Rautacisme

Prima inițiativă a parlamentarilor USR Dohotaru și Goțiu: vor să dărâme gardul de la Casa Poporului, ca să fie mai aproape de oameni!

Nici nu s-a instalat bine în Parlament, că Adrian Hodotaru a și lansat în spațiul public, pe Facebook, o inițiativă deosebit de importantă pentru clujenii care l-au ales să îi reprezinte ca deputat USR. Parafrazată, pe scurt, propunerea lui sună în felul următor: să se dărâme gardurile Parlamentului, pentru ca aleșii neamului să fie mai aproape de oameni!

După cum deputatul ne informează, ideea nu îi aparține, el fiind doar un vârf de lance și un susținător al unui titlu din programul de campanie al colegului săi, Mihai Goțiu, ales senator de către clujeni. Deși totul pare o glumă sau, cel mult, un populism ieftin, ideea pare a fi una foarte serioasă pentru că, după cum precizează Adrian Dohotaru în postarea sa, se poartă deja discuții în USR pentru implementarea fizică a acestei magistrale idei, de îndepărtare a gardului – un obstacol între cetățeni și politicieni:

„Am intrat pentru prima dată în Parlamentul României. Nu doar că sunt de acord cu titlul programului de campanie al colegului meu, Mihai Goțiu – „Jos zidul”, ci în USR avem discuții despre cum putem îndepărta și fizic acest obstacol între cetățeni și politicieni. Zilele acestea ne amintim de Revoluția Română din 1989 și suntem conștienți că nu a fost încheiată, că nu am avut un moment similar căderii Zidului Berlinului. Țara noastră rămâne una profund segregată și inechitabilă, cu ziduri și garduri între noi în loc de porți și o mai mare deschidere & solidaritate între toate categoriile sociale”, scrie Dohotaru, detaliind aceste idei și printr-un clip video postat pe pagina sa de Facebook.

Ceea ce nu iau în calcul aleșii USR-iști ai clujenilor este faptul că, de fapt, zidurile între parlamentari și votanții lor sunt doar unele mentale, de atitudine și de mentalitate. Un obstacol, o barieră între aleși și alegători se creează atunci când agenda aleșilor nu mai coincide cu cea a alegătorilor, atunci când mandatul cu care i-au trimis alegătorii în Parlament nu mai este respectat, ci este înlocuit cu baliverne și cu idei năstrușnice care nu rezolvă problemele stringente ale oamenilor. 

Singurul gard pe care  trebuie să-l dărâme parlamentarii USR este cel din capul lor, zidul hipsterelii și al mondenității de tip Fân Fest. Obstacolul dintre ei și cetățeni rezidă în impresia lor că s-au dus acolo să se distreze, să facă activism civic, când ei de fapt au fost aleși în Parlament ca să facă legi, să aibă inițiative legislative serioase, și nu pășunisme sponsorizate.

Nici nu au depus încă jurământul și, cum au intrat în Casa Poporului, construită pe cadavrele celor care au muncit silnic acolo (inclusiv pentru ridicarea zidului împrejmuitor), prima inițiativă  a celor doi parlamentari a fost să dărâme gardul instituției! Cel mai probabil, următoarea acțiune a lui Adi Dohotaru va fi să alerge desculț pe holurile Parlamentului, iar în cazul lui Mihai Goțiu, să organizeze un FânFest în ieslea cantinei Parlamentului. Gurile rele zic că înțeleg de ce hipsterimea bea numai bere la pet: să nu se taie Adrian Dohotaru în cioburi, când aleargă desculț.

Se pare că nu toți prietenii virtuali ai lui Adrian Dohotaru îi aplaudă această inițiativă. Sub postarea sa, un comentator îi atrage atenția:

„Bune astea cu simbolistica, doar nu costă și e cam tot ce face noua stângă românească. Ceva pe bune, legat de SARACIE/REDISTRIBUȚIE sau PROBLEMA LOCATIVĂ au de gând să facă/gândească/interogheze/sondeze parlamentarii de stânga USR (ca ansamblu de politici publice la nivel național, coerent, nu ca exercițiu de imagine sau pompieristic și strict localizat – Pata-Rât în Cluj, bun și ăla decât nimic)? O platforma de comunicare cu cetățenii (și NU mă refer la gașca de hipsteri care îi aplaudă și cu care se complimentează reciproc) se gândesc domniile lor să pună pe picioare, că tot vorbesc de deschidere și transparență? O modalitate cât de cât organizată de a colecta propunerile publice și opiniile critice, ceva diferit de comunicarea narcisistică (uzuală) și care să semene a participare democratica online și/sau a deliberativism? Pentru că, îmi permit să le atrag atenția, mâine e momentul T 0 din care nu vor mai „combate” foametea și frigul (sper) cu expoziții de artă „faine” și marșuri, și nu vor mai avea ocupații și surse de venit încete, ci se vor afla pe statul public de plată.”

Foto&video: Facebook Adrian Dohotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *