In vizor

Primaria a a dat liber la majorarea tarifelor la taxi, patronii firmelor stau pe ganduri

Scris de 472

Desi mult ceruta majorare a tarifului pentru taximetrie a fost aprobata in Consiliul Local inca din 30 decembrie 2013, preturile curselor au ramas aceleasi la toate firmele de taxi din Cluj. Directorii firmelor de profil asteapta sa fie anuntati oficial de catre primarie, si, mai ales, sa vada ce decizie iau ceilalti. 

Pretul maximal pe care firmele de taximetrie il pot alege a crescut de la 2 lei pe kilometru, stabilit in 2008, la 2,5 lei. Decizia a fost luata dupa ce taximetristii au cerut insistent majorarea, motivand ca pretul carburantului si a taxelor si impozitelor a crescut mult de la ultima hotarare de acest fel.

Primarul Emil Boc a declarat ca schimbarea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si ca preturile maximale nu au fost atinse niciodata.

Explicatia alegerii tarifului maximal pentru majorare ar fi ca la un tarif minimal mai mare taximetristii ar fi putut ”sa creasca pretul fortat”.

Cu toate acestea, firmele clujene de taximetrie au pastrat inca aceleasi preturi.

“Nu s-a majorat pentru ca nimeni nu stie inca nimic sigur. Asteptam ca hotararea Consiliului Local sa fie publicata pe site-ul primariei”, a explicat Radu Marian, presedintele Pritax si a Camerei Taximetristilor Cluj.

Si cei care administreaza firme de taxi asteapta sa vada ce se intampla.

„Trebuie sa apara in Monitorul Oficial.  Pana atunci nu putem face nimic. Dupa aceea, vom decide. Decizia asta trebuia luata nu acum, ci in urma cu trei ani. De atunci, nu numai ca s-a dublat pretul carburantului, dar i se si cer unui taximetrist taxe cu 50% mai mari decat la alte activitati. E foarte necesara marirea asta de tarif si e foarte posibil sa alegem cel mai mare pret posibil”, a dezvaluit Daniel Oprea, seful de la Daniel Taxi.

In ceea ce priveste pastrarea numarului de autorizatii, Oprea  crede ca e o decizie buna.

„Nu vad rostul mai multor taximetre, iar daca ar fi mai putine nu ar face fata. Sunt momente in care nu sunt destule, dimineata, cand e vremea rea, de sarbatori si sunt momente cand nu e destul Clujul pentru toate”, a apreciat acesta.

Si altii asteapta sa vada ce se intampla.

„Deocamdata stam pe loc. Poate, mai incolo, vom mari pretul, dar putin. Sa vedem care sare primul! Trebuie sa avem in vedere multe aspecte inainte de a lua o hotarare, nu e bine sa il crestem acum, cand oricum nu prea avem de lucru. Poate vom alege si tariful maximal, mai tarziu, nu se stie”, a declarat Vasile Bodea, patronul de la Diesel Taxi.

Exista si firme de taximetrie care au decis cum sa procedeze.

„Noi nu schimbam acum tariful. Oricum, il marisem la 1,79 lei atunci cand inca limita era de 1,89 lei. Este o decizie buna totusi, acum avem o libertate mai mare in care putem pune preturi, inainte aveam doar 20 de bani. Acum cei care au masini bune pot creste tariful”, a declarat Ioan Oprean, patronul de la Nova Taxi.

Totusi, in privinta innoirii autorizatiilor, acesta este de parere ca trebuia procedat in alt fel.

„Era mai bine daca se facea o licitatie. Clujenii sunt semi-captivii unei mase de taximetristi care e buna sau rea, dar ramane aceeasi. Un sofer de 60 de ani poate nu mai e asa de bun ca unul de 30, care insa nu mai are sansa de a intra pe piata”, a atras atentia Oprean.

O posibila motivatie a tergiversarii ar fi procedura care trebuie urmata pana la majorare.

„Din cate stiu eu, exista un termen in care hotararea de Consiliu Local poate fi contestata. In acest interval primaria remite fiecarui dispecerat de taxi o adresa in care li se comunica tarifele pe care le pot practica. Ei ne comunica apoi in scris tariful ales, se va analiza si aproba daca e in regula si apoi se pot opera majorarile”, a explicat Oana Buzatu, purtatoarea de cuvant a Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Astazi, oficialii municipalitatii au remis un comunicat de presa in care detaliaza hotararea cu pricina.

“Prin Hotararea de Consiliul local nr. 597 din 30.12.2013 s-a modificat tariful maximal de distanta pe timp de zi la 2,25 lei/km. Precizam faptul ca tariful pe timp de noapte a ramas nemodificat, respectiv de 3 lei/km”, se arata in comunicat.

De asemenea, se anunta ca taxiurile deservite de un dispecerat pot opta pentru tarife unice sau tarife diferentiate pe categorii de autovehicule. Numarul autorizatiilor a ramas acelasi.

Autorizatiile de taxi actuale vor exipra in 2015, insa vor putea fi prelungite, dupa cum anunta oficialii primariei numai daca autoturismul pentru care s-a solicitat prelungirea nu depaseste vechimea de 10 ani de la data fabricatiei.

Cererile se vor depune la registratura autoritatii administratiei publice locale, cu 60 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate respectiv 30 septembrie 2014.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 23 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE