In vizor

Primăria vrea să taie 30 de arbori din Parcul Ștefan cel Mare. 2500 de clujeni au semnat o petiție pentru a opri acest proiect

Clujenii se opun proiectului de modernizare a Parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române, deoarece acesta prevede tăierea a 30 de arbori maturi pentru a face loc și mai multor pavaje și betoane. De altfel, este o practică asta. Toate străzile modernizate au fost acaparate de pavaje, iar copacii au fost puși mai degrabă de decor, iar unii dintre ei au ajuns chiar să usuce sufocați de atâtea betoane.  

”Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați. Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, solicită inițiatorii petiției. 

Petiția a fost semnată deja 2484 de persoane care își doresc să păstreze ultimul spațiu verde care a rămas neatins în arealul Piața Unirii-Piața Avram Iancu-Piața Cipariu. Modernizările din Piețele mai sus amintite au sacrificat spațiul verde în favoarea betoanelor.  

”Copacii maturi din acest parc și umbra acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii. Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc. Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, mai menționează inițiatorii petiției.  

Cu doar câteva zile în urmă, Ziar de Cluj îi atrăgea atenția primarului Emil Boc asupra faptului că declarația lui ”Clujul devine din ce în ce mai verde”, este departe de adevăr. Clujenii au reclamat în mai multe rânduri în ultimii ani că modernizările anunțate de Boc cu surle și trâmbițe au diminuat treptat spațiul verde din oraș, făcând loc pavajelor și betoanelor. Având în vedere faptul că Boc a fost votat de către clujeni cu 75% ne întrebăm cum se regăsesc nemulțumirile lor în acest vot?

Citește și:

Patru motive pentru care Clujul nu este atât de verde pe cât declară Boc

Ziar de Cluj a atras atenția asupra faptului că modernizarea Parcului Ștefan cel Mare cost 3,8 milioane euro, o sumă foarte mare, în condițiile în care repararea Parcului Central, de 13 ori mai mare, a costat mai puțin. 

Proiectul prevede eliminarea arborilor și arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori, și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene, ceea ce a stârnit nemulțumirea clujenilor care încearcă prin adunarea unui număr mare de semnături să îl convingă pe Boc să modifice acest proiect.

Citește și:
3,8 milioane euro costă modernizarea parcului de la Teatrul Național. Repararea Parcului Central, de 13 ori mai mare, a costat mai puțin

Licitația pentru modernizarea Parcului a fost atribuită firmei Garden Center Group pentru suma de 10.317.448 lei. Contractul presupune atât partea de proiectare cât și cea de execuție. 

Primăria a atribuit în 11 septembrie contractul pentru modernizarea scuarului de la Teatrul Național (parcul Ștefan Cel Mare) din Cluj-Napoca către firma Garden Center Group pentru suma de 10.317.448 lei. Termenul este de 12 luni, din care 2 luni proiectare și 10 luni execuția. 

În mod deloc surprinzător, studiul de fezabilitate a fost realizate de Ecp Garden Construct, una dintre firmele de casă ale Primăriei, cea care este responsabilă și cu funrizarea de copaci pentru zonele modernizate de municipalitate. Este evident astfel interesul firmei pentru a înlocui copacii din Parcul Ștefan cel Mare pentru propriul lor profit. Dacă Boc chiar vrea că orașul să fie din ce în ce mai verde ar trebui să țină cont de petiția lansată de clujeni și să revină asupra deciziei de eliminare a 30 de arbori din parc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *