In vizor

Primăria se pregătește de recuperarea prejudiciului: „Ar fi trebuit deja să fie gata Podul Porțelanului! Sîntem în etapele procedurale pentru a pregăti toate aceste etape și vom merge în instanță”

Cine plătește pentru eșecul modernizării Podului Porțelanului? Primăria Cluj-Napoca va acționa proiectantul în judecată, susțin reprezentanții administrației locale. Ce mai rămâne din Podul Porțelanului? Procedura se reia: aprobarea de noi indicatori economici/proiectare și execuție. Întrebat cîți bani a investit Primăria în acest proiect nerealizat, vicele Dan Ștefan Tarcea a spus: „Mi-e greu să vă spun acuma”.

„Să nu pornim de la ideea că cei care fac studii geo și studii de fezabilitate le fac de mântuială. 

Am avut un singur caz: cel cu Podul Porțelanului. 

Studiile geo nu au fost făcute corespunzător, noi am solicitat… Era de datoria proiectantului să facă aceste studii geo. 

Noi o să mergem în instanță pentru recuperarea prejudiciilor de la proiectant, pentru că noi ne-am dus, am făcut expertize de către experți și ne-am dus c-o altă soluție.

Până la urmă, el (proiectantul – n.red.) își asumă… Bineînțeles, pentru că nu noi am făcut studiile geo”, a declarat vicele Dan Tarcea în cadrul unei intervenții. 

Viceprimarul Dan Ștefan Tarcea a oferit exemplul metroului drept model pentru studii „serioase”:

CITEȘTE ȘI: Ce va face administrația cu cei 300 milioane euro pentru metrou: „Îmi este greu să vă spun în acest moment că vor fi făcute cinci sau șepte stații…” Garanția succesului: studiile geo „serioase”

„Noi am contractat studiul de fezabilitate, iar cel care gestionează această lucrare are mai mulți subcontractanți.

Pentru că el nu poate să facă și studiul de fezabilitate, nu are atribuții să facă studiile geo sau să facă ridicările topografice sau alte studii care sunt necesare pentru realizarea unor asemenea obiective”, a mai explicat Tarcea. 

Primăria va acționa proiectantul de la Podul Porțelanului în instanță.

Cât privește pierderile în cazul proiectului de modernizare a Podului Porțelanului, acestea urmează să fie recuperate prin intermediul instanței:

„Deci este foarte CLAR! TOATE prejudiciile care sunt cauzate la Primăria municipiului Cluj-Napoca trebuie să le recuperăm. 

Ori, acuma sîntem în etapele procedurale pentru a pregăti toate aceste etape și vom merge în instanță. Pentru că vom vedea la final, după ce avem expertiza, după ce avem o nouă soluție, ce înseamnă soluția asta? Dacă generează costuri suplimentare sau nu?

Cine trebuie să-și asume întârzierile pe care noi le avem – Uitați! Avem deja întârzieri de mai bine de 1 an de zile la Podul Porțelanului. 

Ar fi trebuit deja să fie gata Podul Porțelanului!

Dacă soluția tehnică era una corespunzătoare, nu am fi avut aceste întârzieri, pentru că am avut și licitația de proiectare gata”, a adăugat Dan Tarcea. 

Ce mai rămâne din Podul Porțelanului?

„În ACEST moment, deja am contractat studiul de fezabilitate. Un nou studiu de fezabilitate!

Pentru că se modifică niște indicatori în momentul în care noi venim cu o altă soluție tehnică, am contractat un alt studiu de fezabilitate. Cu un alt proiectant. 

Acesta va trebui să pună în operă soluția, soluția specialiștilor și a expertului care a făcut toată această expertiză. 

Și va trebui să avem niște noi indicatori economici. 

O nouă componentă de proiectare. O nouă licitație de execuție”, a conchis Tarcea. 

Întrebat câți bani s-au cheltuit pentru această investiție (nerealizată), Tarcea a declarat: „Mi-e greu să vă spun acuma…”.

Mai multe detalii despre eșecul modernizării Podului Porțelanului vezi aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version