Din oras

Primaria refuza sa depuna plangere penala in vederea recuperarii datoriilor de la Cluj Arena. Motivul invocat este unul pueril

Stigerea datoriilor pe care le are societatea Cluj Arena fata de primaria Cluj-Napoca au ajuns in sfera penalului. Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul in care debitorul nu reuseste sa isi achite restantele in termen de 180 de zile, creditorul poate depune plangere penala in vederea recuperarii prejudiciului. Cu toate acestea, reprezentantii primariei nu au inceput acest demers la mai bine de patru luni de la depasirea termenului prevazut. Cand vor fi platite taxele aferente impozitului pe terenul si cladirea stadionului nimeni nu poate sa ne zica, cum nimeni nu stie sa ne spuna cine va raspunde pentru penalitatile zilnice suportate din banul public.  

Actuala conducere a Consiliului Judetean Cluj nu si-a asumat nicio responsabilitate in problema datoriilor Cluj Arena si va lasa viitorului deliberativ o mostenire destul de greu de digerat. Este vorba de o gaura in bugetul judetean de peste 13 miliaone de lei, datorie pe care societatea Cluj Arena, al carui actionar unic este forul judetean, o are fata de Primaria Cluj-Napoca pentru neplata impozitelor pe teren si cladirea stadionului. De la poprirea conturilor societatii si pana in prezent au trecut zece luni dar cu toate acestea nu s-au gasit solutii concrete in vederea stingerii datoriei.

Consilierii judeteni au evitat in repetate randuri sa ia o decizie privind situatia financiara a societatii Cluj Arena, ultima data fiind chiar la sfarsitul saptamanii trecute, cand proiectul de hotarare ce viza societatea a fost retras de pe ordinea de zi. Desi au existat, inca de la raportul Curtii de Conturi in care s-a constatat obligativitata impozitarii stadionului, mai multe variante de solutionare a problemei, nimeni nu a reusit sa isi asume responsabilitatea, mai mult decat atat inca se mai cauta solutii.

“Se cauta in continuare solutii pentru Cluj Arena. Toate optiunile sunt deschise si se poarta in continuare corespondente cu toate institutiile statului care au atributii in domeniu. Se vor realiza studii de oportunitate care isi vor propune sa identifice cea mai buna solutie posibila din toate punctele de vedere, pe baza analizelor de cost, a beneficiilor, a avantajelor si dezavantajelor. Tinand cont de importanta acestui obiectiv pentru intreg judetul, consideram ca se impune o solutie optima, cu beneficii maxime si dezavantaje reduse la minim”, a afirmat Alin Iuga. 

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Calin Tuluc a  recunoscut faptul ca, in calitatea sa de creditor, primaria este indreptatita sa apeleze si la varianta  penala pentru a-si recupera datoria. 

“In cazul persoanei vatamate, in speta Primaria Cluj-Napoca, intr-adevar se poate depune o plangere penala dupa trecerea celor sase luni, in vederea recuperarii prejudiciului. Nu stiu de ce nu au facut-o, sau daca au facut aceasta plangere penala”, a declarat Calin Tuluc.

Reprezentantii primariei s-au multumit doar cu  actiunea de poprire a conturilor, in luna august a anului trecut, si cu discutiile denumite negocieri, fara a lua si alte masuri. Probabil administratia locala e satisfacuta de faptul ca de la o luna la alta majorarile sunt destul de consistente fapt ce duce la majorarea cuantumului sumei pe care Consiliul Judetean o are de achitat.

“O plangere penala nu inseamna neaparat solutionarea problemei. Noi am inceput procedura de executare la Cluj Arena. Societatea nu refuza sa plateasca, insa nu are resursele financiare necesare. Cluj Arena nu este un rau platnic sau rau intentionat, insa stim ca nu are de unde. Vom cauta variante sa recuperam datoria fara a apela juridic la forma penala. Au fost mai multe intrevederi, exista in continuare discutii sa se creeze cadrul legal astfel incat sa nu fim nevoiti sa apelam la aceasta masura extrema”, a declarat Oana Buzatu purtatorul de cuvant al primariei.

De zece luni problema Cluj Arena a ramas doar la stadiul de corespondenta intre CJ Cluj si Primarie. Specialistii au afirmat inca de acum un an ca exista trei variante de lucru pentru ca societatea Cluj Arena sa isi achite datoria. Prima varianta ar fi ca activitatile curente care se desfasoara in cadrul societatii sa fie finantate de la buget, fapt ce nu este agreat de catre Consiliul Concurentei care si-a dat avizul negativ in  acest sens. A doua varianta vehiculata ar fi ca suma de peste 13 milioane de lei sa fie alocata, printr-o hotarare de consiliu, din bugetul judetean. Cea de a treia si totodata cea mai sumbra varianta este declararea falimentului Cluj Arena, fapt ce ar determina trecerea administratiei stadionului in sarcina CJ Cluj care este actionarul unic al societatii.

Devine tot mai clar faptul ca politicienii au tendinta de a folosi resursele bugetare in interes de partid. Si Cluj Arena, ca si RAADPP, de exemplu, este un caz tipic de creare de sinecuri politice. Daca Cluj Arena era Directie in cadru CJ Cluj, nu ar fi fost nevoita sa plateasca obligatii fiscale catre municipalitate, dar nici nu ar fi fost capabila sa sustina schema de angajari politice si grila de salarizare care i s-a impus. S-a vazut acest lucru cand s-a desfintat RAADPP-ul si cand au disparut sinecurisitii si grila de salarii grase. In rest ne punem intrebarea cine are sa recupereze si ce anume de la Cluj Arena, cand monstruletul de sinecuri creat de catre fostul presedintele Alin Tise adminsitreaza un bun care nu ii apartine si care nu pate fi executat silit. Omorati monstruletul, treceti-l in faliment si scapati-ne de povestile acestea de “famiglie” politica.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version