In vizor

Prima “victima” a Deciziei CCR cu privire la condamnarile definitive cu suspendare ale alesilor. Primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, a fost demis din functie de prefect

Teodor Bucur, primarul comunei Cojocna, este “beneficiarul” unei condamnari definitive si irevocabile la 3 ani de inchisoare cu suspendare primita de la Curtea de Apel Cluj in 2014 pentru infractiunea de complicitate la inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, intr-un caz de fraudare a bugetului Casei de Pensii. Bucur a candidat sub sigla defunctului PNTCD, cu un afis electoral, care avea drept slogan „Cinste, Dreptate, Adevar”, si a castigat alegerile din comuna cu 24,76 % din voturi. Intre timp a venit Decizia Curtii Constitutionale din Romania care prevede ca si alesii condamnati “cu suspendare” sa “beneficeze” de prevederile Legii statutului alesilor locali, care stabileste ca „inceteaza de drept calitatea de primar in cazul condamnarii, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate”.

Asa ca ieri, Gheorghe Vuscan, prefectul judetului Cluj a emis ordin de prefect de incetare a mandatului pentru Teodor Bucur. Demisul primar poate ataca decizia la instanta de contencios administrativ, iar daca justitia va mentine dispozitia prefectului, in Cojocna vor fi organizate din nou alegeri pentru functia de primar.

Reamintim faptul ca, imediat dupa aflarea Deciziei CCR, Ziar de Cluj a incercat sa afle de la prefectul Gheorghe Vuscan ce va face acesta in acest sens cu primarii din judet care intra sub incidenta prevederilor acesteia. Atunci, in opinia prefectului Gheorghe Vuscan existau mai multe lacune legislative privind reglementarile statutului alesilor locali. Un pardox, ne declara domnia sa, este cel al primarului cu sentinta de condamnare definitiva caruia i-a fost acceptat dosarul de candidat, iar acum Institutia Prefectului este nevoita sa ii revoce inainte de termen mandatul de primar. Si-l dadea ca exemplu exact pe primarul din Cojocna, Teodor Bucur.

“Exista situatii paradoxale din punct de vedere al reglementarilor, inclusiv la primarul din Cojocna. I s-a aprobat dosarul de candidatura, stiindu-se ca are o sentinta de executat cu suspendare si totusi a candidat, a castigat si dupa ce i s-a aprobat dosarul, noi venim sa il suspendam prin ordin sa ii inceteze mandatul, inainte de termen, a calitatii de primar. Aici e un paradox legislativ, dar noi vom trata lucrurile conform legii si vom proceda in momentul in care vom primi si o explicatie de la directia juridica a ministerului, vom proceda in acest sens”, a declarat Gheorghe Vuscan.

Este posibil ca, intre timp, sa fi venit explicatiile de la directia juridica a ministerului si Vuscan le-a aplicat. Motiv pentru care asteptam solutii similare si pentru celelalte primarii din judet in care avem situatii asemanatoare, pe masura ce condamnarile acelor primari vor ramane definitive si irevocabile.

Reamintim faptul ca si primarul comunei Sacuieu, Gheorghe Cuc a fost condamnat de doua ori la inchisoare. Prima infractiune a primarului Gheorghe Cuc este legata de „circulatia pe drumurile publice fara permis” si dateaza din 2011. Gheorghe Cuc a circulat fara permis pana a fost prins de politisti. Asta nu s-a intamplat o data, ci de mai multe ori, spun procurorii. A doua infractiune comisa de Gheorghe Cuc si sanctionata de Judecatoria Huedin se refera la „neglijenta in serviciu”. Prin ordin de prefect, primarul  comunei Sacuieu a fost revocat din functie in mandatul 2012-2016 iar acum se pune problema daca pentru condamnarile respective va mai putea fi inca o data sanctionat administrativ.

“La Sacuieu, problema iar este una speciala pentru ca acolo noi am dispus incetarea mandatului prin  ordinul prefectului pentru condamnarea definitiva care exista. Acuma fiind alt mandat, iar va fi o intrebare de natura juridica daca se mai suspenda aceasta functie inainte de termen, pe baza sentintei definitive existente. O situatie nereglementata si va trebui sa cerem un punct de vedere juridic de la nivelul minsiterului”, a afirmat Gheorghe Vuscan.

Ioan Morar, primarul liberal al comunei Rasca, a fost condamnat in noiembrie anul trecut de Judecatoria Huedin la inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Sentinta nu a fost insa definitiva, putand fi atacata. Din aceasta cauza, prefectul Gheorghe Vuscan va astepta definitivarea cauzei.

“Stim ca la Rasca exista o speta. Noi am contactat secretarul primariei inca dinainte de alegeri. Am aflat de pe site-ul Curtii de Apel ca exista si acolo o sentinta definitiva si irevocabila, numai ca noi nu putem emite acel ordin pana cand secretarul comisiei nu intocmeste un referat si ne transmite acel referat, cu speta respectiva insotit de sentinta. Ori, pana in acest moment noi nu am primit acest referat de la secretarul comunei Rasca, in consecinta nu am putut  lua o decizie. Vom face solicitare in scris instantiei sa primim si noi o hotarare completa nu doar minuta de incheiere a sedintei de pe site. In toate cazurile vom dispune aceleasi masuri pe care le-am dispus si pana acuma, chiar daca se suprapune motivatia CCR cu ceea ce am aplicat si noi pana acum vom aplica in continuare aceeasi metoda si vom trata in aceeasi reglementare legala situatiile care sunt in judetul Cluj”, a declarat Gheorghe Vuscan.

Acestea fiind stabilite ca fiind stiute, asteptam celeritate din partea Institutiei Prefectului Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version