Vocea ta

Primarul Emil Boc a inaugurat, pe Facebook, Pădurea Clujenilor. Clujenii se întreabă însă unde e. „E mai aproape de Apahida, decât de Cluj”

Ieri, primarul Emil Boc a inaugurat pe Facebook Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor (care, pe criterii de proximitate, e mai degrabă Pădurea Apahidenilor):

„Clujul Verde: Un nou parc (21 ha) pus la dispoziția clujenilor, din fonduri europene și locale
Cu o suprafață de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central „Simion Bărnuțiu”, Pădurea Clujenilor este cel mai nou parc al orașului. Situat pe Bulevardul Muncii, parcul este unul recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber în cadru natural.

Amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere:

– zona de belvedere

– zone de interes cu mobilier urban;

– zona de grădină urbană;

– zona cu facilități sportive cu instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime

În parc predomină zonele acoperite cu vegetație: plantații pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană și zona de taluzuri cu arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi. Cei peste 1500 arbori și 30.000 puieți plantați în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului.
Parcul dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Amenajarea de noi spații verzi reprezintă o prioritate a municipalității. Până în 2030 ne-am propus plantarea a peste 100.000 arbori, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, crearea și extinderea zonelor verzi în oraș – 190 ha și amenajarea de coridoare verzi-albastre în concordanță cu direcția verde europeană.

Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2”, a anunțat edilul liberal.

Inaugurarea de pe Facebook a noului parc a fost primită cu peste 150 de comentarii în mai puțin de o zi.

Primul comentariu a fost:

„Unde se află, în Cluj, Parcul Tineretului?”

Iar răspunsurile sunt sugestive:

„La capăt de Bulevardul Muncii, unde întorc tramvaiele.”

„E mai aproape de Apahida, decât de Cluj.”

„Dacă vrei să petreci 2 ore cu copilul în acel parc, trebuie să îți planifici 4 ore, din care 2 pierdute pe drum. Un deal numa’ bun de „îngropat” banii publici. (…) Parcul îl văd prin geam, de acasă. Am și fost de câteva ori până acolo, lângă parc. Dezolantă imagine pe dealul acela. Plus ora de stat în trafic.”

„Din păcate, un proiect cu impact zero pentru cetățeni… ca majoritatea proiectelor dl. primar. Aș fi tare curios dacă vor fi studii privind frecvența cetățenilor. Sunt convins că utilitatea acestui parc va fi aproape zero. Doar să sperăm că în minim 10 ani o sa vedem verdeață în această zonă, care să mai estompeze din poluarea din zonă”, a comentat și Nicu Rus.

„Nu te-ai gândit la cetățenii care dețin terenuri în zonă. Impactul e foarte mare deja pentru ei. (…) Mi se pare evident: prețul unui teren în zonă sigur crește de câteva ori când urmează un parc în zonă”, i-a răspuns Călin Cioantă.

„Chiar există, sau va fi gata deodată cu tramvaiul?
Ne spuneți o adresă?
L-am căutat de 2 ori și nu l-am găsit”, a comentat George Mosoia.

„Domnule Boc, și ce facem cu traficul să ajungem în acest parc? Sunt blocată de 20 de minute pe Bdul. Muncii! Infrastructura pe când?”, a întrebat Adelle Spaimoc.

„E bine să avem parcuri la periferia Clujului, e bine. Pentru că, dacă nu poți merge în Parcul Cetățuia, în centrul Clujului, unde îți rupi gâtul pe niște scări de toată jena sau pe minunatele alei înnoroiate, mergi pe b-dul Muncii în Pădurea Clujenilor. Acolo totul e mai falnic, mai trainic și mai frumos”, a scris Ionela Cucu.

„Un parc cu accesibilitate aproape zero, nu este nici un mijloc de transport în comun care să ajungă în zonă, doar tramvaiul, și acesta la o distanță considerabilă de intrarea secundară a parcului. (…) Chiar nu sunt cârcotaș deloc, acesta e adevărul, știu, cunosc, în fiecare zi trec de câteva ori pe lângă el, pentru că locuiesc în zonă, toate autobuzele, troleibuzele care vin din oraș au ultima stație la aproximativ 1 km distanță de intrarea secundară, respectiv 2 km de intrarea principală a parcului, doar tramvaiul are stație la 250 de metri de intrarea secundară, mai sunt câteva autobuze care ajung până la Emerson, dar acelea circulă doar în orele de vârf, în rest ….. 🚶”, a comentat Adrian Roman.

Postarea festivă a lui Emil Boc a strâns și multe comentarii de felicitare. Primăria merită felicitată pentru că, spre deosebire de alte proiecte, Parcul Tineretului s-a ținut bine de termene, în parc s-a lucrat constant și fără mari întârzieri. Problema e însă localizarea parcului, pe un deal pleșuv, deasupra unei zone industriale de la periferia orașului, zonă deloc ușor accesibilă și care le oferă plimbăreților o belvedere strict muncitorească. Nu va fi o plăcere nici să schimbi 2 autobuze și/sau tramvaie pentru a ajunge la Pădurea Clujenilor, la care ajungi mai repede din Apahida, decât din Grigorescu, nici să privești de pe dealul golaș halele ce ți se înșiră la picioare. O plăcere însă va fi pentru locuitorii din vilele luxoase de peste deal să se plimbe în noul parc pe care Primăria li l-a pus la dispoziție. Parcul va spori valoarea proprietăților clujenilor bogați care locuiesc în zonă și le va crește acestora și „calitatea vieții”. Va fi un tampon verde între cartierul luxos de vile și zona gri, industrială, de pe Bulevardul Muncii, după cum Ziar de Cluj a remarcat încă din anul 2020:

Pădurea clujenilor bogați, unde întoarce tramvaiul și uliul intereselor