In vizor

Primăria Turda, pregătită să arunce în aer businessul local: șiretlicul prin care comercianții ajung la cheremul autorităților

Scris de 1,086

Comercianții care administrează terase publice ajung să fie controlați de Primăria Turda printr-un șiretlic.

Primăria Turda a supus dezbaterii publice, la finalul lunii noiembrie, un Proiect de hotărâre privind comercializarea produselor și serviciilor de piață de pe raza Municipiului Turda. Documentul este completat de un regulament, dar și de o serie de condiții privind eliberarea sau suspendarea avizului de funcționare emis de municipalitate, după cum notează infoaries.ro

Formulat în termeni improprii, neclari, actul normativ local permite suspendarea avizului de funcționare pentru terase, pe termen nedefinit, în cazul în care sunt lucrări publice, inclusiv pe perioada în care autoritzațiile de construcție sunt suspendate.

O copie a acestor acte, părţi integrante din proiectul de hotărâre, poate fi pusă la dispozitia celor interesaţi în baza unei solicitări în formă scrisă depusă la Secretariatul Consiliului local al municipiului Turda, până în data de 16 ianuarie 2020.

Regulamentul privind comercializarea produselor și serviciilor de piață din Turda are la bază în special prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţa. Actul normativ menționează o listă extinsă a CAEN-urilor ce ar necesita avizare de la Primărie. Din lista extinsă prevăzută de OUG, avizarea este obligatorie pentru activitățile de alimentație, recreative și distractive.

Administrația locală din Turda a decis, deocamdată, să nu impună obligativitatea avizării pentru restul de activități, astfel încât reglementarea se va aplica comercianților cu activități de alimentație, recreative și distractive. 

Regulamentul supus dezbaterii publice și care poate suferi modificări reglementează modul în care comercianții pot funcționa pe raza municipiului. Actul normativ local are însă și o serie de prevederi insuficient de clare.

Bunăoară, interzice expunerea în fața spațiilor comerciale a articolelor tehnico-sanitare și a materialelor de construcții. Interdicția nu face diferenta între magazinele obișnuite și retalieri care au depozite sau curți.

O altă interpretare permite autorităților locale să vizeze și produsele din fața magazinului Dedeman care amplasează în fața spațiului comercial propriu materiale de construcție. 

Prevederea cea mai controversată face referire la suspendarea avizului de la Primărie. Potrivit Cap V, art.48, lit d. Municipiul Turda poate suspenda sau retrage acordul „în situația executării de către autoritatea administrativă publică locală de lucrări care urmează să afecteze amplasamentul aferent structurii de vânzare deschisă,în cadrul căreia se desfășoară activitatea de alimentație publică, de tip terasă, grădină de vară și altele similare”.

La art 49, actul normativ local prevede că „suspendarea acordului de funcționare intervine și în situația suspendării valabilității autorizației de construire, inclusiv în condițiile art. 48 lit d situație în care se va asigura corelarea perioadelor de suspendare”.

Prin formularea vagă din actul normativ se subînțelege că Primăria Turda poate suspenda avizele de funcționare a teraselor publice pe termen nedefinit, fără a exista o limită, dată, spre exemplu, de termenul de finalizare al lucrărilor. 

 

sursa info: infoaries.ro

sursa foto: bialog.roULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 8 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 11 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 11 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 11 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 11 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 12 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 12 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 13 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 14 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 14 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 16 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 16 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE