In vizor

Primăria Cluj-Napoca, în vizorul Consiliului Național al Discriminării. Antal Geza: „Refuzarea proiectului n-a fost o surpriză pentru noi”

Procedura demarată de administrația locală ”Bugetarea Participativă” se face prin criterii de discriminare. Afirmația le aparține celor de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, instituție care a fost sesizată de către Antal Geza, liderul UDMR Cluj, după ce i s-a refuzat un proiect înscris în competiția pentru obținerea unei finanțări de la bugetul local. Proiectul se referea la montarea unor indicatoare turistice, însă a murit din fașă din cauza unor criterii etnice. Tânărul s-a plâns administrației de modul abuziv prin care se derulează Bugetarea Participativ, însă nu a fost luat în seamă. Avocatul Tasnadi Istvan, membu în UDMR, l-a consiliat pe Geza, încurajându-l să apeleze la CNCD. Decizia a fost clară: Se întrunesc elementele consitutuve ale faptei de discriminare.

 

În urma analizei sesizării, cei de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au ajuns la următoarea concluzie: 

1. Se întrunesc elementele consitutuve ale faptei de discriminare potrivit art. 1 alin. 2 lit. f din O.G. nr. 137/2000.

2. Se sancționează reclamanta (PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA) cu avertisment. 

3. Se recomandă reclamantei ca pe viitor să elimine din documentația postată online orice referire la elemente de etnicitate ce pot induce ideea de discriminare. 

O copie a prezentei hotărâri se va comunica părților Antal Geza și Primăria Cluj-Napoca. 

 

Într-un scurt interviu, liderul formațiunii politice maghiare, Antal Geza, povestește cum s-a decis să semnaleze abaterile administrației locale celor de la CNCD:
Cum vi s-a părut refuzul/descalificarea propunerii în cadrul bugetării participative? 
„Refuzarea proiectului n-a fost o surpriză pentru noi, cunoscând regulamentul programului ”Bugetară Participativă”, am fost pregătiți pentru o asemenea decizie. Tocmai de aceea, după lansarea programului,  am semnalat  către Primăria Cluj-Napoca, printr-o plângerea prealabilă, că din punctul nostru de vedere regulamentul are elemente discriminatorii. În această plângere prealabilă, înregistrat cu nr. 369936/1 din 18.07.2019, am solicitat excluderea noțiunii ”de etnic” din regulament. La această plângere am primit un răspuns negativ, iar proiectul nostru a fost refuzat ulterior pentru motive inventate”, explică acesta
De ce ati ales sa semnalati acest aspect celor de la CNCD? 
„În același timp când am primit răspunsul primăriei la cererea de a modifica regulamentul programului am început formularea plângerii către CNCD. Noi am considerat că argumentele primăriei transmise în răspunsul la plăngerea noastră prealabilă n-au fost satisfăcătoare și n-au rezolvat problema legată de noțiunea discriminatorie din regulament. Atasez plângerea depusă la CNCD din care reiesă  foartă clar opinia noastră în legătura cu demersul discrimantoriu al primăriei”, a mai adăugat liderul formațiunii maghiare. 
Ce reprezinta pentru comunitatea maghiara din Cluj-Napoca hotararea data de CNCD? 
„Hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării referitor la regulamentul programului ”Bugetară Participativă”, din punctul meu de vedere este una rezonabilă și bine întemeiată. Arată că intenția primăriei de a exclude proiectele comunitare, care vizează o multiculturalitate reală, este o direcție greșită. Sper că în viitor primăria va corecta regulementul programului, conform recomandării CNCD și proiectele comunității maghiare vor avea șanșe egale la programul Bugetară Paricipativă”, explică Antal Geza. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *