Din oras

Primaria: se respecta prevederile legale privind incompatibilitatile

La doua zile dupa ce Ziar de Cluj a atras atentia asupra cazurilor frecvente de relatii de rudenie intre angajatii institutiei, Primaria Cluj-Napoca a revenit cu un punct de vedere, referitor la aceasta situatie:

„La nivelul Primariei municipiului Cluj-Napoca se respecta prevederile legale privind incompatibilitatile cu privire la raporturile ierarhice directe, in cazul in care functionarii publici sunt soti sau rude de gradul I”.

Practic din punct de vedere legal nu exista o problema cu faptul ca peste 20 de cupluri lucreaza in aceeasi institutie, deseori, in acelasi departament, ca sotul, fiindu-i sef sotiei – personal contractual, ia decizii care o afecteaza in mod direct. Atat timp cat nu exista o relatie de subordonare directa caracatita neamurilor din institutiile publice se poate ingrasa in voie.

Functionarii nu fac decat sa ii urmeze exemplul primarului Emil Boc, cel care de-a lungul timpului si-a angajat mai multe rude in Primarie sau in institutii subordonate acesteia. Un exemplu elocvent este cel al Mihaelei Boc, nepoata edilului, angajata in cabinetul primarului. Aceasta a primit in 2013 un salariu lunar de aproape 2.000 de lei.

Legea 161/2003 arata ca „Nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care functionarii publici respectivi sunt soti sau rude de gradul I. Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: a) este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial; b) participa in cadrul aceleiasi comisii, constituite conform legii, cu functionari publici care au calitatea de sot sau ruda de gradul I; c) interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *