Din oras

Primaria da cu o mana si ia inapoi cu alta. Scolile dau 50% din veniturile proprii catre bugetul local

In baza unei Hotarari de Consiliu Local adoptata in noiembrie 2013, unitatile de invatamant care realizeaza venituri proprii din chirii trebuie sa dea jumatate din venit catre municipalitate. Practic reteaua scolara si asa subfinantata este obligata sa vireze 50% din veniturile pe care le obtine astfel catre bugetul local. Apoi, daca au nevoie de bani pentru diferite proiecte scolare mai mici, nu au decat sa bata pe la usile Primariei, de cele mai multe ori inchise.

Pentru bugetul local sumele sunt derizorii, insa pentru unitatile de invatamant reprezinta adesea un real ajutor. In ultimii trei ani scolile clujene au virat 1,8 milioane de lei catre bugetul local.

“Sumele incasate de municipiul Cluj-Napoca reprezentand 50% din veniturile obtinute din inchirierea spatiilor excedentare nu au destinatie speciala, fiind prevazute si utilizate conform bugetului general aprobat prin Hotararea Consiliului Local”, arata reprezentantii Primariei.

Cu alte cuvinte, nu se stie unde ajung banii pe care unitatile de invatamant ii vireaza ca “cincizeciuiala” catre municipalitate. In acelasi timp sustinerea performantei unor elevi talentati este ignorata de aceeasi municipalitate.

In 2013 Primaria a incasat de la 26 de unitati scolare suma totala de 482.735 de lei. Cea mai mare suma a fost virata de Colegiul Transporturi Transilvania, de aproape 130.000 de lei. Media insa este de doar cateva mii de lei, iar cea mai mica suma a venit din partea gradinitei Trenuletul Veseliei, care a virat 647 de lei.

In 2014 suma incasata a crescut la aproape 670.000 de lei, cea mai mare suma fiind tot de la Transporturi – 108.000 lei, apoi de la Colegiul Tehnic Energetic de 91.000 de lei. Liceul Teoretic Bathory Istvan a virat suma de 39 de lei.

Anul trecut suma incasata de Primarie de la scoli a fost 676.000 de lei. Scoala Emil Isac a platit 120 de lei catre Primarie, iar Colegiul Energetic 86.000, in timp ce Transporturi a virat 84.000 de lei.

Spatiile care se inchiriaza sunt cladiri sau parti ale acestora, sali de clasa, ateliere, laboratoare, garaje, tonete, sali si terenuri de sport sau alte spatii in care temporar nu se desfasoara activitati.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *