In vizor

Primaria nu interzice concertele in Piata Unirii. Holograf si Ducu Bertzi vor canta la Intalnirea Tinerilor Ortodocsi

Primaria ignora dorinta miilor de clujeni, de a interzice de acum incolo organizarea de concerte in Piata Unirii. De cand tavanul Bisericii Sfantul Mihail s-a prabusit dupa concertele organizate in cadrul evenimentului “Zilele Prieteniei Bergenbier”, mii de persoane au cerut administratiei locale sa opreasca astfel de evenimente in apropierea monumentului istoric. Cu toate acestea, in septembrie si octombrie sunt programate sa se desfasoare aici concerte si festivaluri.

Un numar de 2.000 de persoane au semnat o petitie online, prin care cer  „stoparea imediata si fara avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispozitii ale primarului) si legale (Hotarare de Consiliu Local) luate in regim de urgenta, a organizarii concertelor in Piata Unirii”.  Nemultumirile oamenilor au aparut dupa ce, cu ocazia unor concerte organizate in luna iulie, in cadrul evenimentului “Zilele Prieteniei Bergenbier”, tavanul Bisericii Sfantul Mihail a fost avariat. Din cauza vibratiilor, o parte din tavanul monumentului istoric a cazut.

Cu toate acestea, reprezentantii primariei nu interzic organizarea concertelor in centrul Clujului. Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare au avut loc, aici, o serie de concerte care au adunat zeci de mii de oameni.

Mai mult, institutia a aprobat organizarea mai multor evenimente in aceasta toamna, in Piata Unirii. In 4-7 septembrie, aici vor avea loc doua concerte, sustinute de Holograf si Ducu Bertzi, organizate in cadrul Intalnirii Tinerilor Ortodocsi.

Apoi, in 20 septembrie, s-a autorizat organizarea Crosului Companiilor. In 2-4 octombrie, in Piata Unirii se va desfasura Frstivalul de toamna al Economiei Germane, iar in 6-11 septembrie, aici va avea loc Festivalul International de Carte Transilvania.

Reprezentantii primariei clujene arata ca singura masura pentru a preveni astfel de incidente este gasirea unei strategii pentru a limita nivelul decibelilor, in timpul concertelor.

Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Constructia bisericii din Piata Unirii s-a facut in doua faze: prima a inceput in anul 1316 si a fost finalizata in 1390, iar a doua s-a derulat intre anii 1410 si 1487.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *