In vizor

Primaria a blocat proiectul crematoriului din Manastur, dar a incasat redeventa de la investitori

Administratorii RDK Cremation, societate care urma sa construiasca in cimitirul din Manastur un crematoriu uman, acuza primaria Cluj-Napoca de lipsa de dialog si dezinteres. Investitorii sunt, deocamdata, in proces cu municipalitatea, care s-a asociat initial in acest proiect, dar a renuntat la el dupa numai trei luni. Pierderile invocate de firma din 2011 si pana in prezent sunt de 200.000 de euro. Mai mult, societatea privata a platit redeventa anuala de cate 15.000 de lei, catre primarie. In acelasi timp, comisia de negociere din partea Primariei Cluj-Napoca nu a convocat, in decurs de un an, nicio intalnire cu reprezentantii societatii.

Proiectul construirii unui crematoriu uman in Manastur s-a blocat inca din 2012, la numai trei luni dupa ce Primaria Cluj-Napoca se asocia cu o societate privata in realizarea lui. Pentru ca Primaria s-a razgandit, societatea a inregistrat in acest timp pagube de 200.000 de euro, iar reprezentantii firmei se confrunta in fiecare zi cu dezinteresul institutiei.

Ce prevedea contractul initial

In octombrie 2011, Consiliul Local Cluj-Napoca aproba asocierea dintre administratia locala si RDK Cremation, pentru construirea unui crematoriu in Manastur.

Contractul prevedea ca RDK Cremation sa plateasca anual suma de 15.000 lei, sa puna in functiune obiectivul in 12 luni de la semnarea contractului de asociere, sa suporte costurile de amenjare si functionare a obiectivului si sa acorde gratuit servicii de incinerare pentru un numar de minim 40 cazuri sociale la solicitarea primariei. De asemenea, RDK Cremation putea sa inchirieze spatiul sau sa cedeze/cesioneze/transfere drepturile dobandite prin asociere unui agent economic, dar numai cu acordul primariei. Durata asocierii este de 49 de ani, iar administratia locala s-a obligat, prin acel contract, sa sprijine RDK Cremation in vederea obtinerii tuturor autorizatiilor necesare si  sa treaca spatiul intr-o carte funciara noua.

Consilierii s-au razganit dupa trei luni

Cum acesta actiune a starnit nenumarate proteste, aceiasi consilieri locali care au semnat contracul de asociere cu firma respectiva, au votat trei luni mai tarziu, in 19 ianuarie, anularea asocierii cu RDK Cremation.

Proces cu primaria din 2012

In replica, cei trei asociati din societate – Racz Levente Zsolt, Mircea Dunca si Koos Andras Zsolt – au actionat Primaria Cluj-Napoca in judecata cerand anularea ultimei Hotarari de Consiliu Local.

Intr-o prima instanta, Tibunalul Cluj le-a dat castig de cauza investitorilor privati, astfel ca dosarul a ajuns, prin recurs, la Curtea de Apel Cluj. Aceasta instanta a casat, insa, cauza si a trimis dosarul spre rejudecare la instanta initiala, Tribunalul Cluj.

De  doi ani si jumatate, cei trei asociati asteapta sa se finalizeze litigiul cu primaria, insa procesul este inca pe rol. Umatorul termen de judecata este programat pentru 28 aprilie.

Nu au realizat proiectul, dar au platit redeventa

Intre timp, insa, investitorii privati si-au respectat drepturile contractuale si au platit, anual, redeventa de 15.000 de lei, raportata la inflatie. Asa se face ca societatea nu a demara nicio investitie in Cimitirul Manastur, dar a virat bani catre primarie.

Unul dintre administratorii societatii, Mircea Dunca spune ca paguba produsa pana acum de acest litigiu se ridica la 200.000 de euro.

“Acesti bani i-am pierdut, pentru ca in urma HCL-ului a rezultat contractul. In urma contractului a urmat un proces verbal de predare-primire a spatiului. Noi am dat avansuri la furnizori de materiale, de echipamente, pe care i-am pierdut”, explica Mircea Dunca.

Pentru ca nu a putut construi crematoriul, societatea RDK Cremation SRL nu a avut activitate economica. In 2011 si 2012 cifra de afaceri a fost zero, iar datoriile se cifreaza la peste 700.000 de lei.

Care comisie de dialog?

Pentru a initia un dialog cu reprezentantii societatii, in martie 2013 s-a constituit o comisie la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca, formata din Radu Moisin, Ovidiu Chifor, Olah Emese, Adrian Muresan si Ioana Borza (intre timp demisionara, n.r.).

De un an, insa, comisia nu a avut nicio intalnire cu reprezentantii firmei.

Ziar de Cluj l-a contactat telefonic pe Radu Moisin. Acesta a explicat ca membrii comisiei trebuiau convocati de Directia Patrimoniul Municipiului Cluj-Napoca.

“Noi ne intrunim cand este nevoie, insa comisia este coordonata de o directie de specialitate, in speta Comisia de Patrimoniu”, a declarat Radu Moisin.

Administratorii RDK Cremation spun ca ei sunt dispusi sa continue proiectul si in alta parte, insa acuza primaria de lipsa de dialog.

“Noi am fi dispusi sa negociem cu primaria si alte conditii de finalizare a acestui contract. Ca urmare, am depus in inscris la Primarie acum un an, in 5 aprilie 2013, un act prin care ne aratam dispozitia de a renegocia conditiile contractului. Pana astazi nu am primit niciun raspuns”, conchide Mircea Dunca.

Foto: Eugen Oariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *