Din oras

Primăria cheltuie o sumă exorbitantă ca să construiască o singură creșă

Scris de 318

Primăria Cluj-Napoca are în proiect o nouă creșă de cartier, în valoare de aproape 3 milioane euro. Deși primarul Emil Boc se laudă că anual construiește cel puțin două creșe, criza locurilor în aceste instituții este tot mai acută. Directorii de creșe spun că ar trebui să se construiască dublu ca să aibă loc toți copiii aflați pe listele de așteptare.

Vineri, 22 septembrie, consilierii locali vor vota, în ședința de Consiliu Local, un proiect de hotărâre referitor la construirea unei noi creșe, pe strada Grigore Alexandrescu din Mănăștur. Dotările creșei includ un cabinet medical, spațiu de joacă în aer liber, camere de joacă și dormitoare, vestiare, birouri, potrivit referatului de aprobare. Creșa va fi structurată pe două nivele și va putea primi 15 copii în șase grupe. Pentru realizarea acestei creșe – care are durata de execuție 24 de luni – Primăria va plăti 2,7 milioane euro.

Strategia anuală a Primăriei este să investească milioane de euro din bugetul local pentru a construi câte o creșă de cartier, dar oferta creșelor de stat este cu mult sub nivelul cererilor.

Reprezentanții creșelor de stat din Cluj-Napoca spun că municipalitatea construiește mult prea puține creșe în raport cu numărul de copii care au nevoie anual de acest serviciu. La creșa Vrăjitorul din Oz, se ”bat” trei copii pe un loc și zilnic se umple lista de așteptare.

”În fiecare an se dublează cererile. Față de numărul total de locuri, am avut o concurență de 3 pe un loc ca la UBB, ca la cele mai căutate universități. Suntem academia piticilor, asta e. Număul de locuri e insuficient dacă se dublează și se triplează numărul de solicitări. Ar trebui să putem să construim 5-10 creșe pe an ca să facem față numărului de cereri. Cereri vin zilnic. În vară au solicitat 1500, am avut 500 de locuri disponibile pentru înscrierile din toamnă . Avem liste de așteptare, facem ce putem și cât putem”, a declarat Mărioara Neamț, director creșa Vrăjitorul din Oz pentru Cluj 100%.

Primăria se chinuie în fiecare an să finalizeze proiecte de construire a unor creșe, unele vechi de doi-trei ani, cum este cazul creșei din cartierul Grigorescu promisă din 2014 și nerealizată încă.

Primarul Emil Boc a declarat recent că nu mai poate să facă față numărului de cereri, cu toate acestea, va mai investi bani în creșele aflate pe lista municipalității.

”Dată fiind populația Clujului, în creștere, nu facem față la aceste provocări și de aceea noi, în fiecare an, din buget, alocăm milioane de euro pentru construcția de creșe. Numărul de creșe este insuficient, chiar dacă am construit foarte multe creșe în ultimul an”, a afirmat Boc la un post de radio local.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 9 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE