In vizor

Primarii din județul Cluj NU îi AMENDEAZĂ pe cei care aruncă ilegal deșeuri

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, recunoaște că încă sunt persoane care abandonează deșeuri în mod ilegal, însă primăriile din județ au aplicat prea puține amenzi cetățenilor. 

„Sancțiunile sunt suficient de mari, dar nu se aplică. Foarte puține sunt cazurile în care primarii aplică sancțiuni directe cetățenilor de pe raza comunei. Poliția Locală ar trebui să își facă datoria și să aplice sancțiuni celor vinovați. Pe Legea Mediului amenzile sunt de la 3000 la 6000 de lei pentru o persoană fizică. Eu consider că să plătești asemenea sancțiuni pentru colectarea deșeurilor nu este o sancțiune ușoară. Este o sancțiune drastică. Pentru persoanele juridice amenda este de la 20.000 la 40.000 de lei. Ca măsură complementară există confiscarea mijlocului de transport folosit pentru transport”, a declarat Viorel Pleșa la Servus Cluj.

Garda de Mediu Cluj a primit peste 400 de sesizări privind abandonul de deșeuri, însă au fost aplicate aproximativ 20 de amenzi. Asta înseamnă că abia 5% dintre cei care aruncă deșeuri ilegal au fost identificați și amendați. În mod evident, cele mai problematice zone sunt cele din apropierea cursurilor de apă, acolo unde cetățenii aruncă în mod voit deșeuri în râu sau pe malul acestuia. 

„Există încă depuneri ilegale de deșeuri, dar au scăzut foarte mult. Am avut multe sesizări și pe parcursul acestui an, de pe peste 600. Dintre acestea 400 se referă doar la abandon de deșeuri, iar numărul sancțiunilor este de 35 cu o valoare de peste 350.000 de lei. Din acestea mai mult de jumătate sunt doar pe abandon de deșeuri. Zonele murdare sunt în special zonele limitrofe cursurilor de apă unde se ajunge mai greu. Sunt diverse familii sau aglomerări de populație care aruncă în mod deliberat, sau au această ocupație de a aduna deșeuri. Reciclează ce e de reciclat și apoi aruncă ceea ce nu mai este reciclabil”, a explicat Pleșa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *