In vizor

Primarii Alianței Vestului (Sălbatic) cer bani europeni pentru tren de mare viteză și autostradă. Proiectele dau bine în poză. Boc nu poate face proiecte mărunte în Cluj-Napoca

Primarii Alianței Vestului au avut, ieri, o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a atrage fonduri europene. Una din ideile celor 4 primari este să lege Clujul de Timișoara prin Oradea și Arad printr-o linie ferată pe care să circule un tren de mare viteză. Membrii alianței pot depune cerere de finanțare doar dacă Guvernul este de acord. Proiectul lor se va realiza cândva, în viitor pentru că solicitarea de fonduri se va putea face abia în exercițiul financiar 2021 – 2027.

O altă idee născocită de membrii Alianței Vestului (Sălbatic) este să ceară bani pentru autostrăzi care să lege orașele membre ale alianței.

Ideile arată frumos pe hârtie și în fotografii. Mai greu este cu practica. Ne întrebăm cum vor reuși cei patru primari să facă niște proiecte de mare anvergură când în Cluj-Napoca, primarul Emil Boc se chinuie să modernizeze niște poduri, face un parking în 5 ani, nu poate construi suficiente grădinițe și creșe, nu are locuri de parcare suficiente etc etc.

“Noi am propus să legăm cele două capitale de regiune, Clujul de Timişoara prin Oradea şi Arad, am propus ca Autostrada Transilvania (A3), care leagă Clujul de Oradea şi apoi spre Borş să primească o susţinere financiară. Între Arad şi Timişoara este nevoie să punem în practică autostrada care intră la Borş, trece pe lângă Oradea şi se conectează la Arad. Contăm foarte mult pe legătura Timişoarei cu Belgrad, mai ales că în 2021 Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Pe lângă sistemul rutier, vrem să avem conectarea cu ceea ce înseamnă centurile din jurul acestora doua, iar în etapa a doua avem în vedere calea ferată care trebuie să ajungă la un nivel de infrastructură la 160 kilometri la oră. Să ajungem la nivelul în care infrastructura să permită un tren de viteză”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă, după întâlnirea care a avut loc ieri.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a precizat că abia în exercițiul financiar 2021 – 2027 se pot depune documentele pentru finanțare și numai cu o condiție. Cu alte cuvinte, au pus carul înaintea boilor.

„Toată problema se pune pentru viitorul exerciţiu programatic 2021-2027. Dacă Guvernul României agrează, asta ni s-a spus, va agrea ca o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, atunci din punctul de vedere al Comisiei Europene, atunci nu sunt impedimente de finanţare directă a unor proiecte cu care aplică asociaţia”, a spus Nicolae Robu.

Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj – Napoca) şi Gheorghe Falcă (Arad), s-au întâlnit marţi, la Timişoara, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a discuta posibilitatea ca Alianţa Vestului (AVE) să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles.

Primarul Emil Boc are de gând să facă la Cluj și tren metropolitan și centură metropolitană. Ca să nu mai vorbim de metrou. Vă sună ceva cunoscut? Pare că seamănă ideile lui Boc cu ideile Alianței Vestului? Credeți că vor rămâne doar pe hârtie proiectele Alianței și ale primarului Emil Boc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *