In vizor

Primăria a spart 10.000 de euro pentru actualizarea planului de diminuare a zgomotului: datele matematice nu reflectă realitatea. Nici un cuvânt despre festivaluri

Zgomotul. Ce ne facem cu zgomotul, atunci când Primăria Cluj-Napoca se bazează pe măsurători făcute în urmă cu 2, 3 ani, nesocotind poluarea fonică generată de festivaluri? Mai mult chiar: actualizarea planului de acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot a costat bugetul public 10.000 de euro. Dar, știți cum e? Zgomotul și disconfortul fonic sunt generate doar de traficul rutier, eventual de traficul aerian. În rest, suntem bine. 

Cam asta ar fi concluzia la care au ajuns reprezentanții municipalității clujene, adunați ieri laolaltă, pentru a găsi soluții pentru diminuarea poluării fonice.

Studiul analizat ieri face referire doar la poluarea fonică cauzată de traficul rutier. O serie de măsuri necesare revin Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca. Atât.

Poluarea fonică generată de festivalurile ilegale din centrul municipiului Cluj-Napoca nu a fost nici măcar pusă în discuție. 

Nu doar că nu au fost discutate, dar acestea nici nu au fost incluse în studiul aflat în dezbatere. Printre altele, trebuie spus că respectivul studiu a costat bugetul public al municipalității vreo 10.000 de euro. 

Iar așa-numitul „Plan de măsuri” nu este decât o poveste de adormit copiii: acesta este bazat pe câteva simulări și coroborare a unor date matematice ce relevă zgomotul cauzat de trafic și alte activități industriale.

Să ne-nțelegem: nu au fost făcute măsurători propriu-zise în teren.

Doar calcule și analize matematice. Apropo, măsurătorile au fost efectuate în urmă cu vreo 2, 3 ani. Firma care a realizat aceste măsurători, Enviro Consult SRL, a întocmit și harta de zgomot a orașului.  

„Acest plan de acţiune a fost efectuat pe baza hărţilor strategice de zgomot ale MunicipiuluiCluj Napoca realizate în anul 2018 de SC ENVIRO CONSULT SRL. Anul de referinţă pentru care s-a realizat elaborarea hărţilor strategice de zgomot pentru Municipiul Cluj-Napoca este 2016”, se precizează în documentul citat. 

Prin urmare, aflăm că „analiza” întreprinsă ieri nu reflectă sub nici o formă situația din municipiul Cluj-Napoca, nu i-a în calcul sursele de poluare fonică, ci a fost supusă unor cerințe prevăzute de lege și în documentele municipalității. Deci, unor cerințe minime. 

În curând, reprezentanții Primăriei vor ieși cu anunțuri bombastice: poluarea fonică din Cluj-Napoca nu există, aceasta a fost analizată de specialiști, care au și întocmit un „Plan de măsuri”. 

Știm, în schimb, că aceste date nu vor reflecta situația reală în privința poluării fonice din municipiul Cluj-Napoca. 

În schimb, informarea publicului trebuie să se facă corespunzător: să cunoască și clujenii cum că poluarea fonică nu există în municipiul de 5 surcele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *