Sex

Primele povesti in doi

A filtra, apoi a face pasul urmator si a face dragoste prima data presupun o stapanire a capacitatii de relatie si a jocului seductiei, o autonomie care sa permita sa se treaca distanta care te separa de celalalt, o maturitate suficienta pentru a-l lasa sa intre in intimitatea ta si pentru a patrunde in a lui. Chiar daca societatea e mai permisiva ca altadata, aceasta maturare psihologica nu este mai putin necesara.

 

Un prim partener deseori mai in varsta. Fetele, ca si baietii, au un prim partener care statistic (Franta, ACSF, 1993-1995) este mai in varsta: trei ani diferenta in cazul fetelor, iar aceasta diferenta ramane stabila in ciuda coborarii varstei primului raport sexual. O data din trei, primul partener al unei fete va fi el insusi virgin, pe cand, in cazul baietilor, aceasta se va intampla in o data la doua cazuri.

 

Cand cuplurile se formeaza si se despart. Proportia primelor raporturi sexuale corespunzand la formarea unui cuplu nu reprezinta pentru fete decat 10 % dintre primele povesti de dragoste si 7 % pentru baieti. Prima relatie, pentru 58 % dintre baieti si 41 % dintre fete, a durat intre 1-30 de zile. Ea nu a trece de un an decat in 3,8 % dintre povestile masculine si in 10,3 % dintre cele feminine…

 

Chiar daca imaginea cuplului este importanta, nu devine in realitate modul de viata predominant decat incepand cu 25 de ani. Adolescentii au mai des parteneri succesivi si aventuri scurte si distantate.

 

Baietii sunt mai inconstanti? Intre 15-18 ani, adolescentii avand raporturi sexuale cu penetrare, baietii si fetele nu declara acelasi numar de parteneri. O majoritate de 55 % dintre fete declara un singur partener. 17 % declara doi, 26 % peste doi. La baieti, 38 % afirma ca au avut raporturi sexuale cu o singura partenera, 21 % cu doua si 41 % cu peste doua. 22 % dintre baieti afirma ca au cunoscut cinci partenere sau mai mult in anul scurs, fata de numai 10 % dintre fete.
Cu ce precautii? In 1993, doar 16,5 % dintre primele raporturi sexuale erau fara contraceptie (1988, 31 %), iar prezervativele fusesera utilizate de trei ori din patru (o data din zece, in 1988): aceasta evolutie favorabila trtebuie sa ne indemne la o informare tot mai ampla despre prezervative in general.

 

La descoperirea placerii. Anchetele o spun, deci trebuie sa fie adevarat: accesul la placerea sexuala nu se conjuga de aceeasi maniera la masculin si la feminin. Interogate in ancheta ACSJ, 65 % dintre fetele de 15-18 ani spun ca au resimtit placerea rapoartelor sexuale, fata de 93 % dintre baieti. Mai general, 11 % dintre femei spun ca “deseori” nu au orgasm, iar 19 % ca “uneori” nu au.

 

Masturbarea, o practica masculina? Practica masturbarii este deseori perceputa ca o ucenicie a placerii. In mare masura frecventa la barbati (91 % la adolescenti, 87 % dintre barbatii de toate varstele), ea nu vizeaza decat o minoritate dintre tinerele fete: de la 35,2 % la 15 ani, 42,5 % la 18 ani (atingand 60 % pentru cele de 25-34 ani inainte de a scadea progresiv la aproximativ 30 % pentru cele de peste 35 de ani). Exista poate o subdeclarare feminina, dar diferenta ramane considerabila.

 

Inainte de 5-6 ani, fetitele au totusi o activitate autoerotica la fel de importanta ca a baietilor. De ce pubertatea o trezeste mult mai putin? Un baietel care se joaca cu “cocoselul” are parte, probabil, de mai putin dezaprobare decat o fetita care se masturbeaza ? Poate ca si aparitia secretiilor vaginale, deseori percepute ca “murdare”, apoi menstruatiile, fac relatiile cu sexul mai complexe pentru femei decat pentru barbati…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *