
Măcar așa se economisesc niște milioane bune de euro pentru un studiu de fezabilitate ce și-ar fi găsit sfârșitul alături de alte studii într-un sertar întunecos. banii nu au mai ajuns la camarila de partid, nu-i bai. Se pare că studiile de fezabilitate ”e veața” Partidului Național Liberal, modul în care își adapă conturile cu bani publici.
CITEȘTE:
ȚEAPA proiectului hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești din Cluj, ”dezgropat” de ministrul Energiei, Sebastian Burduja: ”Timpul lui a venit”. Timpul pentru o nouă țeapă. că hidrocentrala ”de pompaj” Tarniţa-Lăpuşte a pompat până acum milioane de euro în studii de fezabilitate
Proiectul vechi de 50 de ani privind construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, rostogolit de la o guvernare la alta, a eșuat din nou. Licitația pentru un nou studiu de fezabilitate, lansată în luna octombrie anul trecut, a fost anulată, potrivit datelor de pe SEAP, în condițiile în care termenul limită de depunere a ofertelor a fost 27 decembrie 2023. Ministrul Sebastian Burduja spunea despre Tarnița că este proiectul său de suflet și se lăuda că sunt mulți investitori interesați, inclusiv mari companii precum EDF din Franţa şi Itochu din Japonia.
Potrivit explicației de pe SEAP, „această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”.
”Este o promisiune respectată a mandatului meu”, spunea Burduja când a fost lansată licitația.
Investitorii vin și pleacă, chinezi, coreeni, japonezi
„Proiectul meu de suflet, şi vă rog să-l susţineţi, este Tarniţa-Lăpuşteşti. Nu e doar proiectul meu, e un proiect al României şi el a fost asumat în cursul deceniilor, dar din păcate nu a fost niciodată dus la bun sfârşit. De aceea am reluat studiul de fezabilitate şi suntem în plină procedură de achiziţie publică. De altfel, şi aseară am avut o întâlnire foarte bună cu două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, care şi-au manifestat interesul faţă de acest proiect şi au venit proactiv către minister să îşi pună la dispoziţie toate resursele şi expertiza. Am explicat stadiul procedurii şi, după atribuirea studiului de fezabilitate, va fi o procedură competitivă de selecţie a unor parteneri privaţi pentru acest proiect”, declara Sebastian Burduja, în luna noiembrie.
La sfârșitul verii trecute, ministrul vorbea despre depunerea a 13 oferte neangajante. Ziceai că-i Emil Boc, primarul Cluj-Napoca, când se laudă cu ofertele depuse la licitația pentru tronsonul II al Centurii metropolitane.
În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici. Și în 2021, s-ar fi interesat patru companii coreene de investiție.
Până în urmă cu 7 ani, s-ar fi cheltuit peste 5 milioane de euro pe studii și actualizări de studii pentru acest proiect care presupune construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj.
Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.
Ministrul Burduja a scos din sertar proiectul Tarnița – Lăpuștești, l-a declarat prioritar și l-a făcut „proiectul de suflet” imediat după ce a fost desființată compania de proiect Hidro-Tarnița.
CITEȘTE:
CUM FUNCȚIONEAZĂ STATUL MAFIOT ROMÂN: Au resuscitat proiectul Tarnița-Lăpuștești să mai vâre în conturile cui trebuie 3,5 milioane de euro pe un nou studiu de fezabilitate. Cele vechi, vreo 5 la număr, tușeau
AVEM O CLASĂ POLITICĂ FALIMENTATĂ MORAL: Compania de stat creată pentru proiectul energetic mamut Tarnița este fugărită de 3 ani prin tribunale de angajați, pentru neplata salariilor
ȚEAPA proiectului hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești din Cluj, ”dezgropat” de ministrul Energiei, Sebastian Burduja: ”Timpul lui a venit”. Timpul pentru o nouă țeapă. că hidrocentrala ”de pompaj” Tarniţa-Lăpuşte a pompat până acum milioane de euro în studii de fezabilitate