Reportaj

Primăria a transformat un întreg trotuar în parking. În spiritul pietonalizării orașului, mașinile au devenit oficial, în Mărăști, pietoni!

Scris de 1,022

Pe strada Fabricii din Mărăști, pe trotuarul delimitat de străzile adiacente Călan și București, Primăria Cluj-Napoca a trasat locuri de parcare. Locuri de parcare spre care se poate ajunge doar pe trotuar, mașinile neputând intra direct de pe carosabil, unde sunt trasate alte locuri de parcare. Practic, trotuarul întreg a devenit „Parcare” – pe partea dinspre stradă a fostului trotuar sunt delimitate locurile de parcare, iar partea dinspre blocuri este utilizată ca alee de acces auto spre parcări.

„Pe unde mai circulă pietonii?”, poate vă întrebați. Evident, nu pot merge pe principiul: „Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, și să înceapă să circule pe carosabil, pe Fabricii, în locul mașinilor, fiindcă ar ajunge la ATI, nu cu Covid, ci cu traumatisme multiple. Cum legea talionului nu se poate aplica în cazul de față, pietonii circulă prin parcare, adică pe fostul trotuar, printre mașini.

O mamă își împinge căruciorul, un șofer își dă cu spatele hârbul, un biciclist se împleticește printre autoturisme, un vârstnic printre toată lumea. Calitatea vieții la Cluj, mult trâmbițată de primarul Emil Boc, este cea pe care o să o vedeți în imaginile de mai jos. În „N” mandate, edilul iubit al Clujului nu a putut face parkinguri în Mărăști, dar ceva totuși a făcut: a transformat trotuarele în parcări, a pietonalizat mașinile, adică orașul. În spiritul pietonalizării Clujului, mașinile au devenit oficial, în Mărăști, pietoni!

Clujul pietonal, proiect pilot în Mărăști

Într-o zonă suprapopulată, trotuarul, împărțit la început pe căprării, prin stâlpișori metalici: pentru șoferi și pentru pietoni, devine brusc numai pentru șoferi:

Observați pe partea carosabilă mașinile parcate în rastel, iar pe trotuar, paralel, un alt rând de parcări frumos delimitate pentru mașini care pot ajunge în parcare doar traversând trotuarul:

Un loc de parcare este amplasat chiar în prelungirea unei treceri de pietoni, cât șoferul e plecat, el fiind utilizat pe post de alee velo-pietonală. Cine pleacă din parcare, pierde locul de onoare, vorba aia!

În dreptul aceleiași treceri de pietoni, mașinile par parcate pe principiul „grămada cere vârf”, pe patru rânduri:

În fața magazinului DM, gluma se îngroașă, pentru că trotuarul se subțiază. Aleea de acces auto spre parcare, de fapt, nu trotuarul! Pe aici intră și mașinile în parcările trasate de Primărie pe trotuar, și pietonii, care pe unde are treabă:

Trotuarul a devenit parking, iar mașinile doar o altă categorie de pietoni:

Un copac a îndrăznit să crească, acum niște zeci de ani, unde acum Primăria a trasat cu vopsea un loc de parcare, luând astfel locul unei mașini. A fost tăiat!

Așa ies șoferii din parcarea inedită de pe fostul trotuar:

Păi, nu e fain la Cluj? Este! Fain de tot, doar în poveste.ULTIMA ORĂ

 • Acum 42 mins Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 1 hour In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 1 hour In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 3 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 6 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 20 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
 • Acum 1 day In vizor
  USAMV Cluj Napoca la încă o tură de judecată cu omul de afaceri din imobiliare Călin Buzoianu. Aceeași ”stațiune de cercetare experimentală”, bat-o vina!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE