Din oras

Primaria, dispusa sa implementeze o metoda inovativa. Cat plateste acum pentru harta online a orasului

Municipalitatea clujeana plateste anual in jur de 1.000 de euro pentru intretinerea aplicatiei care constituie dreptul de utilizare prin internet a datelor cu privire la numerotarea postala a imobilelor, catre compania cu actionariat austriac Schubert&Franzke. La propunerea unui tanar, insa, municipalitatea ar putea implementa un sistem complet gratuit.

In septembrie 2011 Primaria Cluj-Napoca a cumparat cu peste 14.000 de lei, prin achizitie directa, licenta pentru aplicatia map2web, harta municipiului, disponibila pe site-ul institutiei. In fiecare an plateste peste 4.000 de lei societatii Schubert Franzke pentru intretinerea aplicatiei.

Ziar de Cluj v-a prezentat ideea inovatoare a unui tanar, care propunea administratiei clujene implementarea unei solutii care utilizeaza tehnologii open source si nu presupune niciun fel de costuri. Intr-un final reprezentantii Primariei au acceptat sa se intalneasca cu Florin Badita si au fost deschisi in implementarea propunerii acestuia.

“Am avut discutii cu el si urmeaza sa luam o decizie dupa ce evaluam ce costuri ar implica implementarea proiectului pentru noi”, au aratat reprezentantii Primariei.

La randul sau Florin Badita, organizator comunitar OpenStreetMap Romania, spune ca ideea lui a fost bine primita de IT-istii si urbanistii Primariei.

“Au fost foarte deschisi, acum trebuie sa le trimit necesarul tehnic si detaliile de implementare. Cred ca pana la finalul acestei luni voi reusi sa le transmit toate informatiile”, a declarat Florin Badita pentru Ziar de Cluj.

Tanarul propune implementarea OpenStreetMap, o harta libera a lumii, creata de voluntari, “un fel de Wikipedia al hartilor”, dupa cum spune chiar el. Inceput in 2004 de Steve Coast, OpenStreetMap are 1,9 milioane de membri inregistrati in toata lumea, 450.000 de cladiri din Romania si peste 5 milioane de puncte de interes in baza de date. Acesta este de parere ca daca primariile vor utiliza OpenStreetMap isi vor reduce foarte mult costurile.

“Propunerea este realizarea unei baze de date GIS a Primariei, folosind programe Open Source, care sa permita unificarea si care sa creeze posibilitatea unei vederi sistemice. Baza de date va fi realizata folosind tehnologii open source deja existente pentru proiectul OpenStreetMap, respectiv JOSM pentru a introduce datele, QGIS pentru a putea rutea vizualiza si analiza baza de date. Va exista baza de date interna a Primariei, care va functiona intr-un sistem inchis, accesibil doar pentru angajatii Primariei, care sa contina informatii relevante, informatii sensibile, cu caracter personal. Apoi baza de date interna va fi completata cu informatii care exista si in baza de date globala OpenStreetMap, care sunt adaugate de voluntarii OpenStreetMap ”, este propunerea lui Florin Badita catre Primaria Cluj-Napoca.

“Sper ca cei din Primarie sa realizeze toate aceste beneficii si sa fie Clujul la fel de inovator cum il vad eu. De aceea am si ales Clujul pentru ca am incredere”, subliniaza organizatorul comunitar al OSM Romania.

Schubert Franzke este o firma deschisa in 2005 la Cluj, cu actionariat austriac. Administrator/asociat Scheinbenreif Josef si Vasile Dabala
cifra de afaceri 2013 3,7 milioane de lei si un profit de 15.000 de lei. Harta online a municipiului nu este singurul contrac derulat cu Primaria. In 2009 a incasat 10.000 de euro pentru montarea unor panouri informationale de turism in oras, iar de atunci s-au mai incheiat 4 contracte in valoare totala de peste 11.000 de lei pentru reconditionarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *