In vizor

Primăria reabilitează în ceasul al 12-lea podul pietonal din Grigorescu

Pasarela pietonală de peste Someş, din apropierea Parcului Sportiv “Iuliu Haţieganu”, ce face legătura dintre cartierul Plopilor şi cartierul Grigorescu, va fi reabilitată de primărie, în cele din urmă. Numeroasele sesizări de-a lungul anilor transmise de cetăţeni pe adresa primăriei cu privire la starea deplorabilă a pasarelei pietonale vechi de 82 de ani au determinat ca, în cele din urmă, municipalitatea să demareze procedura de achiziţie publică privind reabilitarea podului. 

În 29.03 2017 a fost eliberată de către Primăria Cluj-Napoca autorizaţia de construire cu numărul 334 pentru “Inervenţia în primă urgenţă-reabilitare pasarelă pietonală peste râul Someşul Mic”, care face legătura între cartierul Plopilor şi cartierul Grigorescu. Valoarea investiţiei este estimată la 469.000 de lei, iar lucrările vor avea o perioadă de execuţie de 24 de luni, perioadă calculată de la data efectivă a începerii efective a lucrărilor. 

În şedinţa din iulie 2014 a Consiliului Local a fost aprobată trecerea din domeniul public în domeniul privat al Primăriei a pasarelei peste Someş. Municipalitatea a comandat o expertiză tehnică realizată de firma S.C. Construct CDP SRL din Cluj-Napoca care a stabilit faptul că structura de rezistenţă şi calea de circulaţie prezintă degradări avansate şi numeroase deficienţe din punct de vedere al funcţionalităţii. Astfel, s-a decis iniţial construirea unei noi pasarele, dar se pare că administraţia clujeană s-a răzgândit şi va trece la reabilitarea podului cu importanţă de monument istoric.

„Este o pasarelă cu importanţă de monument istoric şi vreau să îi asigur pe toţi cei interesaţi că ea va fi păstrată şi cu un proiect al ordinului arhitecţilor se va reface sau se va construi un aşa zis pod al nemţilor undeva pe lângă Casa Tranzit, care să lege Cetăţuia şi care să repună în valoare dimensiunea istorică a oraşului. Acest proiect va fi cel mai probabil anul viitor, intrucât întâi trebuie finalizate lucrările pentru noua pasarelă”, a afirmat Emil Boc în iulie 2014.

În cazul în care s-ar fi optat pentru construirea unui nou pod, investiţia ar fi fost de aproximtiv 3 milioane de lei. Se pare că mai nou, city managerului Gheorghe Şurubaru a ajuns să îi pese de modul în care e chetuit bugetul de investiţii şi a demarat procedura de achiziţie publică privind repararea vechiului pod. Cel mai probabil că inaugurarea Podului albastru rebilitat se va face cu puţin înainte sau chiar în timpul campaniei electorale din 2020 iar cum memoria cetăţeanului este de scurtă durată, voturile vor merge spre cel care va tăia panglica pe podul ce leagă cele două cartiere clujene.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *