In vizor

Primaria a incalcat legea protectiei datelor cu caracter personal. CNP-urile unor clujeni, la liber pe site-ul institutiei

Cu toata grija pentru protejarea datelor cu caracter personal, uneori ne putem trezi ca ele sunt publicate in intregime pe Internet, chiar pe site-ul unor institutii. Este si cazul unor persoane al caror Cod Numeric Personal (CNP) a fost publicat chiar pe site-ul Primariei Municipiului Cluj-Napoca, intr-un tabel cu avize de constructii. Oficialii institutiei au precizat ca a fost „o scapare” si au promis remedierea situatiei.

Documentul dateaza din 2010, mai exact din luna septembrie si reda o lista cu persoane si firme carora li s-au acordat avize pentru diverse lucrari de constructie. Daca in dreptul catorva dintre societati a fost afisat CUI-ul, o parte din clujenii din tabel figureaza cu tot cu CNP. Intre acestia,  Fulop Ianos, care isi depusese cerere de aviz pentru inchiderea balconului si modificari interioare la o locuinta de pe strada Tasnad, la fel si Sorcoi Ioan de pe strada Cojocnei, Szalma Stefan, care si-a extins o casa pe strada Fabricii de Zahar sau Serban Mihai Emil, care si-a construit o casa pe strada Soporului. 

Legislatia europeana nu permite publicarea unor asemenea date.

“Principiile europene cu privire la protectia datelor cu caracter personal recomanda si interzic publicarea datelor cu caracter personal pe site-uri cu acces public neingradit”, a precizat pentru Ziar de Cluj avocatul Ciprian Paun. 

Potrivit site-ului Politiei Romane, „conceptul de protectie a datelor cu caracter personal reprezinta dreptul persoanei fizice de a-i fi aparate acele caracteristici care conduc la identificarea sa si obligatia corelativa a statului de a adopta masuri adecvate pentru a asigura o protectie eficienta.
Prin date cu caracter personal se inteleg acele informatii care pot fi puse direct sau indirect in legatura cu o persoana fizica identificata sau identificabila, cum ar fi, cu titlu de exemplu, numele, prenumele, cod numeric personal, adresa, telefon, imaginea, vocea, situatia economico-financiară, profesia
”.

“Avand in vedere necesitatea de a apara si respecta dreptul fundamental la viata intima si privata, protectia datelor cu caracter personal constituie un domeniu deosebit de important fapt confirmat prin tratarea acestei tematici in capitole distincte prevazute în Conventia de Aplicare a Acordului Schengen”, se mai arata aici. 

Cei de la Oficiului National al Registrului Comertului inca din 2007 nu mai elibereaza date despre CNP-ul si domiciliul persoanelor. 

“Modificarea legislativa a fost determinata de obligatia Romaniei de a aplica si respecta art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata prin Legea nr. 30/1994 si a Directivei Consiliului European nr. 1995/46/EC, care impune asigurarea protejarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei si, in special, a dreptului la viata privata in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. 

Precizam că domiciliul persoanei fizice si codul numeric personal al acesteia nu sunt informatii comerciale pentru care exista obligatia de publicitate legala, dezvaluirea lor fiind permisa, potrivit actelor normative mai sus citate, numai pentru motive ce tin de „securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora”, au justificat oficialii ONRC.

Oficialii primariei spun ca a fost “o scapare”.

“Nefiind un loc special pentru formatul PDF, datele din acest tabel au scapat in momentul postarii pe site. A fost o scapare. Urmeaza sa rezolvam problema, sa punem inapoi datele blurate in cel mai scurt timp posibil”, a precizat un reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul municipalitatii clujene. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *