In vizor

Primăria expertizează fizic drumul alunecos din Lomb cu peste 13.000 EUR. O singură ofertă din partea firmei Drumex, proiectantul drumului Răchițele-Ic Ponor

Primăria pregătește verificarea în teren a drumului din Lomb aflat de cel puțin cinci ani în continuă construcție. Din cauza alunecărilor de teren din zonă, proiectul Buftea de Cluj este mai mult blocat.

Acum, autoritățile locale au achiziționat direct prin intermediul catalogului electronic servicii de „Expertiză tehnică a stadiului fizic realizat la obiectivul Acces din str Oașului în Lomb, C-N”. Valoarea acordului cu SC Drumex SRL pentru expertiza din teren este în valoare de 63.500 lei, firma din Cluj fiind singurul ofertant. 

Recent, autoritățile locale au înregistrat o singură ofertă pentru acordul de peste 60.000 lei/cca 13.020,83 EUR pentru verificările din teren în zona Lomb, din partea fimei clujene Drumex SRL. 

Drumex SRL a fost înființată în 1993, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, fiind administrată de Mihai Iliescu. 

În 2019, firma înregistra un număr de 12 angajați.

Cu o cifră de afaceri de 496 117 EUR, cu un profit net de 163 561 EUR.

În 2018, firma obținuse un profit de 352 607 EUR, la o cifră de afaceri de 656 731 EUR.

Obiectul de activitate al firmei vizează activitati de arhitectura, precum consultanta pentru activitati de arhitectura, planuri si proiecte pentru cladiri, planuri de urbanism si amenajarea teritoriului. 

Recent, în ianuarie 2021, Drumex obținuse în urma licitației derulate de Consiliul Județean un contract de 840.500 pentru refacerea podului situat în localitatea Văleni, comuna Călățele. Drumex a fost abonată la contractele din bani publici, fiind implicată în eșecul proiectului de modernizare a drumului Răchițele – Ic Ponor.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Județean Cluj plătește 840.000 de lei pentru refacerea unui pod din județ. Licitația a fost câștigată de Drumex, proiectantul drumului Răchițele-Ic Ponor

Ziar de Cluj a semnalat de nenumărate ori situația dezastrului din Dealul Lomb, unde au fost construite Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul pentru Sprijinire a Afacerilor (TEAM). Deși cele două clădiri sunt gata, iar o parte din spații sunt date deja în chirie, lucrările la drumul de acces cu patru benzi încă nu sunt finalizate. Problema principală a întârzierii nepermis de mare este legată de alunecările de teren. În urmă cu cinci ani au demarat lucrările.

Doar în 2018, în proiectul de buget a fost prevăzută suma de 28 milioane lei (6 milioane euro) pentru consolidarea zonei din dealul Lomb, consolidarea cu piloți forați – acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb. Acestei sume se adaugă 1 milion de euro care au fost alocați în 2017.

„Menționăm că nefinalizarea drumului nou de acces dinspre strada Oașului generează și alte probleme cu privire la infrastructura de utilități pe care trebuie să o asigure rezidenților. 

Cele mai afectate elemente de infrastructură se referă la: alimentarea cu energie electrică, alimentarea cu apă și lipsa canalizării. Astfel actualele variante de furnizare utilități nu mai fac față creșterii numărului de rezidenți din parcul industrial. 

La modul concret, a crescut semnificativ durata și numărul de întreruperi cu energie electrică, actualul debit de apă fiind asigurat pe soluția fostei organizări de șantier este insuficient, iar stația de epurare existentă asigură deservirea doar a rezidenților din clădire și din hale, fără parcele de teren”, arăta conducerea Cluj Innovation Park, în toamna anului trecut, în raportul de activitate. 

CITEȘTE ȘI: Drumul cu patru benzi care leagă strada Oașului de Dealul Lomb nu e gata nici acum, la cinci ani de la începerea lucrărilor – VIDEO

Încă din 2015, când au început lucrările, au apărut și primele probleme cu alunecările de teren. De atunci, au fost organizate mai multe licitații pentru consolidarea terenului, care se duce la vale an de an.

Drumul cu patru benzi are o lungime de 1,6 kilometri.

Inițial, trebuia să fie realizat cu fonduri europene.

Valoarea contractului era de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro), a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL. Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

În fiecare an au fost alocați bani din bugetul local pentru lucrări de consolidare a terenului. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *