Din oras

Primaria Cluj-Napoca, locul in care problemele clujenilor nu conteaza

Functionarii din Primaria Cluj-Napoca sunt acuzati ca aduc deservicii clujenilor. Ziaristii din Cluj-Napoca iau pozitie in fata neregulilor din Primarie, care ies la iveala cu fiecare caz prezentat in presa. Biroul Mass-Media, in loc sa raspunda, cu promptitudine, solicitarilor, da replica in doi peri. Functionarii se grabesc sa inchida telefoanele, iar primarul se cearta ca la usa cortului, in timp ce cazurile sociale sunt abandonate pe strazile Orasului Comoara.

Clujenii simpli raman proptiti in gardul institutiei care ar trebui sa le apere interesele. Pe un ger de crapau pietrele, un clujean in varsta de 65 de ani si-a petrecut noaptea in strada in 2013, pentru ca Politia Primariei, desi lucreaza in cladirea vecina, nu l-a vazut in timpul noptii. Oamenii legii nu au intervenit nici dupa ce au fost apelati telefonic, iar barbatul a fost salvat de la inghet de clujenii care i-au oferit cornuri si ceaiuri calde. Soarta oamenilor strazii de la Cluj pe timp de iarna e la mana hazardului, pentru ca autoritatile nu au solutii stabile pentru ei, scria Ziar de Cluj, in decembrie 2013. Un alt caz cutremurator, in fata caruia Primaria a ramas fara replica s-a petrecut in luna august. Ziar de Cluj scria atunci cum un barbat de 61 de ani, refuzat pe rand de Unitatea de Primiri Urgente, Ambulanta, Politie, Centrul de Noapte Ruchama si Centrul Social de Urgenta al Primariei este o noua victima a sistemului prost si a incompetentei celor responsabili de gestionarea cazurilor sociale. Aruncat dintr-o parte in alta, fara remuscari din partea institutiilor, omul a zacut in strada sub privirile insensibile ale angajatilor statului.

Vinerea-i sfanta pentru Primarie

Seria neregulilor continua si in 2014 cu un caz prezentat de Ziua de Cluj. Vineri, la ora 16, nimeni din Primaria Cluj-Napoca nu putea prelua un caz social al unui cetatean aflat intr-o situatie delicata. Chirurgul Dan Nicolau, de la Spitalul “Leon Daniello” a spus ca a cerut ajutorul Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Cluj-Napoca pentru a prelua un batran de 71 de ani, care nu are pe nimeni si care, la externarea din institutia sanitara, trebuia sa fie preluat de autoritati.

“Avand un caz social, am solicitat concursul primariei pentru rezolvarea problemei unui cetatean al urbei care afla intr-o situatie delicata. Am sunat la primarie si omologul meu ca medic de garda de acolo, ofiterul de serviciu, mi-a explicat ca e vineri si ca, doar oameni suntem, e liber. Am cerut sa iau legatura cu primarul sau cu cel care-l inlocuieste la decizie cand e vineri. Mi s-a raspuns ca primarul nu poate discuta astfel de probleme pentru ca primaria are directii specializate pe care ni s-a indicat sa le contactam, iar primarul nu este la dispozitia oricui suna la primarie”, arata Dan Nicolau, potrivit sursei citate.

Cazul de “malpraxis” din Primaria Cluj-Napoca caracterizeaza, direct, institutia. Vinerea-i zi sfanta si scurta pentru functionarii din Primarie, chiar daca un clujean sta sa moara.  

“Cand devii petent in relatia cu primaria, iti pierzi calitatea de cetatean anonim din masa de clujeni pe care administratia locala ii serveste, conform definitiei care se preda la catedra de administratie publica. Ajungi un “lepros”, un “raios” al sistemului. Esti cel caruia i se raspunde la sesizare in perioada legala si devii, inevitabil, o persoana care ii deranjeaza la nesfarsit pe functionari, enervandu-i si plictisindu-i peste limita rabdarii. Situatia e general valabila, fie ca discutam de portar, consilier al edilului sau chiar primar. Calitatea de clujean ti se duce pe apa involburata a Somesului, ca dupa o furtuna de tinut minte. Pacatele tale sunt proportionale cu problema pentru care ceri ajutorulul institutiei. Cu cat e mai ampla sau mai complicata, cu atat ajungi mai sus pe panoul rusinii primariei clujene”, scrie in editorialul sau Luminita Silea, reporter la Ziua de Cluj, dupa ce a prezentat cazul social ignorat de Primarie.

