Rautacisme

Primăria lui Emil Boc a inovat brandul orașului! Noua deviză: ”Cabbage, the Cluj Way!”

Cluj-Napoca a participat anul acesta la competiția „Capitală europeană a inovării 2020”, alături de orașe precum Milano, Valencia și Viena. Titlul nu era doar unul onorific, el venind la pachet și cu un premiu de un milion de euro.

Orașul Leuven din Belgia a luat însă fața orașului de pe Someșul nenavigabil, devenind „Capitala europeană a inovării” în acest an. Clujul lui Emil Boc a rămas doar o mare și fericită „varză”, după cum s-a și autodefinit.

Liber la fericire în Cluj-Napoca!

În proiectul depus de municipiul Cluj-Napoca pentru competiția „Capitală europeană a inovării 2020”, proiect intitulat ”Innovation, The Cluj Way”, putem citi, chiar în sumar:

„96% of our citizens are happy to live in Cluj-Napoca, the friendliest city in Europe towards foreigners.”

Să fie, oare, printre cei 96% de cetățeni fericiți că locuiesc în Cluj-Napoca, și locuitorii din Pata Rât? Ori cei din Iris, unde, în ultimii 20 de ani, s-au construit zeci de blocuri, fără niciun parc? Ori locuitorii din Centru, sufocați de noxe și de mașini, în vremurile bune, în care prin Cluj circulau, bară la bară, oameni și mașini, și nu viruși? Ori poate muritorii de foame care așteaptă degeaba pe listele Primăriei pentru locuințe sociale? Și exemplele pot continua, fiind evident că procentul nefericiților din Cluj-Napoca nu poate fi nicicum înghesuit în cei 4% declarați de Primărie.

Suntem varză!

Our own way is perhaps best reflected in the famous recipe called Varză a la Cluj (Cabbage, the Cluj Way), a 15th century melting pot of tastes democratically enjoyed by all citizens regardless of status or background. (…)

It is now our privilege to share the Cluj Way with the rest of the world”, mai putem citi în sumarul proiectului de candidatură.

Reprezentanții municipalității au trimis, așadar, Uniunii Europene, un document în care oficialii orașului afirmă că felul nostru specific de a fi este cel mai bine reflectat de faimoasa rețetă „Varză a la Cluj” („Varza, felul Clujului de a fi”, dacă ar fi să traducem și deviza dintre paranteze). Indiferent ce ar urma după virgula acestei ziceri, nu îi poate deturna sensul penibil.

Noi știm că suntem varză, dar poate că nu era cazul să share-uim această introspecție și cu restul lumii. Nu de alta, dar se pare că lumea nu a apreciat, Clujul rămând printre cei 12 finaliști ai ediției din acest an, titlul de „Capitală europeană a inovării 2020” fiind câștigat de orașul Leuven din Belgia, care și-a afirmat, probabil, caracterul inovativ, printr-o rețetă mai originală decât Clujul, care a ales să se raporteze ca identitate, într-o competiție a inovării, la o rețetă culinară veche, la care 96% dintre cetățenii fericiți ai orașului se raportează metaforic peiorativ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version