De cartier

Primăria insistă să modernizeze Parcul Farmec, deși parcul este în prezent plin de farmec

Cu toate că Parcul Farmec nu necesită modernizare (la fel ca alte parcuri din Cluj, care au fost lăsate în paragină de la Revoluție încoace), în toamna anului 2019, consilierii locali au hotărât reabilitarea totală a parcului. De atunci, au fost organizate 5 licitații pentru modernizare, toate ratate din lipsă de ofertanți. În 9 aprilie, anul acesta, Primăria a lansat cea de-a șasea licitație inutilă, fiindcă Parcul Farmec, așa cum este în prezent, e plin de… farmec! Valoarea contractului de modernizare este însă de aproape 2 milioane de lei (peste 400.000 de euro), iar banii publici trebuie cheltuiți, cu rost sau fără.

„În prezent, Parcul Farmec este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, mese cu pavilion etc.) care nu mai prezintă nicio estetică urbană. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului Farmec, un parc cu caracter de recreere și promenadă pe marginea Canalului Morii”, este menționat în caietul de sarcini.

Investiția Primăriei presupune, de pildă, eliminarea arborilor degradați și a celor considerați fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, înlocuirea gazonului și plantarea de noi specii de plante perene. Valoarea estetică este însă în ochii privitorului, decisă, de obicei, de voința ochiului care plătește.

Vor fi refăcute, de asemenea, și aleile pietonale și trotuarele prin pavare, deși pavajele existente sunt în stare bună. Parcul va fi conectat la internet, de parcă de wi-fi gratuit avem nevoie când ne plimbăm în parc (acum, când majoritatea dintre noi avem zeci de GB incluși în opțiunile de pe cartelă/abonament).

Primăria insistă să modernizeze Parcul Farmec, în ciuda faptului că parcul este în prezent plin de farmec.

Parcul necesită unele reparații, însă nu o reabilitare totală. Pavelele sunt ca noi, iar băncile pot fi ușor recondiționate prin vopsire. Nici copacii nu sunt toți „uscați și debilitați”, iar arborii bătrâni au farmecul lor:

Și gazonul parcului este în stare bună, oricum mai bună decât gazonul proaspăt plantat în urma modernizării scuarului CEC:

Mesele cu pavilion sunt utilizabile și nu necesită reabilitare prin înlocuire. Doar eventuale mici reparații:

Vechea fântână arteziană se integrează perfect în peisaj, în mijlocul aleilor îngrijite din parc:

Locul de joacă pentru copii este perfect funcțional și nu prezintă degradări majore:

Cișmelele sunt părăginite, însă pentru o cișmea defectă nu trebuie renovat tot parcul:

Cu toate că Parcul Farmec arată în prezent decent, ba are chiar și farmec, Primăria insistă să îl modernizeze, doar asta le lipsește locuitorilor din Mărăști, un nou șantier, în loc de parc, pentru cel puțin un an de zile.

Șantierele aduc însă voturi la Cluj, nu reparațiile curente ale spațiilor urbane bune pe care le avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version