In vizor

Primarii din comunele clujene au luat ȚEAPĂ: costă mai MULT depozitarea deșeurilor în CMID, decât să le ducă în alt județ: ”RADP dorește să se ÎMBOGĂȚEASCĂ”

Primarii din județul Cluj sunt extrem de nemulțumiți de faptul că soluția care trebuia să le rezolve toate problemele în ceea ce privește deșeurile s-a dovedit a fi un măr otrăvit. Primarii s-au trezit că au de achitat mai mulți bani pentru a depune deșeurile în noul CMID decât dacă le transportă în alte județe. Cei șapte primari din asociația Eco Metropolitan chiar au trimis o scrisoare de protest către Consiliul Județean Cluj.  

”Noi între timp, cei șapte primari am făcut o ședință la ADI și am făcut o scrisoare de protest la prețul celor de la Cluj. Per total cu tot cu transportul până la Cluj va costa mai mult decât acum când ducem gunoiul la Oradea unde sunt 300 de kilometri sau la Odorheiu Secuiesc unde sunt 350 de kilometri.  La Cluj-Napoca domnul Boc a propus ca această sumă, de 35% să fie suportată de către cetățeni. Ei suportă orice. La noi la Mihai Viteazu nu suportă orice. La noi e stabilit tariful de 9 lei, mai mic decât la Cluj unde e 10,5 lei. Acolo trebuia să ajungă la 14,5 lei. Ulterior s-a hotărât să se subvenționeze din bugetul local. Cineva, RADP sau altcineva dorește să se îmbogățească pe nelucru. Noi la Mihai Viteazu selectăm deșeurile și ducem gunoi gata selectat. Deocamdată mai ducem la Oradea și la Odorhei, dar cei de acolo o să se trezească și o să zică să le ducem la noi în județ. Într-o altă discuție mi s-a spus că în trei-patru luni se va micșora prețul. Când am făcut Eco Metropolitan și am pus o finanțare din bugetul local atunci am crezut că prețul deșeurilor va fi la jumătate față de cât ducem în altă parte”, a declarat primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng citat de refleqtmedia.ro 

Consiliul Județean a transmis în 5 august o adresă către primarii din județ prin care le solicită ca în regim de UGENȚĂ să încheie un contract cu RADP pentru a putea depune deșeurile în noul CMID.

”Vă solicităm sprijinul ca în regim de urgență (maxim 7 zile) împreună cu operatorul de pe raza UAT-ului dumneavoastră să contactați RADP pentru încheierea unui contract de servicii care să permită depozitarea deșeurilor din UAT în noul CMID”, potrivit adresei trimisă de RADP.

Consiliul Județean i-a informat că s-a semnat contractul cu RADP pentru depunerea deșeurilor în CMID la prețul de 168.91 lei/tonă. Unicul operator care av asigur pentru întreg județul sortarea și tratarea deșeurilor este RADP Cluj care administrează tempora stația. RADP Cluj a stabilit tarifele pentru tratarea deșeurilor la 88,45 lei/tonă, tariful total de operare al CMID fiind de 257,36 lei/tonă. 

sursa foto: refleqtmedia.ro

La Cluj-Napoca a fost un adevărat scandal legat de creșterea prețului pentru ridicarea și depozitarea deșeurilor menajare, însă Boc a găsit soluția salvatoare, respectiv va acoperi diferența din bugetul Consiliului Local. Doar că nu toate comunele își permit să suporte această cheltuială suplimentară, care la Cluj-Napoca se ridică la 2,1 milioane de lei pe lună.  

În această situație, s-a dovedit, așa cum Ziar de Cluj a dezvăluit deja, că Boc s-a făcut stăpân pe o investiție din banii județului, mai ales dacă celelalte comune vor decide că este mai convenabil să transporte deșeurile în alte județe și nu vor accepta să plătească suplimentar pentru a le depune în CMID. Dar asta nu e tot. Din banii oferiți cu generozitate de Boc de la Consiliul Local (care sunt tot banii clujenilor) RADP (aflată în subordinea Primăriei) va achiziționa utilaje pentru CMID. Cu utilajele RADP Cluj-Napoca în interior, CMID, la fel ca Cluj Arena, va fi al Cluj-Napoca, nu al județului – aşa cum s-a pornit investiţia pe fonduri europene. 

Citește și:

Insidios, Emil Boc îşi adjudecă Centrul de Management Integrat al Deşeurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *