In vizor

Primăria Florești a cumpărat body-camere pentru polițiștii locali, deși folosirea acestora este ILEGALĂ

Primăria Florești a achiziționat 9 body camere pentru Poliția Locală Florești în valoare de 7.555 de lei. Contractul a fost obținut prin încredințare directă de către firma clujeană Gnex Systems SRL. În februarie, Poliția Locală Cluj-Napoca a fost obligată să renunțe la aceste dispozitive după ce  Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a stabilit că polițiștii locali au încălcat prevederile GDPR utilizând body camerele. 

„Municipiul Cluj-Napoca, pentru Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca a fost sancționat contravențional cu avertisment, în temeiul art. 58 alin. (2) lit. b) din Regulamentul (UE) 2016/679, raportat la art. 14 alin. (11) și art. 15 alin. (1) din Legea nr. 102/2005, precum și în temeiul art. 12-14 din Legea nr. 190/2018, coroborate cu art. 7 din O.G. nr. 2/2001, întrucât personalul Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (care prelucrează imaginea și vocea), începând cu luna octombrie 2019, fără să existe o obligaţie legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD, deși potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din RGPD, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată”, potrivit  Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Probabil că până la Primăria Florești nu s-a auzit de aceste sancțiuni, astfel că Pivariu a făcut o investiție inutilă, deoarece utilizarea acestor body-camere va atrage după sine sancțiuni, având în vedere că încalcă prevederile Regulamentului General privind Protecția Datelor. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *