In vizor

Primăria din Căpușu Mare, afacere de familie. Primarul va candida pentru un nou mandat, deși NU are dreptul să ocupe funcții publice, în timp ce fiul se pregătește să îi preia atribuțiile

Primarul comunei Căpușu Mare, Iancu Gheorghe, declarat incompatibil de ANI pentru conflict de interese, nu are dreptul de a mai ocupa o funcție eligibilă, însă asta nu îl împiedică să candideze pentru un nou mandat.

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul lui IANCU GHEORGHE, primarul comunei Căpușu Mare, județul Cluj.

Potrivit, ANI,  IANCU GHEORGHE a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în perioada exercităii mandatului de primar, Consiliul Local al Comunei Căpușu Mare (reprezentat prin IANCU GHEORGHE, în calitate de primar, denumit administrator) a încheiat cu fiul persoanei evaluate (în calitate de gestionar) un contract având ca obiect gestiunea fondului de pășunat situat în Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic, în suprafață de 123,56 ha, și două acte adiționale la contract.

Primarul din Căpușu Mare a contestat decizia ANI, însă a pierdut procesul la ÎCCJ care a stabilit că Iancu Gheorghe nu mai poate ocupa funcții publice timp de trei ani de la expirarea actualului mandat.

Din cauza acestei interdicții, Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare i-a respins candidatura pentru un nou mandat.

”Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că această candidatură nu îndeplinește condițiile de fond prevăzute de lege, dl. lancu Gheorghe având interdicția de a ocupa o funcție eligibilă conform adresei nr. 16/15.04.2024 înaintată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj și tabelului anexat acestuia (pozitia 249 — „Iancu Gheorghe / Primar al comunei Căpușu Mare, jud. Cluj / conflict de interese / 3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024 // Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023”), Biroul Electoral de Circumscripție Comunală respinge candidaturii dlui Iancu Gheorghe pentru funcția de primar al comunei Căpușu Mare”, se arată în decizia Biroului Electoral.

Iancu Gheorghe nu a fost de acord cu această decizie, astfel că a făcut contestație la Tribunalul Huedin care a menținut însă decizia Biroului Electoral.

„Respinge contestația electorală formulată de petentul I. GHEORGHE, ….domiciliat în .. cu domiciliul procesual ales în …., formulată împotriva Hotărârii nr. 1/H/24.04.2024 şi nr.2/H/24.04.2024 ale Biroului Electoral de Circumscripţie Comunală nr. 23 C. M.. Cu drept de apel în termen de 24 de ore de la pronunțare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Huedin, sub sancțiunea nulității acestuia. Potrivit art. 54 alin 5 din Legea nr. 115/2015, prezenta hotărâre nu se comunică. După rămânere definitivă, hotărârea se comunică Biroului Electoral de Circumscripţie Comunală nr. 23 C. M., în vederea definitivării candidaturilor”, se arată în hotărârea instanței.

Așa cum era de așteptat, Iancu a făcut apel, iar Tribunalul Cluj i-a admis apelul și în consecință i-a dat dreptul să candideze.

„Admite apelul declarat de Iancu Gheorghe împotriva sentinței civile nr.393/25.04.2024 pronunţată de Judecătoria Huedin în dosar civil nr.1201/242/2024, pe care o schimbă în întregime, şi în consecinţă: Admite contestaţia formulată petentul Iancu Gheorghe. Dispune anularea Hotărârilor adoptate de Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală nr. 23 Căpuşu Mare nr.2/H/24.04.2024 şi nr.1/H/24.04.2024 prin care s-a respins candidatura petentului la funcția de Primar al Comunei Căpușu Mare, candidatură propusă de Partidul Național Liberal şi candidatura petentului de pe lista de candidaţi propuși de Partidul Național Liberal la funcția de consilier în Consiliul Local al Comunei Căpușu Mare. Dispune admiterea candidaturii petentului Iancu Gheorghe pentru funcția de Primar al Comunei Căpușu Mare, candidatură propusă de Partidul Național Liberal şi candidaturii petentului de pe lista de candidaţi propuși de Partidul Național Liberal la funcția de consilier în Consiliul Local al Comunei Căpușu Mare. Definitivă”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.

Practic Iancu Gheorghe a primit dreptul de a candida în iunie, dar în caz de câștig nu va putea să ocupe funcția de primar.

Și atunci, ce interes ar avea să candideze, pentru o funcție pe care nu o poate ocupa? 

Ziar de Cluj dezvăluia într-o anchetă realizată în 2021 faptul că mandatul de primar în comuna Căpușu Mare este o afacere de familie. Îndată ce a ajuns primar, Iancu Gheorghe a avut grijă ca și fiii lui, dar și alte rude, să beneficieze de anumite avantaje.

Fiului cel mare, Gelu Iancu, i-a oferit cu generozitate în arendă nu mai puțin de 123 de hectare de teren, pășuni comunale din satele Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic. Suprafața respectivă ar însemna cam 80% din totalul terenului de pășunat care trebuia să deservească cetățenii din comună care se ocupă cu creșterea animalelor. De altfel acesta este și motivul conflictului de interese și al incompatibilității stabilite de ANI.

Cel de-al doilea, fiu, l-a ținut mai aproape de el, să aibă cui să-i lase moștenirea. Astfel că Gelu-George Iancu ocupă funcția de viceprimar al comunei.

„E pasiunea lui acest job”, susținea mândrul tată.

Citește și:

Scandal de proporții în Poliția Cluj. Un primar acuză polițiștii care l-au surprins la braconaj că i-au introdus gloanțe pe țeavă și i-au făcut CHEIE: „Mi s-a spus că sunt un pește mare”

Având un urmaș atât de capabil, Iancu urmărește prin această candidatură să îi predea frâiele fiului. Practic, fiul va ajunge din nou viceprimar, iar până la organizarea de noi alegeri, va avea atribuțiile de primar. Și cum tatăl este atât de bine ancorat în comunitate, fiului i va fi mai ușor să câștige alegerile parțiale. În acest fel Iancu și securizează postul, având în vedere că interdicția de a candida va expira înaintea următoarelor alegeri locale.

Așa se rezolvă alegerile în cele mai multe comunități rurale. Primarul este adesea de neatins, ocupă această funcție ani de zile ceea ce îi permite să își fidelizeze alegătorii. Și dacă un primar a fost bun atâția ani, de ce să nu fie bun și fiul său?

 

 

 

Exit mobile version