In vizor

Primaria arunca banii clujenilor pe amenzi si despagubiri fara mila si fara vinovati

Raportul Curtii de Conturi evidentiaza faptul ca municipalitatea clujeana nu incearca sa reduca cheltuielile generate de procese si amenzi, mai mult decat atat, incalca legea si nu trece prin Consiliul Local alocarea sumelor. In urma auditului financiar care a controlat activitatea anului 2012 s-a subliniat si faptul ca angajatii vinovatii pentru aceste amenzi si cheltuieli nu sunt sanctionati in niciun fel.

Curtea de Conturi a remarcat “efectuarea unor cheltuieli neeconomicoase” de catre municipalitatea clujeana in 2012 in valoare totala de peste 1,5 milioane de lei, reprezentand cheltuieli de judecata, cheltuieli de executare, onorariu avocati, daune morale, daune materiale, dobanzi, despagubiri, amenzi civile si altele, ca urmare a punerii in aplicare  a unor hotarari judecatoresti executorii, definitve si irevocabile.

Problema semnalata de organismul de control este faptul ca nu s-a aplicat toate cazurile procedura operationala cod 05/411, care prevede ca pentru sume mai mari de 10.000 de lei achitate in astfel de situatii sa se intocmeasca un proiect de hotarare pentru aprobarea in Consiliul Local

“In cazul amenzii civile in suma de 49.350 de lei , s-a intocmit referatul 285886/20.09.2012, desi suma platita depaseste plafonul de 10.000 de lei”, se arata in raport.

De asemenea Curtea de Conturi remarca si totala lipsa de interes in gasirea si sanctionarea vinovatilor din randul angajatilor Primariei pentru generarea acestor cheltuieli.

“Ca o concluzie generala apreciem ca nu s-a acordat la nivelul municipiului Cluj-Napoca atentia cuvenita gestionarii, monitorizarii si reducerii cheltuielilor generate de hotararile judecatoresti executorii sau irevocabile, inclusiv prin stabilirea eventualelor persoane vinovate de producerea lor si recuperarea operativa a acestor cheltuieli de la aceste persoane. La nivelul Unitatii Administrativ Teritoriale Municipiul Cluj-Napoca nu se realizeaza minimizarea cheltuielilor generate de hotararile judecatoresti definitive si irevocabile”, arata documentul.

Foto: www.gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *