In vizor

Primăria Huedin anulează Zilele Orașului, iar peste 200.000 de lei vor fi redirecționați către spital

Primăria Huedin este decisă să renunțe la organizarea Zilelor Orașului pentru a susține serviciul de asistență medicală în contextul răspândirii infecțiilor cu COVID-19, fiind pregătită să propună o rectificare bugetară prin care să aloce cca 200.000 lei către spital. De bună seamă, pe măsură ce afacerile mari sau mici se reprofilează, pentru a asigura stocurile de produse medicale atât de necesare acum, precum măștile, mănușile, echipamente medicale specifice, produse de dezinfecție și dezinsecție, și autoritățile locale sunt chemate să-și regândească bugetele și alocările inițiale din bugetul total pentru anul 2020. 

Astfel, la următoarea ședință de Consiliu local, Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin, urmează să propună o rectificare bugetară prin care să renunțe la organizarea zilelor Orașului Huedin, iar toți banii alocați pentru acest eveniment să fie direcționați către Spitalul Huedin. 

Dacă propunerea primarului va fi votată în ședința de CL de vineri, atunci ediția din acest an a Zilelor Orașului Huedin va fi anulată. 

„Încercăm să ajutăm spitalul cu o rectificare bugetară.

Eu voi propune să nu mai ținem Zilele Orașului și banii alocați pentru acest eveniment să fie transferați la spital, pentru a-și lua materiale de protecție. 

Deci, renunțăm la Zilele Orașului și la concursul de proiecte, iar cu aproximativ 2 miliarde de lei vechi vom finanța spitalul”, a declarat primarul de Huedin, Mircea Moroșan, citat de infohuedin.ro

Astfel, în condiții de criză, un oraș din județul Cluj își asumă măsuri extraordinare. 

Credeți că municipiul Cluj-Napoca este pregătit să adopte acest model?

La ce evenimente, festivaluri și alte serbări publice ați fi gata să renunțați, astfel încât fondurile destinate pentru „circ” să fie redirecționate către susținerea sistemului sanitar clujean? 

Spre exemplu, începând din anul 2018, pentru organizarea Zilelor Clujului, Primăria Cluj-Napoca a alocat anual cca 950.000 de lei, iar cea mai mare parte din acești bani erau destinați pentru prestația artiștilor.

„În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum: TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. În acest an va avea loc o nouă ediție a Zilelor Clujului, iar noi ca municipalitate încercăm de fiecare dată să ne aliniem la standardele pe care aceste festivaluri le-au impus, se precizează în hotărârea de Consiliu local, care este servită drept explicație, anual, cu copy-paste, pentru cheltuirea acestor fonduri publice

Dacă în 2017 au fost alocați 900.000 lei pentru Zilele Clujului, în 2018 suma a crescut cu 50.000 lei. Față de anul 2016, suma este acum mult mai mare. În urmă cu patru ani, 950.000 lei au costat Zilele Clujului, Seri de Vară Clujene, Zilele Recoltei, Ziua Națională a României, Târgul de Crăciun și Revelionul. În 2015, același pachet de evenimente a costat 800.000 lei. În anul 2014, Zilele Clujului au costat aproximativ 700.000 lei, din care aproximativ 550.000 au provenit din sponsorizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *