Vocea ta

Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”

În timp ce primarul Emil Boc își crește imaginea politică prin anunțarea a 90 de noi locuri disponibile într-o creșă din cel mai mare cartier al orașului, Mănăștur, părinții clujeni îi atrag atenția că deficitul de locuri este sub forma unei cifre cu 3 zerouri. O mică victorie de imagine nu le rezolvă locuitorilor din Cluj-Napoca o mare și acută problemă, deja cronicizată: locurile insuficiente în creșe, mai ales în cartierele crescute în ultimele două decenii, fără o infrastructură publică adecvată.

„Cluj-Napoca: încă 90 de locuri în Creșă începând cu 1 Iulie 2022!

Conform celor programate și anunțate, am obținut toate avizele necesare funcționării Creșei Meziad (90 locuri), astfel încât de la 1 iulie Creșa „Ursulețul” este funcțională. Continuăm construcția de creșe în municipiul Cluj-Napoca. În momentul de față se află în diverse stadii de pregătire alte 257 locuri, după cum urmează:

– Creșa Negoiu – 90 locuri

– Creșa Parcul Feroviarilor – 28 locuri

– Creșa Borhanci (parte a HUB-ului educațional) – 99 locuri

– Creșa în Dâmbul Rotund – 40 locuri

În total, în Cluj-Napoca avem 1487 locuri disponibile în creșe”, a anunțat primarul Emil Boc, pe pagina sa de Facebook.

Clujenii i-au atras însă atenția edilului, prin intermediul comentariilor, că locurile în creșe sunt, în continuare, departe de a fi suficiente:

„Foarte bine, dar nu e suficient! În cartierul Zorilor la SINGURA creșă de stat din cartier sunt peste 450 de copii pe LISTA DE AȘTEPTARE!” (Patricia Dulf)

„Și cei care sunt pe lista de așteptare au șanse să intre? De exemplu, eu mă întorc la serviciu în 19.12.2022 și fetița mea este în lista de așteptare la numarul 161, are vreo șansă?” (Sandor Andreea)

„Nici o șansă! Din păcate am fost în aceeași situație, partea proastă a fost că nici la privat nu am mai găsit. E drept că întoarcerea a fost în aprilie. În sistemul actual, dacă nu ți-ai planificat nașterea copilului vara ești condamnat!” (Ionuț Pantea)

„După tendințele ultimilor ani mai e nevoie de 1200 de locuri.” (Oana Surdu)

„E deficit de creșe. Anul acesta doar un sfert din cei înscriși au avut șansa să intre la creșă.” (Cadar Alin)

„Pe când se apucă de restul? Doar urmează, dar nici măcar nu e început, deci cel puțin încă 2-3 ani până va și funcționa ca creșă/grădiniță. Până atunci unde vor începe acei copii în toamnă?” (Csoltkó Horváth Emese)

„Acasă cu mămicile, bonele sau bunicii, care au norocul. Din păcate, așa e sistemul, și eu mi-am dat demisia de la locul de muncă și am mai stat acasă 1 an cu cel mic, fiindcă aveam 474 de copii pe lista de așteptare pentru creșa din Zorilor… foarte, foarte frustrant.” (Iulia Cîțescu)

„Vă felicit pentru ce ați făcut până acum, însă la ce vă referiți prin diferite stadii de pregătire? Aveți vreun termen pentru restul creșelor? Caci a trecut deja suficient timp.” (Alexandra Liana Ghenea)

„Felicitări pentru construcția noilor creșe, totuși numărul locurilor disponibile în creșe satisface doar jumătate dintre cerința de înscriere, neluând în calcul copiii deja înscriși în aceste creșe. Mai e mult de lucru. Ce se face pentru copiii care nu au prins locuri în creșe și ai căror părinți lucrează și cotizează la bugetul de stat? La un moment dat era o lege prin care acei părinți plăteau creșa, banii erau primiți de la angajator și acestuia îi erau deduși de către stat, această lege e suspendată, teoretic până la jumătatea acestui an. Ce se mai știe despre aceasta?” (Dragoș Bartoș)