Primarul-jurist se cearta cu jurnalistii si uita sa fie om

Chirugul Dan Nicolau a spus ca edilul municipiului, Emil Boc, “nu a fost disponibil”. Alesul clujenilor a ales sa participe, vineri, la o conferinta internationala de Drept Penal, organizata de catre Universitatea “Babes-Bolyai” si sa dezbata aspectele controversate legate de aplicarea prevederilor Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Primarul-jurist a uitat sa fie om.

De-a lungul carierei sale in administratia publica locala, Emil Boc a incercat sa-si tina in frau temperamentul. Cu toate acestea, o informatie publicata de jurnalista Cosmina Fernoaga, potrivit careia Primaria Cluj-Napoca ar fi fost vizitata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care au verificat o autorizatie de constructie eliberata pe strada Macesului, a deschis cutia Pandorei in Primaria Cluj-Napoca, in pauza unei sedinte de Consiliu Local. In loc sa rezolve problema constructiilor ilegale, primarul s-a luat de presa. Enervat de faptul ca informatia a aparut in presa, Emil Boc a incercat s-o intimideze pe Cosmina Fernoaga.

Contactata telefonic, jurnalista Cosmina Fernoaga a explicat, pentru Ziar de Cluj, ca edilul clujean s-a ofuscat pentru ca informatiile au aparut in presa. Ea a catalogat intreaga scena drept una “deplasata”. Discutia in contradictoriu poate fi ascultata, integral, aici.

“Domnul Boc a exagerat intregul moment. A spus ca sunt o mincinoasa. A exagerat intregul discurs, de asta m-am enervat cumplit. A reactionat disproportionat si incorect. M-a abordat in pauza spunand ca nu i-am dat pozitia. Toata lumea se uita la noi si am reactionat. I-am spus sa raspunda cu promptitudine. Eu pentru asta lucrez, nu-mi permit sa pierd informatii doar pentru ca nu-i convin lui Boc”, a spus jurnalista Ziua de Cluj.

Jurnalista Ziua de Cluj, care e si presedinta Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj (APPC), a subliniat ca domnul Boc nu raspunde la telefon decat atunci cand este in interesul domniei sale. Mai mult decat atat, Fernoaga a explicat ca, in documentarea articolului, a sunat-o si pe purtatoarea de cuvant a Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, care nu a raspuns la telefon, scuzandu-se, la o zi dupa publicarea articolului, ca si-a uitat mobilul acasa. Fernoaga a mentionat si relatia disfunctionala pe care departamentul Mass-Media din Primaria Cluj-Napoca o are cu presa aratand ca, Luminita Silea, reputata jurnalista a cotidianului Ziua de Cluj, pe domeniul administratie publica, este considerata persona „non-grata”. „Ei, care scrie de aproape 10 ani despre Primarie, nu i se raspunde la telefon si trebuie sa se descurce cum poate!„, a aratat atunci presedinta APPC. 

Problemele clujenilor nu conteaza

De curand, un revolutionar in varsta de 56 de ani a iesit in strada, 4 zile in sir ca sa atraga atentia Primariei asuprea problemei cu care se confrunta. Gheorghe Vlad a ales sa-si faca trei pancarte si sa se posteze vizavi de biroul lui Emil Boc din Primarie pentru a-i atrage atentia asupra neregulilor din cartierul Marasti. Fara rezultat.

„Am depus numeroase sesizari la Primarie, in legatura cu traficul infernal din cartier. E un zgomot infernal. Stau in spatele pietei Marasti. La parterul blocului sunt deschise o gramada de baruri care fac un zgomot foarte mare. Nu mai suport sa nu ma pot odihni nici noaptea. Nimeni nu verifica harta zgomotului, si, de fiecare data cand am facut o solicitare Primariei, nu am primit un raspuns multumitor. Eu sunt revolutionar si nu am iesit in strada niciodata. Azi, insa, e timpul ca Boc sa stie ca si eu l-am ales!”, a spus Vlad.

E trist ca, in al treilea mandat pe care l-a castigat ca reprezentant al intereselor clujenilor, primarul municipiului isi urmeaza doar propriile interese si participa doar la evenimentele care il ajuta sa-si perie imaginea. 

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *