Din oras

Primele concluzii in cazul caminului din Panticeu. Inspectorii sociali: „Medicul si asistenta, pionii de baza, esentiali in institutia lor, lipsesc”

Inspectorii sociali au fost printre primii care au verificat conditiile in care traiesc cei 20 de batrani de la caminul Nirvana din Panticeu. Acestia au vrut sa vada in ce masura sunt indeplinite nevoile sociale ale beneficiarilor.

La inceputul acestei saptamani o batrana de 82 a decedat, dupa ce si-a petrecut ultimele luni din viata la caminul de batrani „Nirvana” din Panticeu. Pentru ca femeia a ajuns la UPU cu escare suprainfectate, semn ca a fost neglijata in azilul din Panticeu, atat inspectorii Directiei de Sanatate Publica Cluj, cat si inpectorii Agentiei Judetene de Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS) Cluj au inceput sa ancheteze cazul. Pana acum, doar reprezentantii AJPIS au reusit sa traga primele concluzii. In urma cu doua zile, Mihai Moisescu, directorul adjunct al DSP Cluj, spunea ca dupa intamplarea nefericita, cel mai probabil totul va straluci de curatenie la control si cam asa a si fost.

„Inspectorii au stat de vorba cu pacientii care au o stare cat de cat buna, pentru ca sunt si cazuri cu probleme de sanatate asociate, cu dizabilitati. Din fericire nu au fost depistati alti pacienti cu escare, insa in camin nu exista nici medic, nici asistenta. Medicul e in concediu de maternitate, iar asistenta in concediu medical. Batranii de acolo au mancare, e curatenie, adica nevoile beneficiarilor din punct de vedere social sunt asigurate”, explica Viorica Zlati, directorul AJPIS Cluj.

Au la dispozitie 3 luni sa-si gaseasca medic

Chiar daca cei 20 de batrani de la camin nu au asistenta medicala asigurata si toate tratamentele si problemele sunt gestionate de infirmiere, reprezentantii AJPIS nu au parghiile legale sa intervina.

„Noi am dispus sa-si angajeze un medic pe perioada in care actualul este in concediu de maternitate. Au trei luni la dispozitie, daca nu se conformeaza le vom aplica o amenda si le mai dam o luna timp. Daca nici asa, desi nu cred ca este cazul, ii vom suspenda. La persoanele varsnice nu se poate sa nu aiba un medic. Medicul si asistenta, pionii de baza, esentiali in institutia lor, lipsesc, or asa ceva nu e normal”, adauga Zlati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *