In vizor

Primăria NU ARE soluții pentru a OPRI construcția hotelului de pe Avram Iancu. Boc: „E o lecție din care cred că are toată lumea de învățat”

Scris de 254

Primarul Emil Boc a solicitat arhitecților din Comisia de Urbanism soluții prin care clădirea monstruoasă care a fost ridicată pe strada Avram Iancu să fie modificată pentru a avea o fațadă mai prietenoasă și să se încadreze mai bine în acea zonă. 

Din păcare variantele pe care le are acum Primăria sunt minime. Legal nu au cum să oprească această investiție, astfel că tot ce pot face este să aibă o discuție amicală cu proiectantul și beneficiarului și să se analizeze o potențială modificare a clădirii. 

„Au fost îndeplinite toate condițiile de legalitate, au existat evizele de la monumente. În condițiile in care documentațiile au fost complete, au avut totul la dosar, toate avizele prevăzute de lege pentru PUZ și pentru autorizația de construire, o soluție de a respinge cererile formulate de beneficiar, ar fi condus fie la o acțiune civilă de anulare a actului administrativ, fie o acțiune penală”, a explicat Alina Rus, jurist în cadrul Primăriei.

Arhitectul Voicu Bozac a fost singurul care a putut să îi ofere primarului o posibilă soluție și anume, o discuție amiabilă cu proiectantul.

„Privesc cu mâhnire acest obiect. Nu are sens să mă revolt ci să încercăm să găsim soluții. Nu ar fi exclus să se facă o mediere între client, oraș și arhitect să se ajungă la o soluție decentă. Dacă acest proiect ajungea la Comsia de estetică urbană nu ar fi trecut. Sunt trei comisii naționale care au aprobat acest proiect. Noi trebuie ca arhitecti sa raspundem orașului si apoi clientul. Orașul ar fi primul client care este nemulțumit de acest proiect. Legal cum spunea doamna Rus nu se poate face nimic, ar trebui găsită o soluție de mediere. Să se revină asupra volumului general, cu costuri minime din partea beneficiarului să se revină asupra volumetriei”, a explicat arhitectul Bozac.

Soluția propusă nu l-a mulțumit pe Boc care ar fi vrut propuneri mai concrete.

Boc: Măi fraților, veniți cu propuneri. Cum să modifici volumul când ea e ridicată?

Bozac: Cu o modificare de autorizație

Boc: Urbanistic ce este posibil? Calcanul mă deranjează, e mostruos, arată infiorator. Propuneți lucruri concrete. Nu să stăm doar să ne întâlnim ca să ne auzim.

Bozac: Să se organizeze o discuție cu proiectantul, să se găsească soluții să fie o clădire demnă, un concurs pentru volum. Să primească aportul unor specialiști, comisia de urbanism, și monumente. Trebuie realizat Planul Urbanisc Zonal Central, iar astfel asemenea clădiri nu ar trebui să apară. 

Alina Rus: Avizul de la Comisia Nationala de Monument este un aviz conform și autortitatea locală trebuie sa tina cont de acest aviz

Boc: Avizul conform trebuie îndeplinit, așa ți-l dă așa îl aplici.  Voi mandata un arhitect șef să luați legătura cu arhitecții să îi invitați în Comisia de estetică urbană. Ce mi se pare mie este extrem, este calcanul care arată mult mai rău.

Bozac: Calcanul va arată la fel la finalizarea proiectului doar că va fi tencuit, nu din cărămidă.

Primarul Emil Boc e supărat pentru faptul că beneficiarul când a văzut că nu obține avizele la nivel local s-a adresat direct Comisiei Naționale de Monumente de la București. Obținând de acolo avizele, la nivel local Comisia de Urbanism a fost obligată să aprobe proiectele.

„Nu a fost o zonă cu preemțiune, nu a fost clasat ca monument, autoritățile locale nu au putut să facă nimic. Acolo a fost o casă care nu a fost clasată. Proiectul a ajuns în Comisia de urbanism din 2007-2015. Opt ani de zile a durat până când au obținut autorizația. Avizul conform inseamnă că îl execuți nu mai intervi in el. S-a tot respins proiectul și ei au mers la nivel național și au venit cu deciziile peste noi. S-au dus la București și au obținut avizul Comisiei Naționale de Monumente. E o lecție din care cred că are toată lumea de învățat. Susțin orice varianta de a ameliora dimensiune urbană a acestui proiect. Putem să avem o discuție amiabilă. Nu cred că va refuza o discuție cu Clujul, chiar dacă relația a fost una conflictuală”, a declarat primarul Emil Boc.

Construcția a fost controversată din start, din cauză că beneficiarul, firma Pritax Invest Cluj-Napoca (deținută de Dumitru Ghișe, Dumitru Rodean – ginerele lui Ghișe și Ioan Sufana), a forțat mâna Primăriei să emită autorizația de construcție. În urmă cu câteva zile, universitari, arhitecți și internauți au criticat imobilul pe care l-au catalogat o monstruozitate. 

Planul Urbanistic Zonal pentru hotel a fost aprobat în 2010. Încă de atunci au apărut controverse din cauză că la nr. 19 se afla celebra Casa Călăului, iar la nr. 21-23 se afla clădirea familiei Bethlen. În 2015 s-a emis autorizația de construire. Doi ani mai târziu, când începeau pregătirile pentru șantier, cetățenii au arătat peste 30 de copaci seculari au fost tăiați. Arborii făceau parte din prima grădină botanică a orașului. Cu acea ocazie, conducerea Primăriei a arătat că s-a opus ani la rând construirii hotelului. Comisia de Monumente a dat aviz negativ, dar Dumitru Ghișe a mers la București și a primit aprobare de la Comisia Națională.

Hotelul a fost proiectat de Arhitect Service București, care a proiectat și Hotelul Golden Tulip Ana Dome Cluj-Napoca și Ramada Sibiu.

Pritax Invest, firma prin care se construiește hotelul de pe Avram Iancu, are profit constant în ultimii patru ani, mai exact 2 milioane euro/an.

Dumitru Ghișe este un personaj controversat. În 2014 el a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, alături de nume grele precum Sorin Blejnar, fost șef al ANAF.ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 mins PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 4 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 5 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 7 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 7 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 8 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 9 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 10 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 10 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 11 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE