Straineze

Primele estimări: Emmanuel Macron reales în funcție în cel de-al doilea de scrutin în fața lui Marine Le Pen cu 57,6% față de 42,4% (58,2% contra 41,8%,conform altor surse)

UPDATE: Emmanuel Macron a fost reales preşedinte al Franţei, cu 58,55 % din voturile exprimate duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor finale oficiale, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi, scrie Le Monde.

 

Președintele în exercițiu, candidat din partea partidului Republica în Mișcare (LREM, centru) a obținut conform proiecțiilor bazate pe numărătoarea parțială a voturilor 57,6%, în timp ce Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă) a înregistrat 42,4%.

  • Urnele s-au închis în orașele mari la 20:00 ora locală (21:00 în România și Republica Moldova), după ce în restul Franței se închiseseră la ora 19:00, iar estimarea difuzată de mass media are la bază numărătoarea voturilor din această oră.
  • Rezultatul final va fi cunoscut luni dimineața, iar cel oficial proclamat miercuri 27 aprilie de Consiliul Constituțional. Ceremonia de învestitură a președintelui Macron ales va avea loc la Palatul Elysee nu mai târziu de 13 mai.
  • Potrivit primelor estimări ale institutului Ipsos, Macron a obţinut 58,2% din sufragii în timp ce adversara sa a atras 41,8% din electorat. In ciuda acestei victorii largi şi previzibile, scorul este mult mai strâns decât acum 5 ani.

Macron este primul președinte re-ales prin vot direct după Jacques Chirac în 2002 și al treilea președinte reales prin vot direct al celei de-a Cincea Republici, primul fiind Francois Mitterrand, ales în 1981 și reales în 1988.

După reînvestire, președintele Macron va dizolva Adunarea Națională, ajunsă la final de mandat și va convoca scrutinul parlamentar care va avea loc pe 12 și 19 iunie. Adunarea Națională care numără 577 de deputați este aleasă prin vot majoritar uninominal cu două tururi.

Din 2002 alegerile parlamentare se desfășoară imediat după alegerile prezidențiale și de fiecare dată (2002, 2007, 2012, 2017) partidul președintelui proaspăt ales a obținut o majoritate absolută.

UPDATE: Candidata formațiunii de dreapta, Rassemblement National, Marine Le Pen, a vorbit după publicarea rezultatelor despre faptul că un scor de 43% este „o victorie strălucită” și că lansează, în această seară lupta, pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în câteva săptămâni.

Aceasta a făcut apel la toți opozanții lui Emmanuel Macron pentru a se coaliza în lupta pentru parlamentare. „Scorul istoric ne pune într-o poziție bună de a obține numeroși deputați în iunie”, a spus Le Pen.

Ea a adresat mulțumiri celor din provincie, de la țară și din departamentele peste mări (unde Le Pen a avut scor majoritar, potrivit primelor rezultate apărute în seara de 24 aprilie).

Este cel mai bun scor pe care l-a obținut vreodată formațiunea Front Nationale, a mai precizat Marine Le Pen: „Istoria i-a contrazis pe cei care au prevăzut dispariția noastră”.