In vizor

Primarul Emil Boc ori e prost informat, ori minte fără nicio remușcare. Drumul alternativ de acces la Buftea de Cluj e o uliță cu noroi. Termenul de finalizare promis a fost depășit demult – FOTO

Promisiunile neonorate ale conducerii Primăriei Cluj-Napoca și ale societății Cluj Innovation Park, care administrează cele două investiții din Dealul Lomb – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) – Buftea de Cluj și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM – curg în valuri. După ce termenele de finalizate a clădirilor și a drumului cu patru benzi au fost depășite de nenumărate ori, acum s-a ajuns la faza minciunilor referitoare la drumul alternativ de acces către CREIC și TEAM. La mijlocul lunii mai, Alexandru Coroioan, directorul Cluj Innovation Park declara într-o ședință de Consiliu Local că drumul alternativ de acces va fi utilizabil într-o săptămână, adică în 21 mai.

Citește și:

Între fantezie și realitate: cică, drumul de acces la investițiile din Lomb va fi utilizabil într-o săptămână. Și la vară vin investitorii. Dar cum rămâne cu alunecările de teren?

Ieri, primarul Emil Boc anunța la un post de radio local că drumul alternativ este pregătit. Adică, poate fi folosit. Cel puțin, noi asta înțelegem.

“O să avem în ședința de Consiliu Local de vineri o discuție pe marginea subiectului. Eu știu că drumul alternativ este pregătit, adică nu drumul acela care este pe patru benzi și care e în lucru, ci o altă alternativă care este finalizată. Ei au mers pe altă soluție ca să poată să dea drumul la centru și eu cred că suntem foarte aproape de intrarea în folosință a CREIC-ului pentru că au trebuit să găsească soluții alternative în condițiile în care drumul principal nu a putut să fie finalizat”, a afirmat Emil Boc.

Domnul primar este prost informat, ori se preface că nu știe ce înseamnă ca un drum să fie pregătit pentru circulația rutieră. Realitatea din teren contrazice realitatea din biroul lui Emil Boc. Ieri după masă, situația din teren arăta dezastruos. Nici vorbă ca drumul de acces să fie finalizat. Este asfaltat pe bucăți, dar și acolo unde a fost turnat asfalt au apărut crăpături și fisuri, cel mai probabil din cauza alunecărilor de teren. Unele porțiuni de drum nu sunt asfaltate și arată ca cele mai proaste ulițe de la țară – noroi și gropi cât cuprinde.

Citește și:

Patru ani de minciuni la Cluj Innovation Park. Veniturile societății pe un an au fost de 2.600 lei, bani obținuți din vânzarea unui telefon

Nu știm deocamdată câți bani au fost investiți pentru realizarea drumului alternativ de acces. În momentul când vom primi răspuns de la Primărie, vă vom comunica și dvs suma cheltuită din banul public pentru această soluție de compromis.

Imaginile următoare vorbesc de la sine:

La drumul cu patru benzi se lucrează, dar ritmul este unul lent din cauza alunecărilor de teren. Echipele de muncitori lucrează acum la stabilizarea versanților din zona clădirii CREIC. Anul acesta a avut loc deja o primă alunecare de teren, iar anul trecut au fost patru.

Lucrările de consolidare aferente drumului zona TEAM sunt realizate de SC Kasdum – GF SRL, iar lucrările de consolidare a terenului zona Lomb sunt realizate de SC Diferit SRL, subcontractor SC Keller Geotehnica SRL.

Inițial, drumul de acces spre Lomb trebuia să fie realizat cu fonduri europene. Valoarea contractului este de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro) și a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL. Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

În iunie ar urma să fie semnate primele contracte cu investitorii care vin în Dealul Lomb. Cel puțin așa declara Alexandru Coroian în aceeași ședință de Consiliu Local.

Citește și:

Drumul spre Lomb, care ar trebui să fie utilizabil peste 4 zile, începe cu un morman de pământ. Iar clădirile în care vin investitori în iulie o cam iau la vale – FOTO

Iată cum arată, pe scurt, epopeea celor două proiecte, CREIC și TEAM:

CREIC: Contract lucrări 176075/29.05.2013 cu Asocierea Valve International – RDV Construct / White Star Internațional – Team Net Engineering. Ordin de începere lucrări la 10.06.2013.

Contract încetat de drept la 11.06.2015 – blocajul constructorului – aflat în procedură de reorganizare judiciară (insolvenţă). Încetarea contractului de execuţie iniţial, înainte că lucrările contractate să fie finalizate, a afectat negativ durata de implementare a proiectului, în sensul în care de la data de 30.05.2015 au rămas neexecutate şi nedecontate lucrări. Contract lucrări 69376/19.02.2016 – Lucrări rest de execuţie – încheiat cu Asocierea SC TCI Contractor General SA – SC Castrum Corporation SRL, finalizare contract cf. act adițional 30.05.2016.

TEAM: Contract lucrări 168441/14.05.2014 cu Asocierea SC TCI Contractor General SA – SC Valdek Impex SRL – SC Ianus SRL – Ordin de începere la 02.06.2014, termen finalizare cf act adițional 30.05.2018. În anul 2015 au fost sesizate alunecări de teren în zona Drumului principal, între km 0+180m și 0+360 m și între km 0+540 și 0+798 (pe partea stângă a drumului), la obiectivul TEAM.

Valoarea inițială a celor 2 proiecte

CREIC – Bugetul proiectului conform contractului de finanțare: Valoarea totală a contractului 68.389.300,30 lei

Valoarea finanțării nerambursabile 21.312.617,58 lei

Valoare de la Bugetul de stat  4.678.379,47 lei

TEAM – Bugetul proiectului conform contractului de finanțare:

Valoarea totală a contractului 49.710.522,88 lei

Valoarea finanțării nerambursabile 19.195.543,79 lei

Valoare de la Bugetul de stat 4.213.655,95 lei Bugetul aprobat conform contractelor de finanțare  ale celor două proiecte nu a fost suplimentat.

Suma decontată de AMPOR pentru CREIC = 16.424.733,89 lei

Suma decontată de AMPOR pentru TEAM  = 15.571.266,13  lei

Executanți lucrări:

CREIC – Lucrări – rest de execuţie – Asocierea SC TCI Contractor General SA – SC Castrum Corporation SRL TEAM – Lucrări – Asocierea SC TCI Contractor General SA – SC VALDEK IMPEX SRL SC IANUS SRL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version