Din oras

Primele 10 autobuze electrice vor circula de mâine în Cluj-Napoca

Scris de 1,733

Procedurile pentru punerea în circulație a primelor 10 autobuze electrice au fost încheiate, astfel că de mâine vor intra în circulație. Primele promisiuni referitoare la aceste mijloace de transport în comun au fost făcute de primarul Emil Boc, în 2013. Autobuzele vor circula pe liniile 27, 28, 30 și 32.
Cu o întârziere de aproximativ o lună, primele 10 autobuze electrice intră de mâine în circulație. Potrivit conducerii Primăriei Cluj-Napoca, aceasta este o premieră pentru România.

Miercuri, într-o ședință de îndată, a fost votată Hotărârea de Consiliu Local pentru darea în concesiune către Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a celor 10 autobuze electrice.

“Astăzi au fost finalizate toate procedurile legale, tehnice și administrative în vederea dării în folosință a primelor zece autobuze electrice. Pentru prima dată în România, autobuzele electrice vor circula pe străzile din oraș și în consecință, am considerat, că dacă aceste proceduri au fost îndeplinite, să le punem imediat în practică, prin Hotărârea de Consiliu Local care asigură cadrul legal pentru darea în concesiune către CTP a acestor autobuze și evident punerea lor imediat în circulație. Deci acesta este motivul pentru care am convocat această ședință de îndată. Credem că va fi o premieră națională în acest sens”, a declarat primarul Emil Boc.

Cele 10 autobuze electrice vor circula pe raza municipiului pe următoarele trasee: Linia 27 Piața Gării-Cartierul Grigorescu cu o lungime de 9,7 kilometri; Linia 28 Piața Mihai Viteazu-Cartierul Grigorescu cu o lungime de 8,5 kilometri; Linia 30 str Aurel Vlaicu-Cartierul Grigorescu, cu o lungime de 17,2 kilometri; Linia 32 cu o lungime de 6,6 kilometri.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, Primăria Cluj-Napoca a finalizat, în cadrul unui program de cooperare elvețiano-român, în data de 31.03.2014, acordul de asistență vizând pregătirea studiilor de fezabilitate, a documentațiilor de avizare, a auditului financiar extern și a propunerilor finale pentru trei proiecte: înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu două stații de încărcare; reabilitarea termică a unităților preuniversitare; modernizarea și extinderea sistemului de iluminat.

Acordul de implementare aferent proiectului de înlocuire a autobuzelor a fost semnat în data de 29 iulie 2015. Principalele activități din proiect vizau achiziționarea a 10 autobuze electrice și construirea a trei stații de încărcare. Două stații se vor construi pentru deservirea zilnică a autobuzelor la cele două capete ale liniei 30 și o stație se va construi în depoul de reparații (la capătul liniei 3) și va servi activităților de reparații și întreținere.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a demarat în 07.02.2017 licitația pentru achiziționarea a 30 de autobuze electrice, iar în 15 iulie 2017 s-a semnat cu Solaris Bus&Coach acordul-cadru. Primele 10 autobuze sunt achiziționate prin Programul de cooperare elvețiano-român.

Cele 10 autobuze au fost recepționate în 30.05.2018, iar valoarea acestora este de 28.259.233,80 lei.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 33 mins Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 51 mins Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 1 hour Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 2 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 2 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 2 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 5 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 6 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 7 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 19 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 20 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 22 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 23 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE