Din oras

Primaria isi vinde terenurile concesionate. Lucan poate cumpara terenul de sub clinica sa privata

Dupa ce au beneficiat de terenuri luate in concesiune de la Primaria Cluj-Napoca pentru sume de nimic, acum pot deveni proprietarii lor. Primaria vrea sa vanda terenurile care fac obiectul unor contracte de asociere, suprafete ce au fost date in concesiune in schimbul unor sume modice, de pana la 5% din valoarea reala. Printre cei care isi vor putea cumpara aceste terenuri se numara si proprietarul clinicii private Lukmed, Mihai Lucan. La o simpla evaluare, pretul terenului ajunge la o jumatate de milion de euro.

Lucan a luat in concesiune de la Primaria Cluj-Napoca un teren de o mie de metri patrati, pe strada Republicii.

Medicul urolog a incheiat in 2004 un contract de asociere in participatiune pentru un teren de 1.000 de metri patrati, pe care acesta si-a ridicat, ulterior, spitalul privat.

Suma pe care trebuie sa o plateasca Lucan pentru teren este absurd de mica, mai ales daca luam in considerare profitul imens pe care il face acesta in fiecare an. Taxa a fost stabilita la 70 de euro pe metru patrat. Daca in 2004, potrivit contractului, durata de asociere dintre municipalitate si medic era de 45 de ani, in 2006 Emil Boc a decis ca acest contract sa fie valabil pe toata durata de viata a cladirii!

Acum, printr-un nou proiect al Primariei Cluj-Napoca, aflat in dezbatere publica, Lucan si-ar putea cumpara terenul pe care a construit clinica, devenind, astfel proprietarul lui.

Primaria Cluj-Napoca a stabilit un regulament de vanzare a acestor terenuri care fac obiectul contractelor de asociere sau asociere prin participatiune.

Practic, orice titular care a incheiat, din 1990 incoace, un astfel de contract cu Primaria Cluj-Napoca, ar putea devein proprietarul terenurilor date in concesiune de municipalitate.

Cat ar valora terenul de sub clinica lui Lucan

Potrivit unei evaluari sumare, pretul unui metru patrat de teren situat pe strada Republicii variaza intre 350 si 500 de euro pe metru patrat. La un simplu calcul, terenul de 1.000 de metri patrati pe care este construita clinica Lukmed ar putea ajunge la o jumatate de milion de euro.

„Pretul terenurilor variaza in functie de mai multi factori, ar trebui facuta o evaluare in functie de fiecare situatie in parte”, a declarat Sanda Moldovan, prsedinta Uniunii Nationale Imobiliare Cluj.

24 de milioane de lei pentru un teren de 8.000 de metri patrati

Exemplele de acest fel sunt multe, iar preturile din contractele de asociere sunt absurd de mici.

Spre exemplu, un teren de aproape 8.000 de metri patrati de pe strada Nadasel, a fost dat in concesiune in 1998, pentru o perioada de 50 de ani, pentru o suma de nimic: 24 de milioane de lei pe an sau 0,5% din cifra de afaceri a SC Reformatex Impex SRL. Societatea colecteaza materiale refolosibile.

2 dolari pe metru patrat la Fujikura

Si japonezii de la Fujikura au construit fabrica pe un teren concesionat de la Primaria Cluj-Napoca. In 2001, municipalitatea incheia cu SC Automobile Componente Electrice SRL (fosta Fujikura Automotive Romania) un contract de asociere avand ca obiect un teren de 20.000 de metri patrati, situat in cartierul Intre Lacuri, in vederea realizarii unei fabrici.

Beneficiarul urma sa plateasca 2 dolari pe metru patrat de teren. Prin acelasi contract, se mai prevedea ca producatorul de component auto sa plateasca, timp de zece ani, 4.000 de dolari anual, dupa cinci ani de la data de punere in functiune a fabricii.

Tot atunci, Primaria Cluj-Napoca si-a luat angajamentul sa suporte toate cheltuielile de stramutare a garajelor de pe amplasamentul respectiv.

Proiectul a fost promovat de Radu Moisin, pe vremea cand acesta era primar. Acesta spune ca terenurile ar trebui vandute de Primarie.

“Marea majoritate a acestor terenuri au fost concesionate intre 1996 si 1999 si s-a mers de multe ori pe un tarif redus. Valoarea de concesiune, in multe cazuri, este de pana la 5% din valoarea reala”, arata Moisin.

Potrivit consilierului PDL, municipalitatea primeste taxe mici pentru aceste terenuri si nu are nici dreptul de administrare. Moisin mai crede ca, daca aceste suprafete ar fi evaluate la un pret corect, ar fi in beneficiul Primariei Cluj-Napoca sa le vanda.

“Exista doua variante de evaluare: un evaluator independent sau beneficiarii sa aduca propria lor evaluare”, a mai spus Moisin.

Proiect in dezbatere publica

Regulamentul de vanzare a acestor terenuri se afla in dezbatere publica pana in 8 octombrie. Potrivit regulamentului, cei care au drept de cumparare sunt titularii contractelor de asociere sau asociere in participatiune avand drept scop exploatarea in comun a terenurilor proprietatea municipiului, prin edificarea unor constructii in diferite domenii si care si-au respectat cu buna credinta obligatiile contractuale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *