Din oras

Primarul Emil Boc, la raport. Cu ce se lauda din ultimul an de mandat: “Untold a atras 20 de milioane de euro la Cluj-Napoca”

Raportul primarului Emil Boc pentru anul trecut are aproape 100 de pagini. 93 de pagini in care edilul subliniaza reusitele, programele aflate in derulare cu o minutiozitate demna de an electoral. Numarul de pagini al raportului primarului a crescut de la an la an. In 2013 reusea sa arate in nici 30 de pagini realizarile facute, apoi in 2014 paginile s-au dublat, iar pentru 2015 a fost nevoie de un raport stufos de aproape 100 de pagini.

Primul proiect cu care se lauda edilul este obtinerea titlului de Capitala Europeana a Tineretului, desi meritul nu este unul personal, ci al organizatiilor care s-au implicat in proiect.

“Sub raportul cifrelor referitoare la participanti, evenimente si turisti, programul de un an si-a atins sau chiar si-a depasit obiectivele prevazute. Astfel,  Cluj-Napoca 2015 a insemnat peste 1,1 milioane de participanti, peste 3.500 de activitati, peste 1.100 de evenimente inscrise in calendarul oficial si peste 5.400 de voluntari implicati. Numarul de turisti a crescut cu 21,36%. Cu un numar de peste 250 de activitati internationale, programul Cluj-Napoca 2015 a reusit sa devina un spatiu international de dezvoltare a sectorului de tineret”, arata Emil Boc in raport.

Nu lipsesc nici referirile la Untold festival, “cel mai mare eveniment al programului Cluj-Napoca 2015”:

“Cȃteva cifre relevante referitoare la Untold: 20.000.000 de euro atrasi in Cluj-Napoca; 27% crestere a numarului de turisti in Cluj-Napoca; aparitii la 23 posturi TV nationale, la 12 posturi de radio nationale si in peste 500 de publicatii nationale si locale (print)”.

De asemenea, edilul anunta ca municipalitatea va sprijini in continuare proiectele Com’on Cluj, Day 15 si Cluj Never Sleeps, ca o mostenire a Capitalei Europene a Tineretului.

Apoi edilul se lauda cu proiectele de infrastructura finalizate (chiar daca unele nu sunt gata nici acum) – 416.000 de metri patrati de drum modernizat. Aici mentioneaza arterele cuprinse in proiectele care au innebunit clujenii anul trecut din zona centrala.

Primarul mai arata ca “a rezolvat” problema deseurilor clujenilor prin rampa temporara de depozitare construita de RADP.

“Astfel, ca urmare a realizarii acestei rampe de catre RADP, au scazut prețurile la gunoaie pentru clujeni: la persoane fizice de la 8,38 lei la 6,79 lei, iar la persoane juridice de la 70,34 lei/mc la 43,1 lei/mc. Acest lucru a fost posibil datorita efortului pe care Primaria si RADP-ul l-au facut, cu sprijinul Agentiei Județene de Mediu”, scrie primarul in raport.

Emil Boc mai scoate in evidenta cele 50 de autobuze noi cumparate anul trecut, modernizarea pe bani europeni a centrului de zi Tara Minunilor, precum si realizarea centrului pentru varstnici. Sunt mentionate si cele 46 de locuinte sociale finalizate in ianuarie, dotarea Spitalului Clinic Municipal.

Si modernizarea cinematografului Dacia a fost trecuta la proiectele finalizate, in sfarsit dupa ani de zile in care era prioritar, cu toate ca deocamdata in spatiu nu s-a organizat nimic si, se pare, nici nu se stie cand va fi deschis.

“Noul Cinema „Dacia” urmeaza sa intre in functiune dupa ce va obtine toate aprobarile necesare pentru a putea gazdui evenimente cu o participare numeroasa, conform reglementarilor legale in vigoare”, se arata in raport.

In mod evident nu lipsesc nici referirile in care Clujul este orasul “cel mai cel” in tot felul de clasamente si topuri publicate anul trecut. Edilul mentioneaza si competitiile sportive organizate la Polivalenta – 70 de meciuri oficiale si peste 1.150 de antrenamente.

Sistemele de ticketing si bike-sharing sunt “puse in functiune in mod etapizat”, arata raportul, iar din proiectul Modernizarea tramei stradale de acces la zona industriala a mai ramas 10% de finalizat pentru acest an.

Alte proiecte cu care se lauda primarul, “realizate din bugetul local” sunt reabilitarea pasajului Garii, pietonalizarea Pietei Unirii – aflata inca in faza de licitatie, podul Traian, unde lucrarile vor incepe doar anul acesta.

Si gratuitatile populiste au loc de cinste in raportul stufos al primarului.

„Primaria a mentinut si va mentine in continuare gratuitatea pe mijloacele de transport in comun pentru persoanele vârstnice, o masura de care beneficiaza peste 50.000 de clujeni care merita sa fie respectati dupa o viata de munca. De asemenea, elevii si studentii beneficiaza de abonamente gratuite pentru doua linii de transport in comun. Urmarim sa sprijinim prin acest program activitatile educative de orice fel astfel ca, in cazul in care elevii nu au nevoie de transport pentru mersul la scoala (daca studiaza la o scoala de cartier, de exemplu), pot beneficia de gratuitate daca participa la o activitate educativa extrascolara. Peste 20.000 de elevi clujeni au beneficiat de gratuitate la transport in comun pentru deplasarea la scoala sau activitati extracurriculare”.

De asemenea, edilul arata ca in decursul anului 2015 s-au creat 627 de locuri noi de parcare in toate cartierele orasului. Primarul se mai lauda la categoria restaurarea monumentelor de for public cu reparatii la monumentul Scoala Ardeleana, amplasarea unei placi comemorative si…curatirea statuii “lui Matia Corvin din Piata Unirii”. Emil Boc uita, insa, sa precizeze ca statuia a fost murdarita cu vopsea sub “atenta supraveghere” a camerelor video si a Politiei Locale si ca acesta a fost motivul pentru care statuia a fost curatata.

In ceea ce priveste spatiile verzi, primarul arata ca “au fost plantate pe domeniul public peste 386.000 de flori, 2.500 mp de gazon si 219 arbori, respectiv au fost toaletati 1.842 de arbori. De asemenea, in cadrul proiectelor europene de infrastructura, toti arborii care, din motive tehnice au fost taiati,au fost inlocuiti  si altii noi au fost plantati acolo unde a fost posibil. Avem plantati astfel 420 de noi arbori cu balot, asemanatori cu cei plantati pe Bulevardul Eroilor”.

Nu uita sa mentioneze nici premierea varstnicilor la 50 de ani de casatorie, nici sarbatorirea Orei Pamantului sau intalnirile cu ambasadorii.

“Va multumesc si pe aceasta cale pentru contributia fiecaruia dintre dumneavoastra la dezvoltarea comunitatii clujene si va invit sa va implicati in continuare in proiectele municipalitatii, pentru ca, impreuna, sa facem din Cluj-Napoca orasul in care ne bucuram sa traim”, a incheiat primarul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *