Eveniment

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație publică pentru contractarea unui credit de 300.000.000 lei, cu rambursare în 15 ani

Sâmbătă (da, da. municipalitatea clujeană munceşte, nu ca voi cei care v-aţi dus să sărbătoriţi mini-vacanţa de Rusalii), s-a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația privind „Contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 300.000.000 lei pentru realizarea de investiţii publice de interes local”. Durata creditului este de 180 de luni de la data semnării contractului, din care perioada de graţie este de 36 de luni de la data primei trageri, iar perioada de rambursare este de 144 luni”.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 14.07.2020.

Încă de anul trecut municipalitatea clujeană s-a arătat dispusă să se împrumute în vederea realizării de investiţii. Astfel, în luna martie a anului trecut, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a existat un proiect de hotărâre privind „Aprobarea contractării unei finanțări rambursabile în valoare de 400 milioane de lei (circa 85,1 milioane euro), pentru asigurarea surselor de finanțare pentru realizarea investițiilor în municipiul Cluj-Napoca”.

După care, până în luna noiembrie a anului trecut, peste această intenţie s-a aşternut praful sertarelor.

Până în data de 23 noiembrie 2019, când, în sfârşit, Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat anunțul prin care solicita finanțarea internă rambursabilă în valoare de 400 de milioane de lei. Până la termenul limită din 23 decembrie, singura ofertă a fost depusă de Banca Comercială Română (BCR), conform datelor din platforma de achiziții publice SICAP.

Apoi a intervenit, perfid, COVIDul.

În mai 2020, primarul Emil Boc declara că nu renunță la creditul necesar pentru „modernizarea și construirea de unități de cultură și recreere, reabilitarea arhitecturală a clădirilor, reabilitarea de drumuri și pasaje”, care sunt considerate „obiective prioritare” pentru a aduce Cluj-Napoca la standardele impuse de Uniunea Europeană.

Puteţi ghici, prioritatea priorităţilor?

Poate vom avea reabilitarea Cetăţuii? Poate vom avea Centrul Cultural Transilvan? Poate municipalitatea îşi va reabilita partea de faţade deţinute în proprietate comună în clpdirile centrale? Sau vom avea pasaje în Piaţa Mărăşti, ori tunel pe Moţilor?

Sau Someş navigabil?

Deocamdată să aşteptăm să vedem cine e dispus să dea banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *