Din oras

Primăria aprobă noul sediu de 6 etaje al Consiliului Județean Cluj. În lipsa banilor, investiția se amână

Scris de 98

Extinderea și realizarea unui nou corp de clădire pentru Consiliul Județean Cluj urmează să fie decisă de consilierii locali prin aprobarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea urbană de pe Calea Dorobanților din municipiul Cluj-Napoca. 

„Se aprobă PUZ – dezvoltare urbană – Calea Dorobanților nr 104-106, beneficiar: Consiliul Județean Cluj”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi aprobat de consilierii locali. 

Potrivit datelor cuprinse în documentația supusă votului, actualele utilizări ale zonei se păstrează, se conservă funcțiunile actualelor instituții și servicii publice. Se va păstra accesul auto, însă se va desființa un alt acces auto, precum și accesul la subsolul Bibliotecii Județene Octavian Goga. 

„Toate investițiile prin această documentație vor fi suportate de beneficiara acesteia”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Însă, potrivit planului de investiții al Consiliului Județean Cluj din anul 2021, din cauza bugetului limitat de contextul pandemic, Consiliul Județean a amânat lucrările de extindere și realizarea a unui nou corp pentru administrația județeană.

„Și investițiie din acest an sunt reduse față de 2020. 

Acestea sunt de aproximativ 58 de milioane de lei, mult sub anul 2020 când au fost de aproximativ 150 de milioane de lei. 

În 2018 de exemplu au fost 186 de milioane de lei. Constatăm o diminuare a sumelor. 

Și sumele alocate la spitale sunt mai mici, fiind imposibil să fie alocate sume mai mari în contextul în care bugetul a scăzut. 

Investițiile se vor concentra în acest an pe infrstructura rutieră și spitale, ceea ce înseamnă că anumite proiecte de investiții vor fi suspendate în anul 2021. Va fi amânată executarea lor pentru anul următor. Astfel, se va amâna execuția proiectului Park and Ride de la Aeroport. Se suspendă lucrările de amenajare a Parcului Etnografic. De asemenea, se suspendă execuția parcului TETAROM V din Luna, dar și lucrările de modernizare și extindere a sediului Consiliului Județean”, a explicat recent Alin Tișe.

Prin PUZ se propune construirea unui corp nou, de șase etaje și realizarea unui parking subteran.

Noul sediu al Consiliului Județean va fi o clădire verde, prima clădire publică de acest gen din România.

Teritoriul studiat prin PUZ este delimitat de Calea Dorobanților în partea de nord, prelungirea străzii Ep. Nicolae Ivan în partea de sud, limite cadastrale în partea de est (imobilul de pe Calea Dorobanților nr. 98 – 100) și incinta Bisericii Ortodoxe Sf. Toma în partea de vest. Pe terenul studiat există fond construit – sediul Bibliotecii Octavian Goga, construcție cu regim de înălțime S+P+7E și sediul Consiliului Județean Cluj, construcție cu regim de înălțime S+P+6E.

Construcția actualului sediu al Consiliului Județean a fost proiectată în 2007 pentru a fi sediul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj, cu spații destinate și dimensionate pentru activitatea administrativă a Direcției, fiind preluată de către Consiliul Județean în 2010.

CITEȘTE ȘIConsiliul Județean Cluj își extinde actualul sediu cu o nouă clădire de ȘASE ETAJE. Proiectul a ajuns la etapa dezbaterii PUZ

Datorită faptului că anvergura activității administrației publice județene depășește capacitățile actuale ale construcției se dorește construirea unui corp nou de clădire și conectarea acestuia la sediul actual și la spațiul public, în baza conceptului câștigător al concursului de soluții de arhitectură pentru noul Consiliu Județean, organizat de Consiliul Județean, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în 2019.

„Având în vedere faptul că regimul de înălțime existent al sediului Bibliotecii Județene Octavian Goga autorizat inițial în 1995, este mai mare decât regimul maxim de înălțime stabilit prin PUG, prin PUZ se propune o revizuire a regimului maxim de înălțime stabilit prin PUG pentru zona studiată, stabilindu-se un regim maxim de înălțime ce ține cont de regimul de înălțime existent în zonă, respectiv S+P+7E. H max conform PUZ este 31m, iar suplimentar se admite depășirea cu 2m a H max admis pentru spațiile tehnice.

Propunerea de extindere pe verticală a sediului Consiliului Județean nu depășește regimul de înălțime existent al sediului Bibliotecii Octavian Goga, viitorul sediul al Consiliului Județean urmând să aibă șase etaje, cu un nivel mai puțin decât cel al clădirii Bibliotecii Octavian Goga”, se arată în documentația pentru PUZ.

Numărul de parcări auto organizat la subsol va fi de 56 de locuri, realizate prin extinderea subsolului existent al clădirii Consiliului Județean. Spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 35% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie.

CITEȘTE ȘIBugetul județului Cluj, cel mai mic din ultimii patru ani. Tișe: „Este o scădere de 20% față de bugetul din 2020. Unele proiecte de investiții vor fi amânate”

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 8 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 11 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 14 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 14 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 16 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 16 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 16 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 17 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 18 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 19 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 20 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
Citește și...
NOROC DE CACAO Din oras

Rahat românesc, ultimul răcnet

Nouă atracție în centrul orașului Cluj-Napoca pe strada Dávid Ferenc! În apropiere de magazinul Sora, […]

Recomandările redacției
TOP CITITE