Un congres medical organizat de Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă (SMUC) din România – filiala Cluj a fost încadrat la proiecte sociale, alături de proiecte precum îngrijirea bolnavilor în fază terminală sau tabere pentru copii cu nevoi speciale și este susținut cu 40.000 lei din bugetul local. În urmă cu câțiva ani, SMUC, patronată de Raed Arafat a primit donații financiare serioase și a sponsorizat deplasarea a 100 de persoane la un congres internațional.
Primăria Cluj-Napoca alocă 40.000 lei din bugetul local către Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă (SMUC) din România – filiala Cluj, pentru organizarea unui congres interdisciplinar de medicină de urgență. Banii sunt alocați din bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală. SMUC funcționează mână în mână cu SMURD și este de fapt societatea prin care SMURD poate organiza congrese pentru medici. Pe site-ul oficial SMUC, la datele de contact se face trimitere către UPU SMURD Târgu-Mureș și UPU SMURD Iași. Președintele SMUC este Raed Arafat, el fiind și președintele SMURD.
Nu contestă nimeni utilitatea respectivelor congrese pentru cadrele medicale și efectele benefice ulterioare pentru pacienți, dar se pune întrebarea de ce Primăria Cluj-Napoca trebuie să finanțeze organizarea lor cu bani din bugetul local? SMURD este una dintre structurile care stau cel mai bine din punct de vedere financiar, de aceea ne întrebăm și de ce mai trebuie să fie susținută de Primărie pentru organizarea de congrese dedicate strict medicilor?
“Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă (SMUC) din România – filiala Cluj a depus cererea de finanțare înregistrată cu numărul 45402/42/01.02.2017, solicitând finanțare nerambursabilă în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare și Regulamentului pentru regimul finanțărilor nerambursabile de la bugetul local, acordate în baza Legii nr. 350/2005 (privind finanțările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general), aprobat prin Hotărârea nr. 467/2015, pentru organizarea Congresului Interdisciplinar de Medicină de Urgență”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.
Au mai primit bani din bugetul local și alte proiecte cu caracter social: Asociația Sf. Nectarie, care se ocupă de bolnavii în fază terminală (100.000 lei), Asociația Mânuțe Pricepute, care organizează un festival pentru copii (30.000 lei), Fundația Csemete pentru activități pentru copiii cu nevoi speciale (30.000 lei). Unde este caracterul social al congresului de medicină interdisciplinară?
Proiectul de hotărâre privind alocarea fondurilor pentru SMUC a fost propus de primarul Emil Boc și consilierii locali Anna Horvath, Mihaela Suciu, Rareș Ferdean, Corina Croitoru și Sabin Sărmaș.
În 2014, Ziar de Cluj scria că SMURD și SMUC au avut relații de afaceri cu Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed SRL din Cluj, care a furnizat peste 1.200 de ambulanțe Ministerului Sănătății, dar care a și făcut donații de peste două milioane lei celor două fundații menționate mai sus. Suma încasată în 2007 de SMUC de la Deltamed se ridica la 882.000 lei.
Potrivit aceleiași surse, activitatea SMUC Târgu-Mureș este strâns legată de activitatea Fundației pentru SMURD. In luna august 2011, cele doua entități au emis un comunicat de presă comun prin care anunțau că “vor sponsoriza participarea unui număr de 80-100 de persoane la cel de-al Vl-lea Congres Mediteranian de Medicina de Urgență”, care s-a desfășurat în perioada 10-14 septembrie 2011, în Grecia.