Justitie

Primăria și constructorul de bloc îl distrug psihic pe vecinul de la casă. După 7 ani de procese o ia de la capăt

Scris de 1,047

Caz incredibil de tărăgănare a unui proces civil prezentat de portalul de justitie Clujust.ro. Primăria Cluj-Napoca și constructorul Ioan Șeulean prin avocații lui au reușit, pe procedură, să întoarcă procesul cu proprietarul casei umbrite de bloc la instanța unde a început acum 7 ani și de unde a fost declinat în 2012 la cererea constructorului! Cazul se va judeca din nou, la Judecătoria Cluj-Napoca.

Celebrul caz în care proprietarii unei case umbrite de un bloc au primit despăgubiri de circa 65.000 de europrintr-o decizie a Curții de Apel Cluj ia o întorsătură neașteptată. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile constructorului Ioan Șeulean și Primăriei Cluj-Napoca și a trimis dosarul să fie soluționat la Judecătoria Cluj-Napoca, unde a început în 2009 și de unde a fost declinat în 2012, la cerere contructorului prin fostul său avocat Cosmin Dumitrașcu.

Soluția ÎCCJ: ”Admite recursurile declarate de recurentii-parati Seulean Ioan si Municipiul Cluj Napoca, prin Primar, împotriva deciziei civile nr.147 din 9 februarie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Cluj – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal.

Caseaza decizia civila nr.147 din 9 februarie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Cluj – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal si Sentinta civila nr.4385 din 29 noiembrie 2012, pronuntata de Tribunalul Specializat Cluj. Trimite cauza spre competenta solutionare la Judecatoria Cluj-Napoca.”

După decizia Înaltei Curți, l-am întrebat pe reclamantul Adrian Roșca, proprietarul casei, ce părere are că trebuie sa o ia de la capat și ce simte? Pe cine dă vina mai mult pentru situație, pe primărie sau pe Seulean?

Bărbatul prejudiciar ne-a răspuns: ”Nu vă pot spune în câteva cuvinte de simt. Am promis că la final am să vă acord un interviu sau o discuție. Mai fudul fiind am crezut că finalul este aproape, dar din păcate sunt blocat.Am intrat într-un blocaj psihic, cred, nu mai am forță, nu mai am putere. Simt că mă prăbușesc. Mă întrebați ce simt și cine-i vinovat? Ce să vă răspund…. În final cred că sunt eu. După 8 ani de procese, de judecătorii, tribunale și Curți, punct și de la capăt. Este ceva inimaginabil.”

Avocatul reclamantului, tânărul Călin Pop, ne-a vorbit despre parcursul acestui dosar început în 2009 la Judecătoria Cluj-Napoca: ”De acolo toată dezamăgire. Eu am introdus procesul la judecătorie, care am considerat că e comptenetă. In 2012, avocatul lui Șeulean a invocat excepția de necompetență și s-a trimis cauza la Tribunalul Specializat (Comercial), pe motiv că e comerciant constructorul.”

În noiembrie 2012, Tribunalul Specializat a respins acțiunea, în pricipal pentru că blocul avea autorizație de construire valabilă, care însă a fost anulată definitiv în contencios administrativ.  De menționat că intrase în vigoare legea prin care instanța are obligația să verifice din oficiu competența, iar Seulean și Primăria nu au mai spus nimic despre competență. În schimb, la Curtea de Apel Cluj, Șeulean prin noul său avocat, Ovidiu Podaru, a invocat din nou necompetența instanței, însă excepția i-a fost respinsă. ”S-a tranșat cu caracter de lucru judecat, în sensul că ei au stabilit anterior competența la Tribunalul Specializat. Nu poți face abuz de drepturi procesuale, după ce tu ai stabilit competența instanței de fond.”, a explicat avocatul Călin Pop.

Ce s-a întâmplat la Înalta Curte este greu de explicat. Avocatul lui Șeulean a invocat din nou excepția de necompetență a instanțelor comerciale, juristul trimis de Primărie a achiesat la aceasta cerere, iar completul de trei judecători a admis-o, trimițând dosarul să fie soluționat la Judecătoria Cluj-Napoca. Ghinionul reclamanților este și că s-au judecat pe vechiul cod de procedură civilă, căci noul cod nu mai permite să invoci în calea de atac necompetența instanței, dacă tot tu ai invocat-o anterior și ai beneficiat de ea. Avocatul Călin Pop spune că dacă în decizia încă nemotivată se dispune și refacerea tuturor probelor, procesul mai durează câțiva ani. Un avantaj ar putea fi că expertiza care stabilește prejudiciul adus proprietarilor casei prin construirea blocului s-a făcut când dosarul era la Judecătorie.

În ce privește suma de circa 65.000 de euro, executată din contul Primăriei Cluj-Napoca după decizia Curții de Apel Cluj de anul trecut, s-a depus contestație la executare. Deși au fost obligați la plata în solidar, a plătit doar primăria căci Șeulean nu are conturi sau bunuri pe numele lui. În schimb, are bani să plătească un avocat profesor de contencios administrativ, arata articolul publicat de Clujust.roULTIMA ORĂ

 • Acum 39 mins Politica
  De ziua luptei împotriva consumului de droguri, Bode s-a trezit de pe bancheta din spate: ”Drogurile distrug vieţi. Am solicitat tuturor structurilor mai multă implicare”
 • Acum 1 hour In vizor
  33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor românilor se duc pe pensiile și salariile lor nesimțite. Drumuri, nu. Spitale, nu. Educație, nu. Doar hoție și angajări pe pile și relații
 • Acum 1 day PubliNews
  Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
 • Acum 2 days Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 2 days Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 2 days In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 2 days Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 2 days De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 2 days Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 2 days Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 2 days Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 2 days Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 2 days General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE