In vizor

Primăria intră cu proiectele în cadru natural. Strategia orașului, văzută de clujeni, în comentarii: „Nu vă atingeți de Pădurea Făget!”

Când omul intră în spațiul natural, pădurea dispare pentru a face loc amenajărilor, transformărilor și contrucțiilor. E un adevăr banal, dar ultima ședință virtuală a specialiștilor, desfășurată marți, în privința Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Clujului a stârnit reacții nebănuite din partea comunității. Dacă precedentele dezbateri în privința dezvoltării cartierelor ori de regenerare urbană și Clujul „verde” nu par să fi trezit interesul cetățenilor, aspect care spune ceva despre încrederea populației în proiectele proiectate de administrația liberală exclusiv în viitor – atât timp cât nu îi afectează în mod direct, clujenii tratează cu indiferență promisiunile funcționarilor din Primărie – nu același lucru se poate susține și referitor la ultima dezbatere care a vizat amenajarea Pădurii Făget.

CITEȘTE ȘIStrategia Clujului Verde: 100 hectare de spații verzi. Este un proiect realizabil?

Orice amenajare a spațiului verde, mai cu seamă a unui cadru natural, presupune o intervenție umană mai mult sau mai puțin agresivă, motiv pentru care comunitatea a reacționat, bănuind niscaiva interese imobiliare care se întind până în Pădurea Făget. 

Cel puțin asta reiese din comentariile numeroase lăsate de cetățeni. 

CITEȘTE ȘIClujul, în pragul unei noi strategii de dezvoltare. Cum vor fi transformate cartierele în următorii 10 ani?

În același timp, merită amintit faptul că transformarea pădurii Făget în pădure-parc a reprezentat un proiect în cadrul programului de bugetare participativă, votat de o parte din comunitatea clujeană.

Revenind, întrebarea care se pune vizează necesitatea de intervenție în cadrul natural: intervenim sau nu în Pădurea Făget? 

Concept de amenajare a pădurii-parc Făget, a unui teritoriu aflat în administrarea Primăriei Cluj-Napoca, proiect finanțat prin fonduri europene, prin programul Interreg.

„Ne propunem să amenajăm sustenabil pădurea Făget”, Ovid Câmpeanul, director în cadrul Primăriei

În principiu, proiectul face parte din rețeaua unor orașe care au reușit să realizeze asemenea programe de transformare a unei porțiuni din pădurile aflate la periferia zonelor urbane în spații amenajate sub formă de parc, orașe precum Ljubljana, Budapesta, Viena, Zagreb, Belgrad ori Ivano-Frankovsk. 

„Cele două concepte, green și digital, merg foarte bine mână în mână.

Intrând direct la subiectul de astăzi, care vizează conceptul acesta nou de pădure-parc, nu-l veți întâlni în multe locuri din România, chiar din Europa, de aceea mă bucur că la Cluj a prins contur”, a declarat primarul Emil Boc. 

Cu alte cuvinte, Clujul continuă pe același leit-motiv al întâietății în toate, în detrimentul politicilor sociale ori amenajării spațiului din cartiere, administrația PNL-istă insistă pe proiecte pilot, proiecte inovative, unice: străzi smart printre străzi peticite, băncuțe smart, dar neîngrijite, digitalizare și intervenție în cadrul natural. 

Dar întrucât „clujenii au votat” (după cum s-a exprimat edilul Emil Boc) în cadrul programului de bugetare participativă ca Pădurea Făget să fie transformată în pădure-parc, administrația a ținut să dea uitării alte proiecte votate de clujeni, pentru a se apuca de temele cele mai pregnante:

amenajaraea cadrului natural. 

Pentru conformitate, desfășurarea dezbaterii „publice” privind amenajarea pădurii Făget poate fi urmărită aici, pe pagina de facebook a Primăriei Cluj-Napoca.  

Participanți și Intervenții

Zoltan Coroian și Adrian Răulea din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Zona Metropolitanaă Cluj:

„Atât în strategia de dezvoltare urbană 2014-2020, cât și în strategia care se pregătește acuma, importanța zonelor verzi și a perdelei forestiere din jurul Clujului este evidențiată în mod semnificativ. O chestiune pe care am constatat-o, unele dintre aceste păduri erau insuficient folosite de către cetățeni, fiind niște păduri care în afara rolului lor de perdea verde nu ofereau și partea de agrement. 

Am dorit să căutăm în urmă cu doi trei ani surse de finanțare și know-how pentru a vedea cum se procedează în alte orașe din Europa cu aceste păduri, cum pot fi folosite în scop de agrement și turistic, însă fără a fi distruse…”, Zoltan Coroian.

 

„Repet, niciun copac nu se taie în această amenajare”, Emil Boc

 

Adrian Răulea –

„Practic, scopul proiectului e de a veni cu o nouă viziune în managementul părdurilor urbane sau periurbane. Specialiștii UBB, din cadrul Facultății de Știință și Inginerie a Mediului, au realizat un plan strategic și operațional pentru zona aceasta, ambele având ca elemnt central protejarea biodiversității. (…).

Au avut loc întâlniri tematice în decembrie 2018 și martie-aprilie 2019 și astfel a rezultat că dorim împreună intervenții minime, din materiale prietenoase, care să nu deranjeze ecosistemul din zonă”. 

Propuneri amenajare: instalarea anumitor echipamente, ca platforme de activități educative, o altă zonă educativă, o zonă de popas, adăpost pentru ploaie, panouri informative pentru accese, signalistică, trasee ș.a.m.d.”

Cristian Maloș, Lect. UBB – despre evaluarea serviciilor ecosistemice în Pădurea Făget

Spațiu de 40 ha


Categorii de servicii ecosistemice: de provizie, de reglare – relgarea climatului, calitatea aerului, biodiversitate.

„Rolul acestei păduri nu e de a furniza masă lemnoasă ci de a oferi alte beneficii, inclusiv un rol educațional”.

Servicii ecosistemice culturale

„Acestea sunt foarte importante în pădurea Făget. Este o zonă unde oamenii desfășoară diferite activități, alergatul, plimbarea cu bicicleta…”

Marius Moga, Arh, atelier Mass – 

„Ce apare în plus, ce poate veni cu o anumită presiuen de dezvoltare și aici apare un pericol, probabil în viitor și trebuie manageruit foarte bine: păstrarea cadrului natural să nu se deterioreze prin aparițiile unor dotări, doar pentru că lumea începe să folosească aceste zone mai mult. Există și acest pericol. 

Există o legislație la nivel de regulament silvic și în acest amenajament din care face parte această zonă, e inclusiv reglementat pentru funcția de pădure-parc.

Posibilitățile de intervenție aici sunt succinte și limitate…”

Oana Rus, Arh, – despre continuarea liniilor de transport în comun și introducerea altora noi pentru accesibilizarea zonei. Propuneri intervenții punctuale, îmbunătățirea zonelor de alei. 

Attila Toth – Salvamont – intervenție pentru clarificarea detaliilor amenajare zona Făget, dacă lucrările de amenajare se vor suprapune peste traseele turistice existente sau nu. 

„Cunosc zona ca în palmă, mă duc în zonă și la alergat, și cu bicicleta, metoda mi se pare un pic cam invazivă, dar mă abțin”, a fost reacția lui Attila Toth la solicitarea lui Ovid Câmpeanul, care a ținut să afle cum este apreciat conceptul de amenjare a pădurii Făget în pădure-parc de către cetățenii care se bucură deja de acest cadru natural. 

Raul Fodor –  propunere amplasare obstacole naturale, obstacole construite cu o tehnică minim invazivă, pentru activități sportive, benefice pentru cetățeni de diverse vârste. 

Radu Mititean (președinte Club CicloTurism Napoca) – 

„Se discută de mult de acest gen de păduri și, în concret, proiectul prezentat este bun în sensul că este răul cel mai mic. Dar este un rău pentru că, în mod fundamental, pădurea ar trebui să fie pădure. Și, eventual, zona care este foarte apropiată de oraș, ar putea fi, un pic, parc. 
Din păcate, aici vedem o răsturnare a acestei idei. 

Nu este vorba de acea pădure de lângă blocuri, ci este deplasată foarte puternic. Și dacă tot se dorește să se amenajeze ceva, atunci ar trebui să fie pădure și foarte puțin parc. 

Aici, urcăm urbanul undeva sus, în Feleac, și spunem că e o pădure urbană.

Pentru mine este un moment foarte trist. Și în sine, unde este amplasat proiectul și cum este văzut, pentru că este foarte intruziv”.

Primăria deține 40 de hectare de pădure în Făget.

În planul de amenajare al Primăriei, suprafața foarte generoasă de teren apare ca o pădure-parc.
La finalul lunii februarie 2020, firma de proiectare Atelier Mass a fost contractată de muncipalitatea clujeană pentru suma de 135.000 lei pentru a realiza studiul de fezabilitate pentru transformarea pădurii din Făget într-un parc. Atelier Mass a fost desemnată câștigătoare pentru a realiza proiectul de revitalizare a Cetățuii la un consurs de soluții organizat de administrația locală în 2019. 

De această data, Atelier Mass propune un plan de amenajare pentru accesibilizarea pădurii Făget cu alei și spațiu amenajat pentru odihnă. 

„Practic este nevoie de modificarea planului de amenajare pentru hectarele de pădure pe care Primăria le deține în Făget. Să se propună măsuri non-invazive de utilizare a acesteia în condiții de siguranță de către toți clujenii. Cu alei, cu locuri de stat. Vom vedea exact care vor fi propunerile arhitecților și vom organiza și o dezbatere publică a acestui proiect. În funcție de estimările de costuri vom decide și dacă vom face intervențiile de transformare a pădurii-parc din Făget din fondurile Primăriei sau cu bani europeni, pe următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene”, explica Ovid Câmpeanul la începutul acestui an.

Primăria a mai avut intenții de proiecte și amenajare de păduri-parc și în Hoia, însă acestea nu au reușit, iar clujenii au solicitat prin intermediul petițiilor stoparea tăierilor ilegale din Pădurea Hoia-Baciu. 

Reacția comunității. În comentarii:

Pagina de socializare a primarului Emil Boc a adunat câteva sute de reacții pe această temă, iar pe lângă aprecieri, comunitatea și-a exprimat rezervele și perspectiva critică în privința intervențiilor în cadrul natural:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *