Focus

Primăria a aruncat în vânt 23 000 de lei pentru un studiu de calitate a aerului, încropit pe genunchi

Primăria Cluj-Napoca a achiziționat, prin cumpărare directă, cu 23 000 de lei (fără TVA), un studiu de calitate a aerului și asistență tehnică pentru realizarea Planului de calitate a aerului pentru Municipiul Cluj-Napoca.

Conform referatului Direcției Ecologie Urbană și Spații Verzi (din cadrul Primăriei Cluj-Napoca), privind aprobarea „Planului de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca” de către Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, „Primăria a achiziționat Studiul de Calitate a Aerului, necesar elaborării Planului de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca, de la S.C. Unitatea de Suport pentru Integrare Cluj-Napoca S.R.L.”

Conform Gazeta de Cluj, clujeanul Sergiu Mihuț, patronul firmei Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, a învârtit avize de mediu până a luat o condamnare. Sergiu Mihuţ, patronul firmei clujene Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, care se ocupă cu elaborarea studiilor de evaluare asupra mediului, a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de corupţie unde a mai fost condamnat şi fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaiela Mih Dehelean. Mai multe detalii puteți citi aici.

Prevederile din caietul de sarcini

Conform caietului de sarcini, studiul de calitate a aerului necesar întocmirii planului trebuia să cuprindă cel puțin următoarele aspecte: descrierea modului de realizare a studiului, analiza topografică și climatică a arealului, analiza situației curente cu privire la calitatea aerului (la momentul inițierii planului privind calitatea aerului), evaluarea nivelului de fond regional, urban și local, caracterizarea indicatorilor pentru care se elaborează planul de calitate a aerului, identificarea principalelor surse de emisie responsabile de depășirea valorilor limită, informații privind poluarea datorată transportului și dispersiei poluanților emiși în atmosferă, a căror surse se găsesc în alte zone și aglomerări sau în alte regiuni, analiza diverselor date meteo.

„Studiul de calitate a aerului va cuprinde identificarea măsurilor de reducere a emisiilor asociate diferitelor categorii de surse de emisie. Pentru măsurile grupate pe categorii de surse se va defini cel puțin un scenariu, cu cuantificarea eficienței măsurilor”, prevede caietul de sarcini al Primăriei.

„Asistența tehnică pentru realizarea planului de calitatea a aerului presupune consultanță pe parcursul elaborării planului, prin colaborare cu comisia numită pentru realizarea acestuia, prin răspunsuri și modificări, ori completări ale planului în urma solicitărilor/propunerilor venite din partea publicului sau a unor instituții abilitate și participarea la ședințele organizate pentru elaborarea planului”, stipulează același caiet de sarcini. 

Așadar, firma care a conceput acest studiu este aceeași care va oferi consultanță în elaborarea planului de calitate a aerului.

„Studiul elaborat conform caietului de sarcini va fi predat pe bază de proces-verbal comisiei numite pentru elaborarea planului”, prevede caietul de sarcini, așadar acest studiu a fost recepționat ca atare de către Primăria Cluj-Napoca, autoritatea responsabilă de elaborarea planului de calitate a aerului (persoana responsabilă fiind Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca).

Ce a primit Primăria contra sumei de 23 000 de lei?

Contra sumei plătite de 23 000 de lei, fără TVA, Primăria municipiului Cluj-Napoca a primit din partea firmei Unitatea de Suport pentru Integrare SRL un document de 130 de pagini, care cuprinde:

– capitolul I, 6 pagini cu informații generale, fără nicio legătură cu calitatea aerului

– capitolul II, tot cu informații generale, informații de manual de geografie de gimnaziu, plus date meteo de rutină

– capitolul III, cu alte date generale și banalități referitoare la natura și evaluarea poluării

– capitolul IV, în care, pe lângă generalități, se mai vorbește și despre erupțiile vulcanice și despre furtunile de nisip care deteriorează calitatea aerului; mai aflăm, în cadrul aceluiași capitol, și despre incendiile izbucnite în pădurile tropicale, despre poluarea care s-a redus după trecerea de la locomotivele cu cărbuni la cele electrice 

– capitolul VI, cireașa de pe tort, propune scenarii de creștere a calității aerului, asumate din start ca eșuate sau îndelung tergiversate, iar capitolul VII descrie măsuri sau proiecte de îmbunătățire a calității aerului, măsuri de ordin general, truisme

Ca o veritabilă lucrare de licență, realizată pe genunchi, de un student conștiincios într-ale copy-paste-ului, studiul achiziționat de către Primărie se încheie printr-o bibliografie care cuprinde 105 titluri, din care, cel mai probabil, au fost realizate, repezit, compilațiile pentru documentul scump al  municipalității. 

Aici sunt banii dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *