In vizor

Prima apariție publică a Annei Horvath de la trimiterea în judecată de către DNA: Eu nu știu dacă am fost bănuită a fi teroristă sau a fi atentat la siguranța națională!

Scris de 952

Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath a fost invitată în emisiunea Pentru Cluj a lui Răzvan Dumitrescu. Femeia a vorbit despre durata procesului penal prin care a fost condamnată la închisoare cu executare.

 

„Momentul în care mi s-a prezentat, în faza de urmărire penală, un mandat de siguranță națională, mărturisesc că am rămas surprinsă. Eu nu am văzut până atunci cum arată un astfel de mandat, deși știam teoritic, din presă, de astfel de mandate. La fel ca orice om, din păcate, din zilele pe care le trăim, principial, am și acceptat ca om politic că suntem ascultați. Nu ține de normalitate, dar realitatea pe care o vedem în jur, asta reflectă. Am văzut, cum spun și alții în emisiuni televizate, că poți fi monitorizat la birou, acasă, să îți fie ascultat telefonul, să fii urmărit prin GPS sau urmărit ambiental.

Mandatul de siguranță națională, emis pentru mine, era de șase luni, deci perioada maximă. Într-unul din documentele de la dosar s-a pomenit, din greșeală, că era vorba și de o prelungire, dar ulterior au corectat și ziceau că informația nu trebuia să fie în dosar. Atunci te simți aproape gol, cu tot ce înseamnă viața ta. Nu am informații pentru ce se folosesc aceste mandate. Procedural am cerut desecretizarea acelei încheieri. Orice om are dreptul să știe, când e pus în această situație de ”pericol de siguranță națională” își pune întrebarea ”de ce” și cere desecretizarea acelei încheieri în care există explicația, bănuiala sau motivul pentru care se impune să fie urmărit. Mi s-a respins acest drept. Eu nu știu dacă am fost bănuită a fi teroristă sau a fi atentat la siguranța națională” a declarat Anna Horvath.

Totodată, femeia a fost anunțată că pe data de 23 martie, la ora 8.30, judecătorul de caz va pronunța public sentința dată. Însă, când Anna a ajuns la Curtea de Apel Cluj, înainte cu 15 minute de ora stabilită, a constatat că judecătorul deja pronunțase decizia.

 

 

Un alt aspect atins de liderul UDMR, Anna Horvath a constat în faptul că modificarea Legilor Justiției se impune cu celeritate.

„Mă așteptam la orice, poate pentru că m-am uitat prea mult la televizor, în ultima vreme. Lumea vorbește, spune de culoare, de justiție, sunt multe termene noi care se folosesc acum. Eu în toată perioada aceasta, m-am simțit ca protagonistul principal din Procesul lui Kafka. Lucrurile se întâmplau, încercam să îmi dovedesc, pentru că așa se obișnuiește la noi, nevinovăția, pe probe inexistente la dosar. Dar nu numai eu am avut această impresie. Fetița mea, în acea dimineață când a plecat la școală mi-a urat noroc. Eu nu știu unde e hiba în acest sistem. Că legile sunt alunecoase, că nu sunt clare, predictibile, că sunt interpretabile, nu știu. Eu am întrebările mele. Știu că acele sute de mesaje, după ce a fost un proces public, în care eu nu am comentat public și am stat departe de presă pentru că trebuie să își aștepți sentința, dar oamenii au avut acces la aceste dezbateri. Mi-au transmis că se roagă pentru mine, să fiu tare” a mai adăugat aceasta.

Răzvan Dumitrescu a făcut referire la materialul publicat în Ziar de Cluj, care arăta că dosarul Annei Horvath provine din ordin de la SRI București și singura probă o reprezintă o înregistrare ambientală, tradusă trunchiat. „Cum e posibil să ai omisiuni în transcrieri sau să ai adăugiri?”, a întrebat acesta.

„Eu cred că omenii sunt la curent cu demersurile făcute de UDMR, în sensul reglementării legilor care declanșează astfel de proceduri. Eu trebuie să spun, despre această convorbire, după ce au fost audiați peste 35 de martori, toate declarațiile acestora au ifirmat suspiciunea prezentată de DNA. A rămas această piesă din toate înregistrările făcute în cele șase luni de zile (februarie-august 2016), a rămas această convorbire cu pasaje scoase din context. Nu vreau să comentez despre trunchierea ei, dar noi am cerut audierea publică a înregistrării cu traducători desemnați de instanță și părți, să se audă toate traducerile și să se decidă dacă este sau nu o infracțiune. În convorbirea respectivă era vorba despre total altceva, decât ce mi se reproșa și fără nici o legătură cu ceea ce însemnau atribuțiile mele de serviciu. Trebuie să așteptăm motivarea deciziei dată de judecător. O să vedem și toată lume va putea analiza motivarea ” a mai explicat aceasta.

 

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:ULTIMA ORĂ

 • Acum 59 mins FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 4 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 5 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 6 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 7 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 22 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE