Preoblema rampelor de deșeuri clandestine de la marginea localităților clujene a fost adesea sesizată de către cetățeni. În acest sens, Garda de Mediu a demarat în luna iulie activități de inspecție și control la primăriile din Județul Cluj. Obiectivul controlului a constituit verificarea starii de salubrizare a localitãtilor, stadiul de implementare al sistemelor de colectare separată a deșeurilor, precum și existența punctelor de colectare selectivă.
”O importanță deosebită se acorda amplasamentelor identificate cu depozitări necontrolate de deșeuri la controalele anterioare, dar si altor amplasamente semnalate de cetățeni prin sesizări si/sau apartiții mass-media. Faptele constatate în cadrul controalelor sunt încadrate în conformitate cu gravitatea lor și cu legislația de mediu în vigoare, fiind aplicate măsuri care să conducă la descurajarea acestor practici”, potrivit Gărzii de Mediu.
În urma acestor controale au fost aplicate amenzi în valoare de 72.500 lei.
Din postările făcute ulterior de către Garda de Mediu comisarii nu au descoperit probleme foarte grave, ceea ce l-a făcut pe senatorul Mihai Goțiu să răbufnească și să îi acuze pe comisarii Gărzii de Mediu că îi protejează pe primarii care permit munți de deșeuri lângă localitățile lor.
”Vă miră că e plin de gunoaie în jurul localităților? Că aproape oriunde ajungeți – într-o poiană, într-o pădurice, pe marginea unui râu – dați peste mormane de deșeuri, peste resturi din construcții, pet-uri și multe alte zoaie? Păi cum să nu se întâmple asta când instituțiile de control, în frunte cu Garda de Mediu, se prefac că muncesc, dar, în realitate, închid ochii? Ori, poate, au probleme majore cu înțelegerea limbii române… Zilele trecute am primit un răspuns absolut în bătaie de joc de la Garda de Mediu Cluj. Mai exact: pe data de 10 iulie 2020, am solicitat un control ”la nivelul FIECĂRUI UAT din județul Cluj pentru verificarea depozitelor ilegale de deșeuri”. Subliniez: ”fiecărui UAT”. Am anexat imagini cu asemenea depozite primite de la colegi din USR, de la cetățeni ori pe care le-am făcut chiar eu. Evident, am solicitat și comunicarea măsurilor luate. După aproape o lună, pe 7 august 2020, a venit răspunsul de la Garda de Mediu Cluj. În răspuns sunt informat că au fost efectuate controale și au fost dispuse măsuri (citez) ”în UAT-urile menționate în sesizare”. Că s-au dispus amenzi în valoare de 72.500 de lei și un avertisment. Fără a se menționa, însă, care sunt UAT-urile sancționate. Cetățenii au dreptul să știe cine sunt primarii și primăriile care nu și-au îndeplinit obligațiile legale privitoare la protecția mediului și care ajung să plătească din bugetul public (nu din banii personali ai primarilor) pentru indolența crasă de care dau dovadă. Asta e complicitate morală, doamnelor și domnilor de Garda de Mediu de Cluj! Dacă nu chiar mai mult! Atâta vreme cât îi protejați pe acești primari care își bat joc de mediu, de banii și de sănătatea cetățenilor sunteți direct responsabili alături de ei! Evident, am solicitat răspunsuri suplimentare de la Garda de Mediu Cluj, controale la TOATE UAT-urile din județ și verificarea modului de conformare a celor sancționate și/sau avertizate. Dacă nu voi primi aceste răspunsuri în cel mai scurt timp, voi sesiza, oficial, și Ministerul, conducerea centrală a Gărzii de Mediu și voi solicita demiterea Gărzii de Mediu Cluj”, potrivit lui Mihai Goțiu.
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Cluj, de la începutul anului până în luna iunie au efectuat un nr. de 435 controale şi au aplicat sancţiuni în valoare totală de 319.000 lei pentru: funcţionarea fără acte de reglementare pe linie de mediu, lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor, depozitări necontrolate de deseuri.