Din oras

Primăria sancţionează cetăţenii dar nu se amendează pe ea însăşi. Impozitul de 500% pe clădiri se aplică doar pentru imobilele cetăţenilor nu şi pentru cele ale primăriei

Dezbateri aprinse azi în şedinţa Coniliului Local pe tema majorării impozitului de 500% pentru clădirile aflate în stare avansată de degradare şi pentru care reprezentanţii primăriei au transmis somaţii proprietarilor. O parte dintre cetăţenii nemulţumiţi de măsura administrativă la care vor fi supuşi începând de anul viitor au fost prezenţi în sala de şediţă pentru a-şi susţine punctul de vedere şi pentru a cere deliberativului să nu aprobe majorarea impozitului. Una dintre problemele ridicate fost cea referitoare la faptul că, în zona centrală există mai multe imobile al căror coproprietar este chiar primăria care nu a demarat lucrările de reabilitare. Cu alte cuvinte executivul majorează taxele la privat dar acolo unde e proprietară uită să ia măsuri represive. 

Primăria Cluj-Napoca cântăreşte cu două măsuri atunci când vine vorba de proprietatea statului şi proprietatea privată. Astăzi consilierii locali au aprobat majorarea cu 500% a impozitului pe imobil la clădirile din zona centrală care reprezintă un pericol pentru cetăţeni. Emil Boc, întrebat în plenul şedinţei de către unul dintre consilieri, ce se întâmplă cu imobilele aflate în proprietatea primăriei sau în care primăria este coproprietar şi la care nu s-a demarat procedura de reabilitare, a afirmat că bugetul  pentru acest an nu a fost conceput pentru astfel de investiţii şi a declarat că municipalitatea a cheltuit peste 4 miliaone de euro pentru reabilitarea a doar 6 imobile. 

“Noi astăzi ne aflăm în faţa unei obligaţii legale de a promova ceea ce Codul Fiscal ne cere. Codul Fiscal ne-a cerut să delimităm zona în care se aplică somaţia, să aplicăm somaţiile. Ni s-a explicat temeile legale la efectuarea lucrărilor şi temeiul este Codul Fiscal , Legea 227/2015. Normele metodoligice spun că fac excepţie de la majorarea impozitelor pe clăririle neîngijite, proprietarii care deţin autorizaţie de construire valabilă şi au anunţat Ispectoratul de Stat în Construcţii şi autoritatea publică de începere a lucrărilor. Deci dacă au fost somaţi şi au îndeplinit aceste prevederi legale nu intră sub incidenţa aplicării sacţiunilor. Din evaluările noastre sunt 913 clădiri . Bugetul primăriei nu este nelimitat. În bugetul pentru anul acesta am avut 4 milioane de euro pentru 6 clădiri care se află în proces de refaţadizare în acest moment. Primăria nu își poate permite ca pe toate clădirile proprietarilor din centul Clujului să investească. Mai sunt încă 9 în analiză pentru propunere în 2017 dar asta am vrut să înţelegeţi că banii cujenilor pe care noi trebuie să îi drămuim nu îi putem aloca toţi pentru a face prorietarilor din centrul Clujului”, a afirmat Emil Boc.

Pentru a lămuri  lucrurile în ajutorul lui Emil Boc a sărit viceprimarul Dan Tarcea a afirmat că şi primăria are obligaţia de a reabilita clădirile care reprezintă un pericol public ş în care are cote indivize, însă demersurile în obţinerea avizelor trebuie să le facă proprietarii, persoane fizice sau juridice,  majoritari.

“Imobilele, prin proprietarii lor, pentru că nu are 51% sau 50% primăria, ci proprietarii au făcut demersurile necesare, primăria are obligaţia să suporte cotele părţi pe care le deţine în conformitate cu facturile. Avem disponibilitatea asta şi facem ori de câte ori suntem solicitaţi. Obligaţia revine însă celor care au 51% din clădire”, a afirmat Dan Tarcea. 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *