Din oras

Primăria modernizează abia acum sediul din Piața Unirii în timp ce sute de clujeni au fost amendați din cauză că nu și-au reparat fațadele caselor

Sediul Primăriei Cluj-Napoca din Piața Unirii va intra curând în modernizare. Lucrările vizează atât fațada cât și interiorul. Valoarea investiției este de aproape 8 milioane lei (1,6 milioane euro). Astăzi a fost publicat anunțul pentru licitația deschisă în vederea contractării unei firme care să realizeze lucrările.

Toate clădirile din centru, dar și de pe străzile aflate în zona semicentrală trebuie să aibă fațadele reparate. Proprietarii care refuză să facă aceste lucrări sunt amendați de Primărie. În total vor fi modernizate aproximativ 1000 de clădiri. Repararea fațadelor face parte din programul Marea Refațadizare, lansat de Primărie în urmă cu aproximativ șase ani.

Clădirea din Piața Unirii nr. 2 are suprafața de 1102 mp și se află în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice. Imobilul este în proprietatea Primăriei și a firmelor SC Spiridon Invest SRL Cluj-Napoca și SC Diego Belio.

În clădire funcționează în prezent mai multe servicii ale Primăriei Cluj-Napoca, ale Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu și spații comerciale în proprietate privată.

Obiectivul proiectului este realizarea lucrărilor de reabilitare, restaurare, consolidare, modernizare și valorificare durabilă a fațadelor clădirii, a spațiilor interioare care aparțin municipiului Cluj-Napoca. Se dorește restaurarea elementelor arhitecturale valoroase, restaurarea componentelor artistice din piatră, metal, lemn, picturi murale etc, înlocuirea și modernizarea instalațiilor sanitare, electrice, termice plus realizarea iluminatului arhitectural. Clădirea păstrează mai multe tâmplării valoroase provenite din perioada de construcție, dintre care cele mai importante sunt ușa casei de scară și tâmplăriile de la etajul aripii nordice.

Imobilul are frontul principal către Piața Unirii, suprafața terenului este plată, curtea interioară este betonată și placată cu plăci de ciment, curtea sudică este asfaltată. Accesul pietonal se realizează prin poarta gangului de acces, dinspre Piața Unirii. Tot din piață, la vest de poarta gangului, este un acces pietonal spre spațiile comerciale folosite de SC Spiridon Invest SRL. Din gangul de acces se realizează accesul spre încăperile subsolului sub aripa principală folosite de SC Diego Belio.

Construirea clădii a avut loc în anii de după incendiul din 1798. Detaliile arhitecturale ale fațadei și structurile interioare confirmă acest lucru. Potrivit caietului de sarcini, în acea perioadă clădirea se afla în proprietatea familiei Bethlen. În forma sa actuală, clădirea a fost construită de mama lui Adam Bethlen, Katalin Gyulay, care a fost una din personalitățile marcante ale primelor decenii ale secolului al XIX-lea. Se presupune că imobilul a ajuns în proprietatea lui Adam Bethlen prin moștenire de la mătușa lui, Kata Bethlen, pe numele ei fiind documentată în anul 1750, o casă în această zonă a pieței centrale.

Istoria clădirii este legată de un episod important din istoria orașului. La data de 20 martie 1848, după aflarea izbucnirii revoluției maghiare de la Pesta, cei mai importanți membri ai artisocrației ardelene se întrunesc în casa lui Adam Bethlen pentru a discuta măsurile care trebuiau luate în acel context excepțional.

După moartea lui Adam Bethlen, casa este cumpărată de Ferenc Horvath. Probabil de la această familie este cumpărată de oraș, la sfârșitul secolului al XIX-lea, etajul fiind amenajat pentru funcțiile oficiului stării civile, iar la parter erau dispuse diverse spații comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *